Terwijl koolzaad bloeit in het late voorjaar in april en mei, bloeit mosterd in de zomer, meestal vanaf augustus, meer zelden in juli of juni. Ook aan de bladeren zijn enkele onopvallende verschillen te vinden: Mosterdbladeren zijn meer gekarteld aan de randen en vaak meer geveerd dan koolzaadbladeren.
De mosterdplant is een kleine eenjarige plant met gele bloemen, die vaak wordt verward met koolzaad waar hij erg op lijkt en waar hij ook nauw verwant mee is. Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot – of eigenlijk klein.
Van koolzaadolie kan biodiesel gemaakt worden. Daarnaast kan het ook in pure vorm of vermengd met dieselolie in (aangepaste) dieselmotoren gebruikt worden. Een hectare winterkoolzaad brengt ongeveer 4500 kilo zaad op en zomerkoolzaad een derde minder. Het koolzaad bevat 40 tot 45% olie.
veral langs de snelwegen zie je gele bloesem verschijnen, die verdraaid veel lijkt op koolzaad. Het is echter Herik (Sinapis arvensis), die tot de familie van de kruisbloemigen (Brassica) behoort. Herik wordt eveneens goed bevlogen door de bijen, hommels en vlinders.
Mosterdzaadjes zijn kleine balletjes van ongeveer 1 millimeter groot. In Europa wordt het veel gebruikt om mosterd van te maken, in het Oosten wordt het veel als specerij in gerechten verwerkt. De smaak van mosterd komt pas vrij als je het kneust of als het wordt vermengd met water.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Margarine en koekjes zijn producten waarin koolzaadolie onder andere wordt gebruikt. Ook wordt koolzaadolie vaak in combinatie gebruikt met andere oliën. Koudgeperste koolzaadolie is door de nootachtige smaak een veelgebruikt ingrediënt in sla en dressings. Je kunt koolzaadolie ook gebruiken om te bakken en braden.
Koolzaadolie heeft inderdaad een hoog rookpunt en de neutrale smaak maakt het een uitstekende olie om mee te frituren, maar het is geen ongezonde olie. Net als de meeste van de andere gezonde oliën op deze lijst is koolzaadolie laag in verzadigde vetten. Beste voor: bakken, braden en frituren.
Koolzaad kun je eten. Niet alleen het zaad of de bloemetjes; ook de jonge stelen en blaadjes! En ze zijn lekker. Je proeft dat ze wild zijn: ze smaken wat pittiger dan geteelde groenten.
Koolzaadhoning komt van de koolzaadvelden en is goed voor de luchtwegen en neemt vocht op. Daarnaast bekend om zijn sterk reinigende functie.
Koolzaadolie bestellen | Albert Heijn.
Koolzaadnotering stijgt € 23,50 per ton
De prijs (€ 684 per ton) die vorige week voor de eerste drie maanden van volgend jaar gold, wordt nu betaald voor de periode van april tot juni. Oogst 2022 noteert € 21,50 hoger dan vorige week op € 581,50 per ton.
Zwarte mosterd bloeit van juni tot augustus. De bloemen zijn helder geel en daarnaast worden er vierkante, kort gesnavelde hauwen gevormd, waar de zaden in zitten. Elke hauw bevat 4-8 zaadjes. Gele (of witte) mosterd krijgt gele bloemen, wanneer die bloeien is afhankelijk van wanneer je ze gezaaid hebt.
Herkenbaar is Koolzaad aan de 4 relatief grote gele kroonbladen, die elkaar overlappen, de zes meeldraden en schuin afstaande kelkbladen. De bovenste bladeren zijn half stengelomvattend en blauwgroen van kleur. De vruchten zijn flinke hauwen, meestal meer dan 3,5 cm lang met een korte snavel.
Mosterd (soms ook mostaard) is zowel de naam voor een plant (de mosterdplant), als voor een in de keuken gebruikt condiment met meestal een scherpe smaak. Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout.
Het hoge gehalte aan ALA maakt koolzaadolie dus een gezond keuze. Maar het heeft ook een nadeel: het kan snel ranzig worden en dan smaakt het niet meer lekker. In de voedingsindustrie bewerken ze de koolzaadolie zodat die minder ALA bevat en dus minder snel bederft. Maar daardoor wordt het ook minder gezond dus!
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent. Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten.
Koolzaadolie heeft allereerst het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën. Ook bevat het veel vitamine E en K, antioxidanten, waardevolle omega-3 en omega-6 vetzuren en een hoog gehalte onverzadigde vetzuren.
Koolzaadolie wordt gewonnen uit koolzaad. Deze olie is niet geschikt om te verhitten en bewaar je best in de koelkast. Koolzaadolie bevat veel omega 3-vetzuren.
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Een fijne mosterd wordt het meest gewaardeerd, maar volgens de echte fijnproevers zijn grove mosterdsoorten de enige soorten die men mosterd mag noemen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Door meer of juist minder mosterdzaden te gebruiken kun je de pittigheid en mildheid van mosterd bepalen.
Bruine en zwarte mosterd
De pittigste soort is het zwarte mosterdzaad, afkomstig van de Brassica Nigra-plant, waarbij het aanwezige glucoside sinigrine of kaliummyronaat door het enzyme myrosine en de toevoeging van vocht zich splitst in een glucose en een vluchtige mosterdolie allylisosulfocyanaat.