“Wat je ook doet, probeer niet in paniek te raken. Maak geen onverwachtse bewegingen, blijf rustig en loop langzaam naar achteren. Vermijd oogcontact met het dier, maar zorg dat je de beer niet uit het oog verliest. Maak rustig geluid, zonder de beer daarmee aan het schrikken te maken.”
Lawaai, lawaai, lawaai
Loop in de richting van de wind zodat de beer je kan ruiken aankomen. Spreek, zing, roep, fluit, klap in de handen, of maak gewoon eender welk lawaai terwijl je aan het wandelen bent. Niet om de sfeer erin te houden, of misschien ook wel, maar vooral om de beren af te schrikken.
Langzaam, met het gezicht naar beer toe weglopen. Als het tot een 'contact' komt, volg dan aanwijzingen hieronder. - 0,1% van de gevallen: om je op te eten. Terugvechten of doodliggen in foetushouding met handen in de nek (en rugzak om).
Brown: stay down. Bij zwarte beren kun je dus het beste de grote jongen uithangen en proberen terug te vechten. Bij bruine beren moet je dit juist niet doen. Met bruine beren bedoelen we grizzly's en de nog grotere, tot wel 500 kilo wegende kodiakberen.
Beren komen af op wat voor hun voedsel lijkt. Niet alleen jouw voedsel maar ook alles wat in hun neus als lekker ruikt. Denk daarbij aan zo'n beetje alles wat in je toilettas zit: van je zeep en je deodorant tot je tandpasta. Vooral in de herfst zijn ze actief op zoek naar voedsel om de winter door te komen.
Winterrust. De bruine beer houdt niet echt een winterslaap, maar wel een winterrust. Deze wordt gehouden in een ondergronds hol of een grot. Deze bedekt hij met twijgen, mos, bladeren en ander droog materiaal.
Een volwassen bruine beer heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge beren worden weleens bedreigd door bijvoorbeeld een tijger. Mensen vormen de grootste bedreiging voor de bruine beer.
Maak u groter dan u bent, zwaai rustig met uw armen heen en weer, praat met een lage, rustige stem en – als de beer toch aanvalt – vecht! Een zwarte beer kunt u daarmee nog wel intimideren en misschien kiest hij het hazenpad. Bij een grizzlybeer is bluffen of vechten juist weer een slecht idee.
Zoek een ijsbeer nooit actief op, maar als je er per ongeluk eentje tegenkomt kan je het best eerst rustig afwachten en proberen te kijken wat de ijsbeer gaat doen. Dan proberen grote gebaren en lawaai te maken - dit schrikt de ijsbeer soms echt af.
Met een krachtige beet, of een rake klap met hun voorpoot halen ze ook vis uit het water. Ze gaan vaak op hun achterpoten staan of klimmen in bomen om in de omgeving naar voedsel te zoeken. Ook zien ze uit naar gevaar. Leefgebied Bruine beren leven in bergbossen en op toendra's.
Maar een bruine beer is over het algemeen ongevaarlijk. Een bruine beer zal alleen toeslaan of agressief zijn wanneer hij zich bedreigd voelt, hij jongen bij zich heeft of zelf gewond is geraakt. In Europa leven alleen bruine beren in het wild. Zwarte beren en grizzlyberen zijn een stuk gevaarlijker.
Zijn vacht is bruin, beige en soms zelfs kastanjebruin of zwart. De bruine beer is heel gespierd en heeft heel veel kracht in zijn poten. Maar ook al is de bruine beer heel dik, toch is hij super behendig. Wist je dat hij in bomen kan klimmen en een snelheid kan halen van 55 km per uur?
Hoe gebruik je bear spray? Zorg dat als je op pad bent, dat je de spuitbus altijd direct binnen handbereik hebt. Hang hem dus aan je riem of, houd hem gewoon vast. Als je een beer tegenkomt, verwijder dan de veiligheidsclip, hou de spuitbus met twee handen vast en strek je armen tijdens het sprayen.
Berenspray valt voor de luchtvaart onder chemische stoffen.Het mag niet in je handbagage, en ook niet in de bagage in het ruim. Probeer berenspray dus niet mee te nemen naar het buitenland of terug naar Nederland, want het mag niet mee aan boord.
Je ziet problemen die er niet zijn. Je maakt je zorgen over ingebeelde gevaren. Je ziet de toekomst niet met vertrouwen tegemoet. Je bent soms wantrouwend en achterdochtig.
Hoewel de bruine beer tot de grote carnivoren behoort, is hij een echte omnivoor die voornamelijk plantaardig voedsel zoals vruchten, grassen, zaden, bessen, wortels, knollen en noten, eet. Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet hij insecten, vis, kleine zoogdieren en dode grotere dieren.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Gorilla's
Als je een gorilla tegenkomt, houd dan tenminste zeven meter afstand, vermijd oogcontact en probeer jezelf kleiner te maken door te bukken. Ook doen alsof jij zelf een mensaap bent kan helpen: pluk aan en kauw op wat blaadjes, doe alsof je een dutje op de grond doet.
Wij zetten 10 beregoede feitjes voor je op een rij! Een volwassen beer kan wel 65 kilometer per uur rennen! Dat betekent dat hij in de bebouwde kom zomaar de snelheidslimiet kan overschrijden. Jexi geniet, na jarenlange opsluiting, van alle vrijheid in de door ons gesteunde berenopvang Libearty in Roemenië.
Een defensieve reactie die echt leidt tot fysiek contact, heeft vrijwel altijd betrekking op grizzlyberen. Een fysieke aanval van een zwarte beer komt zelden voor en komt vrijwel uitsluitend voor wanneer een moederbeer haar welpen beschermt.
Grizzlyberen kunnen volwassenen doden en opeten, net als zwarte beren.
De beer is één van de grootste landroofdieren. Hij vreest niemand: mens noch dier. Met zijn atletische kenmerken is dat niet meer dan logisch: hij rent tot 60 km per uur, klimt met gemak in bomen, kan zwemmen… Maar liefst 16 uur per dag is hij bezig met het vergaren van voedsel.
Ja, ja, want beren eten wortels en dan komt er ook een beetje wortel in je poep. En zijn hol, dat is als het ware zijn bed. En in zijn bed, daar poept ie niet, want daar wil ie lekker warm in liggen.
Overdag slaapt hij in natuurlijke of zelf gegraven holen. Vooral langs rivieroevers of in ravijnen. Zij wijze van klimmen ziet er onbeholpen uit, maar toch klimt hij graag in de bomen op zoek naar voedsel. De lippenbeer is in tegenstelling tot de meeste andere beren redelijk sociaal.