Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts.
Door sommige bacteriën kunt u bloed in uw poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Een voedselvergiftiging ontstaat meestal zo'n 8 tot 24 uur na het eten van besmet voedsel.
Klachten van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, koorts, diarree en braken. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken. Een voedselvergiftiging duurt tussen de 24 en 48 uur.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
De klachten van voedselvergiftiging en buikgriep lijken erg op elkaar. Ze hebben dezelfde symptomen: buikpijn, diarree en braken. Voedselvergiftiging krijg je door het eten van verontreinigd voedsel.Buikgriep krijg je door besmetting met een virus of bacterie via een andere persoon, en geeft je vaker koorts.
Braken na de maaltijd is suggestief voor een ulcus of maagatonie (gastroparese). Dit laatste komt onder andere voor bij diabetes, maagoperaties en peritonitis. Braken na het eten kan ook duiden op een galweg- of alvleesklieraandoening.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Wacht rustig af als u slechts 1 á 2 keer heeft overgegeven. Het is dan belangrijk dat u uw maag tot rust laat komen en even wacht met eten en drinken. Neem iedere 5 à 10 minuten een slokje water en drink rustig. Als u meerdere keren overgeeft, loopt u het risico om uit te drogen.
Overgeven kan verschillende oorzaken hebben, zoals een voedselvergiftiging, een infectie of te veel eten. Soms moet je veel achter elkaar braken en kan het gepaard gaan met diarree. Hierdoor kun je uitdrogen en je erg slap voelen. Blijf voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Welke klachten krijg je van salmonella? De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen verergeren, zoals vet eten, snacks en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je kind sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat niet meer gegeten of gedronken wordt uit het zicht van je kind.
We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een half uur na de maaltijd optreden. De verschijnselen ontstaan doordat voeding veel vocht in de darm aantrekt. Dit vocht komt niet uit de darm maar uit de bloedbaan en voegt zich bij de voedselbrij in de dunne darm.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt.
- Leg je bovenlichaam wat hoger om te slapen; - Eet niet later dan drie uur voor het slapengaan; - Spreid de voedingsinname over de dag (bijvoorbeeld drie kleine maaltijden en twee versnaperingen); - Eet langzaam, in een rustige omgeving, met je volle aandacht bij je eten.
Drinken van gemberthee en koolzuurhoudende frisdranken
Het drinken van cola (of andere frisdrank met koolzuur) of verse gemberthee kan misselijkheid verminderen. Gember is een hulpmiddel uit de Chinese geneeskunde en werkt tegen allerlei soorten misselijkheid.