Jullie hebben steeds vaker ruzie, er is sprake van weinig (positieve) energie of jullie zien geen toekomst meer samen: hoe pijnlijk en moeilijk het ook kan zijn, soms zijn jij en je partner niet meer de ideale match.
Als partners zich constructief tot elkaar blijven richten in woord en gebaar, kan de relatie tegen een stootje. Missers komen voor, maar leiden niet direct tot verval van het vertrouwen. Ze worden hersteld, vergeven of gecompenseerd. De positieve ervaringen overheersen, beide partners voelen zich gezien en erkend.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag.Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
Achterdocht is eigenlijk een manier om te overleven; je bent alert om jezelf veilig te houden. Misschien heb je dingen hebt meegemaakt die je vertrouwen in mensen hebben beschadigd of die je een onveilig gevoel hebben gegeven.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
In relaties
Vertrouwen geven betekent: ervan overtuigd zijn dat de ander in staat is om de juiste keuzes te maken (ook al zijn ze anders dan ik zou willen)ervan overtuigd zijn dat de ander jou op de juiste momenten informeert.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht.Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent.De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Het traject voor relatieherstel na ontrouw bestaat uit 11 gesprekken van minimaal 90 minuten. In het begin vinden de gesprekken eens per week plaats. Afhankelijk van jullie vorderingen wordt dat later eens per twee tot vier weken. Het gehele traject duurt ongeveer 6 maanden.
Vertrouwensproblemen kunnen ontstaan door een vreemdgaande partner, of wanneer er iets is gebeurd tussen jou en jouw beste vriend, of wanneer je bent opgevoed door ouders die jij niet kon vertrouwen. Mensen met vertrouwensproblemen vermijden vaak mensen die ze niet 100% vertrouwen.
Vertrouwen is cruciaal voor bijna alle relaties. Vertrouwen geeft rust en harmonie. Wantrouwen is vaak het begin van het einde van relaties. Als je denkt dat de ander iets voor je verbergt, of niet deelt wat belangrijk voor hem of haar is, dan voel je je buitengesloten.
Vertrouwen bestaat uit vier kernelementen: betrouwbaarheid, de I-factor – oftewel je professionele intimiteit – geloofwaardigheid en de mate van eigen belang die je doorvoert in je communicatie. Wanneer je deze elementen in balans houdt, geef je het vertrouwen een boost.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
Voor de een zal het veiligheid en bescherming zijn, voor een ander is het misschien dat hij precies weet waar hij aan toe is. Vertrouwen opbouwen draait om vertrouwen krijgen en vertrouwen geven. Wat hiervoor enorm helpt is zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Iemand met deze stoornis is voortdurend achterdochtig naar anderen. Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen.
Elk individu en elke relatie is anders, maar over het algemeen betekenen de volgende signalen dat jullie uit elkaar groeien: Jullie hebben nauwelijks ruzie.Belangrijke onderwerpen worden niet of nauwelijks besproken, waardoor ook niet of nauwelijks ruzie ontstaat.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.