Wat kan er aan de hand zijn bij pijn in het bovenbeen? Pijn in het bovenbeen ontstaat dus vaak door overbelasting, of het nou aan de achterzijde of aan de voorzijde zit. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening en ontstaanswijze kan achterhalen.
Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in het bovenbeen ontstaat. De pijn kan acuut ontstaan door een botbreuk of een spierscheuring. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen en blessures die pijn in het bovenbeen veroorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het bovenbeen is ischias.
Spierpijn in je bovenbenen
Het kan een spierblessure zijn of zenuw gerelateerde problemen. Maar de meest voorkomende oorzaak is toch overbelasting. Dit kan komen doordat de spier te veel en overmatig is gebruikt. Doe daarom altijd een goede warming-up voor het sporten en zorg dat je doorbloeding goed is.
Een beknelde zenuw in het bovenbeen geeft pijn aan de voor- en zijkant van uw bovenbeen. De pijn zit in één bovenbeen. Soms voelt u op die plek ook minder goed. De oorzaak kan zijn dat er iets op de zenuw drukt, bijvoorbeeld strakke kleding, een telefoon of portemonnee.
Rusten, de plek te koelen met ijs, er een drukverbandje omheen te doen en omhoog te houden het beste. Rust is belangrijk! Geef je lichaam de kans om de gescheurde delen te helen voordat je het weer gaat belasten. Je kunt het beste drie dagen rust houden, alhoewel je dan nog niet volledig hersteld bent.
Hoe lang duurt spierpijn? Spierpijn kan een paar dagen tot een week duren. Het pijnlijke en verzuurde gevoel in je spieren ontstaat vaak 24 tot 48 uur na het sporten.
Bij het scheuren ontstaat een plotse, zeer hevige pijn. De eerste pijnscheut voelt zoals een zweepslag of een messteek. Het gebruik van de spier is moeilijk en verhoogt de pijn. Op de plaats van de scheur is soms een inkeping of holte te voelen.
Een overbelasting geeft symptomen zoals stijfheid en pijn van de overbelaste spieren of gewrichten. Andere symptomen zijn vager, zoals hoofdpijn, pijn bij bepaalde bewegingen of uitstralende pijn op een andere plek. Omdat deze klachten niet altijd even duidelijk zijn, is het soms moeilijk om de diagnose te stellen.
Bij acute klachten moet men denken aan een spierscheuring of een botbreuk. Progressieve klachten kunnen ontstaan door overbelasting (bijv. door sporten). Ook kunnen deze klachten ontstaan door een beenlengteverschil, of een afwijkende voet- en/of beenstand waardoor spieren verkeerd op spanning komen te staan.
Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes in ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Spierpijn betekent dus eigenlijk dat je spieren groeien. Spierpijn na het sporten is dus niet schadelijk, al kan het wel vervelend aanvoelen.
Als je spierpijn hebt, is het belangrijk om je spieren tijd voor herstel te geven. Een spiergroep heeft ongeveer 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Een keertje sporten met spierpijn is heus niet erg, maar het is onverstandig om dit elke week te doen. Dit kan leiden tot overbelasting.
Er ontstaat tijdens een inspanning plotse pijn die niet precies kan worden gelokaliseerd. Het lijkt of de spier over heel de lengte pijn doet. Er is geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier samengetrokken wordt.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Door een verrekte lies worden lopen, optillen van de knie, of het bewegen van het been van of naar het lichaam moeilijk en pijnlijk. Een verrekte lies kan zich voordoen door overbelasting van de spieren of door een plotselinge samentrekking van de spieren.
Beenpijn zijn klachten van pijn in de benen zonder dat hiervoor een duidelijke aanleiding (zoals bijvoorbeeld een val op het been) aan te wijzen is. Hoe wordt beenpijn ook wel genoemd? Er is geen ander woord voor deze aandoening dan beenpijn of pijn in de benen.
Massage is de meest efficiënte en lichaamsvriendelijke manier om de spieren in de benen los te maken en zo de pijn in de benen tegen te gaan. Het effect van een massage kan vaak al na een eerste behandeling worden gevoeld. Belangrijk bij een massage behandeling is de kwaliteit ervan.
Voorbeelden zijn gel met diclofenac en gel met ibuprofen. Bij spierpijn kunt u een warmtesmeermiddel gebruiken. Een langdurend effect op spierpijn is nooit aangetoond. Ook van smeermiddelen met benzydamine is de werking niet aangetoond.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Een zweepslag is een scheurtje in een spier, meestal in de kuit. Een zweepslag ontstaat vaak als u veel kracht zet. Bijvoorbeeld bij het sporten. Het kan ook gebeuren als u stilstaat.
Omega-3, vitamine C en creatine
Omega-3-vetzuren (visvetzuren) spelen ook een belangrijke rol in het herstelproces, deze hebben een ontstekingsremmende werking. Daarnaast is vitamine C betrokken bij de aanmaak van bindweefsel. Eet dus voldoende vis (twee maal per week, waarvan één keer vette vis), groente en fruit.
Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.
De behandeling is afhankelijk van de ernst van de spierscheur. Over het algemeen kan gesteld worden dat na vier tot zes weken weer voorzichtig met sporten begonnen mag worden. Dit zal echter per persoon verschillen. Als er nog steeds sprake is van pijn en (ochtend) stijfheid in de spier dan is voorzichtigheid geboden.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).