Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht.
Eigenlijk heeft de gierzwaluw zijn poten enkel nodig om zich vast te houden aan muren of andere verticale oppervlakken. Op de grond zul je hem haast nooit aantreffen, want hij is niet in staat om vlot te lopen of zelfs maar rechtop te staan.
De gierzwaluw brengt zowat al zijn tijd al vliegend door. Alleen om te broeden, strijkt hij neer. Soms verblijft een gierzwaluw 10 maanden aan één stuk in de lucht! Deze luchtacrobaat eet, sekst en slaapt dus zonder daarvoor ook maar één voet aan land te zetten.
Gierzwaluwen doen het allemaal in de lucht. Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek uit Zweden kunnen de vogels tien maanden achterelkaar vliegen, zonder te landen. Geen enkele andere vogel blijft zo lang in de lucht.
De gierzwaluw (Apus apus) behoort tot een aparte vogelgroep want hij is niet verwant met echte zwaluwen. Hij is groter en heeft langere vleugels dan zwaluwen.Hij vliegt òf met snelle vleugelslagen òf in snelle glij- en zeilvluchten. Dit is anders dan bij zwaluwen.
Gierzwaluwen zijn geen echte zwaluwen! De gierzwaluw behoort tot de familie: de Apodidae. De echte zwaluwen ( de familie: de Hirundidae) zijn kleiner en kunnen vanaf de grond opvliegen. De naam gierzwaluw is in onze taal dan ook slecht gekozen.
De vleugels van de torenvalk wijken af van die van andere valken, de punten zijn namelijk niet zo spits. Daarnaast herken je de torenvalk ook aan het 'bidden': de vogel hangt dan op een plek in de lucht en blijft hier hangen door snelle vleugelslagen te maken.
De gierzwaluw is de vogelsoort die veruit het langst onafgebroken door de lucht kan zweven. Onderzoekers aan de Universiteit van Lund hebben aangetoond dat de dieren maar liefst 10 maanden aan één stuk kunnen vliegen, zonder tussenlanding om pakweg te rusten of zich voort te planten.
Een ongemerkte overval. Een jagende torenvalk kan iets wat niet alle vogels kunnen; stilhangen in de lucht en de grond afspeuren naar een prooi. Dit stilhangen noemen we 'bidden'. Tijdens het bidden houdt de torenvalk zijn kop helemaal stil, zo kan hij precies zien wat er gebeurt op de grond.
Gierzwaluwen zijn ontroerende vogels, met hun onvoorstelbare leven in de lucht (de eerste vier jaar non-stop vliegen!) en hun poten die niet meer kunnen lopen.
1. De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea) De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
Zwaluwen. 'Vliegen de zwaluwen hoog, dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag. ' Deze volkswijsheid klopt, en dat heeft te maken met de thermiek / luchtdruk. Bij mooi weer vliegen de insecten hoger, bij slecht weer vliegen ze lager.
Bij vogels vinden we de kampioenen onder de kleinste en de grootste soorten. Kolibries vliegen gemiddeld 2200 kilometers, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016. De gigantische albatros kan afstanden tot wel 5500 kilometer afleggen. Er is er zelfs een gevolgd die in 46 dagen de aarde rondvloog.
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
Als snelste vogel ter wereld heeft de slechtvalk een reputatie hoog te houden en dat doet hij door alle snelheidsrecords te verbreken! In gewone vlucht vliegt deze roofvogel gemakkelijk aan 100 km/u en in duikvlucht haalt hij vlotjes 300 km/u. Zijn absolute record bedraagt maar liefst 389 km/u!
In de nazomer verzamelen boerenzwaluwen zich 's avonds om de nacht door te brengen in grote, gemeenschappelijke slaapplaatsen. Deze slaapplaatsen bestaan vaak uit vele duizenden, soms tienduizenden boerenzwaluwen. In Afrika zijn slaapplaatsen van miljoenen boerenzwaluwen bekend!
De oeverzwaluw, boerenzwaluw, blauwborst, grutto, tjiftjaf, zomertaling, zwartkop, kleine plevier en zwartkopmeeuw zijn de eerste trekvogels die terugkeren.
Uit Wikipedia: De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (15 tot 80 slagen per seconde, afhankelijk van de grootte van de vogel) in de lucht stil blijven hangen. Door de snelle vleugelslag kan de kolibrie als enige vogel ook achteruit vliegen. Ze kunnen zelfs recht omhoog en recht omlaag vliegen.
Kleinere zangvogels zoals vinken, piepers en lijsters hebben een golvende vlucht om energie te sparen (bounding of undulating flight, verschillende varianten). Hun vleugels zijn puntig of afgerond.De vogel flapt met zijn vleugels in het dal van de golf om snelheid te maken.
Lange gele poten. Houdt vleugels tijdens trage jachtvlucht in opvallende V. Volwassen mannetjes hebben opvallende zwarte vleugelpunten, grijs in de vleugels en een grijze staart. Vrouwtjes groter, geheel bruin met een roomwitte kruin, keel en vleugelboeg.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.
Plaats geen kunstnest op een tochtige plek; aan tocht hebben ze een hekel! Tussen nest en zoldering ongeveer 15 cm ruimte houden, anders kunnen de ouders hun jongen niet goed voeren en kunnen de jongen hun vleugelspieren niet oefenen bovenop de nestrand, vlak voordat zij uitvliegen.
Vogelexpert Gerald Driessens: ,,Broedvogels komen altijd wat eerder in het jaar, het aantal zwaluwen is op het moment wel echt bedroevend laag. De kolonies die worden geteld bestaan uit veel lagere aantallen dan normaal. Ook bij de telposten worden minder zwaluwen geturfd.
De boerenzwaluw is blauwzwart van boven.Het voorhoofd en de kin zijn rood; zwarte borstband.Rest roomwit. Vliegt behendig door de lucht om insecten te vangen.