Opgelet: als jobstudent heb je geen recht op deze eindejaarspremie.
Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
Vakantie en vakantiegeld zijn alleen voor werknemers die de normale sociale bijdragen betalen. Tijdens de eerste 475 uur van je vakantiejob betaal je minder sociale bijdragen (de 'solidariteitsbijdrage'). Je hebt dus ook geen recht op vakantie en vakantiegeld.
Wie het ganse jaar heeft gewerkt, heeft in het daaropvolgende jaar recht op 4 weken betaalde vakantie. Wie slechts een half jaar heeft gewerkt, heeft slechts recht op 2 weken betaalde vakantie. Voor betaalde vakantiedagen wordt een vakantiegeld uitbetaald.
Er is een onbeperkt recht op alle feestdagen die vallen binnen een periode van wettelijke vakantie. Studenten hebben echter geen recht op betaalde vakantie, aangezien ze geen sociale zekerheidsbijdragen betalen, enkel solidariteitsbijdragen.
Heb ik recht op een eindejaarsuitkering? Niet noodzakelijk. Zowel de eindejaarsuitkering als de 13de maand staan niet in de wet. Je bent alleen verzekerd van deze extraatjes als ze zijn vastgelegd in je arbeidscontract, bedrijfsregeling of cao.
De eindejaarspremie wordt in principe in de maand december betaald, tenzij in de onderneming een ander moment met de werknemers overeengekomen werd.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
De eindejaarspremie wordt pro rata berekend voor iedere bediende die minimaal 3 maanden in dienst is geweest in het betreffende jaar. Als deze bijvoorbeeld 8 maanden in dienst bent geweest, krijgt hij 8/12 van een bruto maandloon in december uitbetaald als eindejaarspremie.
Bijvoorbeeld: om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie 2022 moet u in de referteperiode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minimaal 65 dagen of 494 uur hebben gewerkt. Er worden maximum 5 dagen economische werkloosheid automatisch gelijkgesteld.
7. Krijg je met een tijdelijk contract ook een 13de maand? Het recht dat je als werknemer hebt op gelijke behandeling betekent ook dat je met beide soorten contracten recht hebt op een 13de maand. Het mag wettelijk gezien dus geen verschil maken of je een vast of tijdelijke contract hebt.
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
Hoeveel eindejaarstoelage krijg je? De eindejaarstoelage is samengesteld uit een vast of forfaitair en een veranderlijk gedeelte. In 2021 bedroeg het forfaitair gedeelte 671,75 EUR.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.
Op het einde van het jaar kennen werkgevers doorgaans een extraatje toe aan hun personeelsleden: de eindejaarspremie. Soms hoor je ook spreken van een "dertiende maand". De eindejaarspremie is een bonus die de werkgever in geld moet uitbetalen. Het is geen cadeau in natura.
In december kan je reeds een eindejaarspremie of “dertiende maand” ontvangen op voorwaarde dat: je minstens 65 dagen of 494 uren gewerkt hebt (of 78 dagen in een zesdagenweek); in de periode tussen 1 juli van het voorbije jaar en 30 juni van het lopende jaar (ook wel de referteperiode genoemd).
Een 13e maand is een extra maand loon. Een eindejaarsuitkering, of eindejaarbonus, is een bedrag dat u zelf bepaalt. Vaak is dit een percentage van het brutojaarsalaris. Het zijn extra beloningen die u één keer per jaar betaalt aan uw werknemers.
De medewerker ontvangt een extra bruto maandsalaris als eindejaarsuitkering. Van dit extraatje houdt de medewerker echter netto minder over dan van het normale loon. De eindejaarsuitkering valt onder de bijzondere beloningen en wordt belast volgens een aparte tabel.
De eindejaarsuitkering in het primair onderwijs bedraagt 6,3 procent van het salaris. U bouwt de eindejaarsuitkering maandelijks op en ontvangt het in december. Neemt of krijgt u voor december ontslag, dan krijgt u de eindejaarsuitkering die u tot dan toe heeft opgebouwd.
Jobstudenten zijn vrijgesteld van RSZ en hebben daarom geen recht op betaalde vakantie.
Wil je meer werken dan de 475 uur die je van de overheid krijgt? Dat kan, maar dan betaal je de normale sociale bijdragen. Als je 475 uur opgebruikt zijn, zijn de normale sociale bijdragen verschuldigd van het 476ste gewerkte uur.
U mag maximaal 475 uren per kalenderjaar als jobstudent werken en zo profiteren van de verminderde sociale bijdrage. U mag die uren vrij kiezen, het hele jaar door. Als u boven de grens van 475 uren gaat, betaalt u vanaf het 476ste uur de normale sociale bijdragen.