Gorilla's Als je een gorilla tegenkomt, houd dan tenminste zeven meter afstand, vermijd oogcontact en probeer jezelf kleiner te maken door te bukken. Ook doen alsof jij zelf een mensaap bent kan helpen: pluk aan en kauw op wat blaadjes, doe alsof je een dutje op de grond doet.
Het is belangrijk om bij het samenleven met wilde dieren de basisregels in acht te nemen: houd afstand, niet achter dieren rennen, jonge dieren nooit aanraken of oppakken en dieren nooit voeren. Deze regels zijn ook van toepassing op andere dieren zoals vossen en wilde zwijnen.
Als een nijlpaard je op land aanvalt, is het beste wat je kunt doen opzij springen. Om deze situatie te voorkomen, kun je het beste dicht struikgewas langs de oever en paden die gebruikt worden door nijlpaarden vermijden. Voorkom dat je tussen een nijlpaard en het water loopt.
Olifanten doen alsof ze aanvallen
Daar kunnen ze ook wat bij trompetteren. De juiste oplossing: wegwezen. Maak je het te bont, dan kan het gebeuren dat een olifant echt aanvalt. Dat doet hij zonder geluid, met ingeklapte oren voor extra snelheid en met de slagtanden vooruit.
Net als katten houden leeuwen niet van zwemmen. Soms springen zij wel in het water voor verkoeling of om te vluchten uit een gevaarlijke situatie, maar dat gebeurt niet vaak. Mocht je ooit een leeuw tegenkomen in het wild, blijf dan muisstil staan en ren in geen enkel geval weg!Meestal vertrekt de leeuw dan weer.
Wat te doen als je een tijger tegenkomt? 'Loop langzaam achteruit en blaas hard op de noodhoorn,' fluistert Febri Widodo, onze expeditieleider. 'Tijgers vallen van achteren aan, dus draai je nooit om. '
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Hierdoor heeft de leeuw zo goed als geen vijanden. De grootste vijand van de leeuw is de mens.
Als je ooit in Thailand, Indonesië of Sri Lanka bent geweest, zul je ongetwijfeld wel eens zo'n plek hebben gezien of zo'n ritje hebben gemaakt. Maar op een olifant rijden moet je dus nooit doen.
Leeuwen vallen zelden een olifant aan. En zeker niet een leeuw in haar eentje. De beelden zijn ongekend heftig. De leeuwin zet haar klauwen en tanden in de kop van de olifant.
Als een olifant de aanval inzet, zijn zijn oren plat tegen zijn hoofd gedrukt en zijn slurf omhoog gekruld. Als er op deze manier een olifant op je af komt gerend, ren dan voor je leven om buiten het zicht van de olifant te komen.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm². De tijger is met een bijtkracht van 450 kg/cm² een goede tweede en de om zijn agressie bekende Bijtschildpad komt tot 500 kg/cm².
Een volwassen nijlpaard heeft niet veel natuurlijke vijanden. Maar gewoon volwassen worden is een uitdaging. Krokodillen, leeuwen, hyena's en luipaarden zijn allemaal potentiële bedreigingen tijdens het opgroeien - maar het gevaarlijkste voor een jong nijlpaard is een ander nijlpaard.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Maak jezelf zo groot mogelijk door je armen boven je hoofd uit te steken. Loop op deze manier langzaam achteruit. Zo geef je de wolf de kans om weg te gaan, terwijl je er zelf ook stiekem vandoor gaat. Verlies de wolf ondertussen geen seconde uit het oog.
Houd je gezicht naar de hond gericht, maar kijk het dier niet aan. Op die manier ziet de hond je ogen, waardoor hij niet durft aan te vallen. Maak geen oogcontact, want dat is té dreigend. Ook belangrijk: begin niet te gillen of te rennen, zelfs niet als je wordt aangevallen.
Gevaarlijk roofdier
De orka is één van de gevaarlijkste dieren in de oceaan. Hij staat aan top van de voedselketen, wat betekent dat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Ze hebben niet voor niets de Engelse naam 'killerwhale'. Orka's jagen in groepen en daarom kunnen ze gemakkelijk grote prooien aan.
In de meeste gevallen zal de beer meteen wegrennen en mag je je al gelukkig prijzen als je nog maar een glimp van het dier kunt opvangen. Wanneer de beer echter blijft staan en zich op zijn achterpoten zet, betekent dat nog niet dat hij je zal aanvallen.
Het dier met de sterkste bijt- of knijpkracht is niet de leeuw of tijger, maar de kokoskrab. Dieren zijn vaak sterker dan mensen.
Het is bekend dat olifanten huilen als ze verdriet hebben, maar het is niet alleen dat.Ze zijn zich bewust van zichtzelf, kunnen medeleven tonen en voelen jouw emoties aan. Zo zijn er veel verhalen bekend waarbij een verzorger getroost wordt door een olifant.
Namibië heeft strenge criteria
Iedereen in Namibië (en daarbuiten) is welkom om een olifant te kopen. Er zijn wel strenge criteria aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld een terrein met een sterk hek hebben waar de dieren zullen verblijven.
Mensapen en mensen slapen graag lang, vaak wel acht uur of langer aan één stuk. Een olifant heeft aan drie tot vijf uur slaap per dag voldoende.
Met zijn imposante manen staat de leeuw bekend als de 'koning der dieren'.
De Rhodesian Ridgeback is het enige Zuid-Afrikaanse ras dat wordt erkend door de FCI. De bijnaam “Lion Dog “, dus leeuwhond, hebben de honden te danken aan hun inzet tijdens de leeuwenjacht. De honden spoorden de leeuwen op en blaften totdat de jager kwam.
De tijger is een toproofdier en heeft geen natuurlijke vijanden. Maar bij het jagen is het van groot belang dat hij ongezien blijft. De tijger jaagt vrijwel altijd in zijn eentje.