Is er sprake van onveiligheid? Dan meld je dit bij Veilig Thuis. Je maakt een veiligheidsplan en organiseert waar nodig hulp. Samen met het gezin werk je zo aan veiligheid en herstel.
Meld altijd alle onveilige situaties, (bijna)ongevallen en andere bijzondere voorvallen. Liever tien meldingen te veel dan één melding te weinig. Bij ernstige situaties altijd telefonisch alarmeren via de alarminstructiekaart.
Onveilige situatie: een situatie waarin gewerkt wordt zonder dat aan de voorwaarden voor veilig werken is voldaan en die tot een ongeval kan leiden.
(Seksuele) intimidatie, pesterijen, discriminatie en racisme: ook dit zijn voorbeelden van (extreem) onveilige situaties op het werk. Situaties die zelfs strafbaar kunnen zijn. Vanuit maatschappelijk oogpunt is het ontzettend belangrijk om dergelijke onveilige situaties te melden.
Dit kan tegen jou gericht zijn, of tegen ouder, broers, zussen of huisdieren. Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn die je kent, of een onbekende met wie je anoniem kunt praten. Er is altijd iemand bij wie je terecht kunt.
Werken aan de emotionele veiligheid doen we door:
Te zorgen voor een positieve en ontspannen groepssfeer, voorspelbaarheid in het dagritme en duidelijk te zijn over wat wel en niet mag en waarom;Goed te kijken en te luisteren naar je kind.
Maatregelen > Wat moet je doen? Als je iemand aanspreekt: De succesformule bij iemand aanspreken op een onveilige handeling of situatie is het geven van open en eerlijke feedback. Beschrijf de onveilige handeling of situatie die je gezien hebt vanuit jezelf (ik zie dat..., ik merk dat…).
De effecten van een gevoel van onveiligheid zijn fors. Mensen kunnen of durven een ander niet (meer) te vertrouwen. Ze hebben het idee dat zij in de buurt van een ander op hun hoede moeten zijn. Ze zijn bang zelf schade op te lopen of een ander te beschadigen als ze zich open uitspreken.
Acute onveiligheid: een persoon is in direct fysiek gevaar, diens veiligheid is de komende dagen niet gegarandeerd en hij of zij heeft direct bescherming nodig. Bijvoorbeeld: ex-partnergeweld met wapengebruik.
Je voelt je veilig wanneer je je ook indirect niet bedreigd voelt. Wanneer je in staat bent om je eigen grenzen te respecteren en voor jezelf te zorgen. Het leren toelaten en begrijpen van emoties en gevoelens hoort bij zelfzorg. Emoties en gevoelens zijn geen eindstation waarover je niet of nauwelijks controle hebt.
Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware de smeerolie voor de samenleving. Als mensen weten dat ze veilig zijn en vertrouwen hebben in elkaar en instituties, durven zij zich vrij en in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Maar de primaire verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de veiligheid ligt bij de werkgever. Voor de duidelijkheid, er is een wezenlijk verschil tussen verantwoordelijk zijn en aansprakelijk zijn.
36 procent van de Nederlanders voelt zich soms onveilig op plekken waar groepen mensen rondhangen. Dit wordt dan ook het vaakst genoemd als onveilige plek. Andere plekken waar mensen zich het meest onveilig voelen is rond uitgaansgelegenheden (20 procent) en treinstations (15 procent).
Bijvoorbeeld machines waarmee werknemers bekneld kunnen raken of zich ernstig aan kunnen snijden. Of machines of installaties die veel lawaai veroorzaken, waardoor werknemers doof kunnen worden. Ook een gevaarlijke werkplek, bijvoorbeeld op een onbeveiligd dak, kan tot ernstige ongelukken leiden.
Je onveilig voelen is de reden dat je lichaam stresshormonen maakt. Deze stresshormonen zorgen dus dat de verbinding tussen je linker- en rechterhersenhelft blokkeert. De tegenhanger is om je weer veilig te gaan voelen. Leer in welke situaties je onveiligheid ervaart en wat je dan nodig hebt.
De manier om de rust, veiligheid en geborgenheid te vinden waar jij zo naar verlangt, is om dit aan jezelf te geven. Laat je gevoel toe en blijf er even bij. Daarvoor is die tijd en ruimte nodig voor jou. Tijd om je eigen gevoel een plek te geven en om de emoties die daar achter liggen eindelijk eens toe te laten.
Het bieden van emotionele veiligheid is niet alleen van belang omdat het bijdraagt aan hoe een kind zich voelt. Dit vertrouwen is de voorwaarde om tot ontwikkeling te komen en waarden en normen te gaan eigen maken.
Bespreek onveilige situaties met uw werkgever. Als u er met elkaar niet uitkomt, vraag dan advies aan de arbodienst. Als het probleem blijft, meldt u de klacht bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
– Spreek de cliënt of patiënt aan op zijn gedrag: vertel concreet waar je je niet prettig bij voelt.Doe dit met een duidelijke stem en geef een ik-boodschap. Bijvoorbeeld: 'Ik vind het vervelend dat u steeds aan mijn been zit. ' Zorg dat je op gelijke ooghoogte bent met de persoon.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.