Zorg ervoor dat u de knie niet belast. Een ice pack aanbrengen op de knie en het been hoog leggen. Dit kan helpen om de pijn en zwelling onder controle te houden door iedere 15 minuten ijs op de knie te leggen. Zorg er hierbij wel voor dat het ijs in een theedoek is gewikkeld, anders bevriest de huid.
Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen.
Wat je zelf aan het herstel bij kan dragen, is regelmatig koelen. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol.
De ophoping van het vocht in uw knie kan leiden tot een Bakerse cyste, een zwelling in de knieholte waarbij de holte zich vult met vocht. Dit kan pijnlijk zijn. Wanneer de zwelling dusdanig ernstig is, moet het vocht mogelijk worden verwijderd.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Ook het dragen van hulpmiddelen zoals kniebeschermers, braces of drukverband helpt zwelling te verminderen. Bij Podobrace hebben verschillende soorten kniebraces die helpen tegen de zwelling. Verder is het verstandig om sporten die de zwelling kan verergeren te vermijden, zoals snowboarden.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Soms komt er een stukje van de meniscus in de knie klem te zitten. De knie gaat dan 'op slot'. U kunt uw knie dan opeens niet meer goed strekken of niet meer goed buigen. Dit kan direct gebeuren als de meniscus scheurt, maar ook wat later.
Vocht in de benen wordt veroorzaakt door slechte aderen. Het is de taak van de aderen om bloed van en naar uw lichaamsdelen te brengen. Als de aderen verslecht zijn, kan het zijn dat ze het bloed niet meer goed kunnen afvoeren. Het vocht blijft dan zitten, met als resultaat dikke enkels en uiteindelijk ook dikke benen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar.
Heeft u veel pijn? Dan is het verstandig om rust te houden. Na 2 tot 5 dagen is uw knie meestal minder dik. Goed herstellen is belangrijk bij een knieblessure.
Neem plaats op een stoel en plaats uw goede been voor uw pijnlijke been. Vervolgens duwt u zachtjes met uw eerste been uw tweede been naar achteren onder de stoel. Deze positie houdt u 10 seconden vast en herhaalt u 10 keer – en dat 3 maal per dag.
Een brace biedt knieondersteuning en helpt bij het voorkomen van pijn en slijtage aan het kniegewricht. Met een kniebrace kun je weer makkelijker bewegen tijdens het dagelijkse leven of tijdens je favoriete sport. Kort samengevat, een kniebrace: Biedt ondersteuning aan de knie.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Het vocht in de knie noemen we hydrops. Als het vocht uitpuilt in de knieholte kan dat na langere tijd tot een uitstulping van het kapsel leiden, er ontstaat een cyste (Bakerse cyste). Zo'n cyste is vrijwel altijd een gevolg van een aandoening in de knie.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.