Drukverband is een verband dat bestaat uit synthetische watten met daaromheen een ideaal zwachtel gewikkeld. Drukverband oefent druk uit op het verbonden deel van het lichaam. Een drukverband leg je aan bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je om zwellingen te voorkomen.
Tips. Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts. Als het verband te los zit kunt u dit zelf wellicht strakker trekken. Het verband mag niet nat worden.
Te gebruiken bij wonden en kneuzingen of verstuikingen
Bij een wond zorgt drukverband ervoor dat het bloeden eerder stopt. Door de (lichte) druk die wordt uitgeoefend zal de wond sneller stoppen met bloeden.
Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangerijk voor het herstel van de kneuzing.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid.
Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen: dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en hoogleggen, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak, verbinden.
Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel).
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Een zalf met een hoog Arnica-gehalte stimuleert de doorbloeding rondom de kneuzing, waardoor het lichaam het herstel goed kan uitvoeren. Door de zalf 2 tot 3 maal per dag aan te brengen op de gekwetste plek ondersteun je het genezingsproces.
Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt.
De complicaties die het meest ontstaan zijn venster-oedeem, striemen of blaren, droge geïrriteerde huid, dat het verband te los zit. Het kan ook zo zijn dat het verband te strak staat, waardoor de patiënt pijn ervaart. Venster-oedeem ontstaat als zwachtels elkaar niet overlappen.
Aanbrengen tricot buisverband en/of polsterwatten.Aanbrengen zwachtel onderbeen en daarna knie en bovenbeen.Fixeren zwachtel. Gebruik lange-rek-zwachtels bij immobiele cliënten (niet ambulante compressietherapie) of bij cliënten bij wie de zwachtels vaak verschoond moet worden.
De synthetische watten zorgen voor een goede drukverdeling en hebben als doel om verdere zwelling te voorkomen. Synthetische watten zijn ook geschikt voor het aanleggen van een wonddrukverband dankzij de veerkrachtige en lucht- en vochtdoorlatende eigenschappen.
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond.Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Zolang uw hand maar hoger ligt dan de elleboog. Voet of onderbeen: houd uw enkel hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup.
U heeft van ons een drukverband gekregen vanwege een kneuzing aan uw been of voet. Het drukverband kunt 3 a 4 dagen laten zitten of langer als dit met u is afgesproken. Als u zit kunt u het beste uw been goed hoog houden, zodat de eventuele zwelling door het lichaam op genomen kan worden.
Leg uw been overdag op een kussen. 's Nachts kunt u het voeteneind van uw bed omhoog doen. Dit kan door een kussen onder het voeteneinde van uw matras te leggen. Het is van belang dat: Uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie weer wat hoger ligt dan uw heup, het is hierbij belangrijk dat uw hiel vrij ligt.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.