Het is belangrijk om je te realiseren dat je ook aan je ouders kan voorstellen met anderen te praten om zo hun eigen verdriet te verwerken. Helaas zag ik dat toen niet in en vond ik het ook eng dit aan mijn ouders te zeggen. Maar als ik mensen mag adviseren die in hetzelfde schuitje zitten, doe het wel!
Bedenk wat ze kan doen als het even pittig is: muziek luisteren, er even over praten, iets leuks doen met papa of mama, dvd'tje kijken, discodansen…. Iets meenemen van de ouder die er niet is (T-shirt, foto…) Voor elke dag een kleinigheidje en/of briefje om open te maken (kan zij ook voor jullie doen).
Het moedergevoel schijnt iets fysiologisch te zijn, vergelijkbaar met een heftige verliefdheid. Moedergevoelens zorgen ervoor dat je voor jouw baby wilt zorgen, hem of haar wilt beschermen en onvoorwaardelijke liefde wilt geven.
Als je denkt aan moeder zijn en dingen waar je blij van wordt, dan zal je al snel denken aan je dierbare kinderen. En zeker: het fijnste van moeder zijn, is dat je kan genieten van je kroost. Hoe ze opgroeien, de streken die ze uithalen, het lief en leed dat je als gezin deelt.
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Wat doet heimwee met een mens? Heimwee kan ingrijpende gevolgen hebben. Het kan niet alleen leiden tot het idealiseren van de thuissituatie, lusteloosheid, verminderde eetlust, buikpijn, koorts en een slechte nachtrust, maar veroorzaakt in ernstige gevallen ook angsten, eenzaamheid en depressieve gevoelens.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.
Ik denk dat je walging te maken heeft met de angst op je moeder te lijken. De angst om zelfs met haar te versmelten. Dat soort angsten horen bij de losmaak-problematiek waarmee veel vrouwen kampen. Een moeder kan ook proberen haar kinderen te annexeren: zich hun leven als het ware proberen toe te eigenen.
Tip: wanneer je het contact wilt verbreken, vertel het aan niemand of alleen aan iemand die het snapt en jou kan steunen, verwijder alle contact die tot jou kan leiden: telefoon, social media, etc.
Als je peuter je afwijst betekent dat ook helemaal niet dat hij niet van je houdt. Het betekent dat hij papa en mama tegen elkaar aan het uitspelen is. Dat doen kleine kinderen vaak. Ze doen het vooral als ze weten dat jij je kind toch nooit in de steek zal laten.
Een aai over zijn bol, een zoen op zijn voorhoofd, een knuffel of een paar lieve woorden: je kind troosten doe je vaak instinctief. Meestal zijn deze gebaren voldoende om je kleine te troosten. Laat je kind merken dat je met hem meeleeft.
“Ik vertel mijn kinderen dat mijn hersenen anders werken. Als ik verdrietig, boos of bang ben heeft dat niet te maken wat zij hebben gedaan of niet hebben gedaan. Ik vertel ze dat ik naar een dokter ga en medicijnen neem om gezond te blijven en dat ik met een therapeut praat over mijn problemen.
In de meeste gevallen gaat heimwee na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling van heimwee is dus in de meeste gevallen niet nodig. Als de heimwee een serieus probleem wordt, kan een behandeling door een psycholoog helpen. Hierbij wordt gezocht naar de oorsprong van je heimwee.
Daarnaast kun je bij heimwee last krijgen van de volgende symptomen: Hoofdpijn. Misselijkheid. Overgeven.
Heimwee vertoont een aantal symptomen waaronder eet- en slaapproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid, aanhoudende gedachten over thuis en negatieve gedachten over hier en nu, eenzaamheid, angst en depressieve gevoelens. Meestal geldt: hoe verder weg, des te groter de heimwee.
Het is wisselend hoe lang zo'n heimwee-aanval duurt. Soms duurt het een dag of twee, soms een week of twee en soms blijft het gewoon de hele trip sluimeren. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoeveel ik te doen heb en dus afgeleid word, maar ook van mijn lichamelijke conditie.
Het durft niet bij vriendjes te spelen of te logeren. Uw kind is bang dat er iets ergs gebeurt als u niet in de buurt bent. Het is bijvoorbeeld bang dat er brand uitbreekt of ingebroken wordt. Uw kind wordt verdrietig, heel stil of juist heel boos als het toch ergens alleen heen moet of als u weg gaat.
Het feit dat je de liefde voor je kind nu niet voelt, betekent niet dat die liefde er niet is. Het betekent ook niet dat jij niet in staat bent om je te hechten aan je baby. Je kunt alleen op dit moment niet/te weinig bij je positieve gevoelens en dat is een symptoom van je depressie.