Controleer regelmatig of de rubbers van de deuren en ramen nog in orde zijn; Controleer ook of de airco nog goed werkt; Laat de auto goed luchten als deze een dag in de regen heeft gestaan of gereden; Plaats een vochtvreter in de auto om beslagen ramen in de auto te voorkomen.
In de meeste gevallen zijn beslagen ramen het gevolg van een gebrekkige ventilatie in je woning. De warme, vochtige lucht door te koken, wassen, ademen, … kan niet weg en slaat neer op de binnenkant van je ramen. In dat geval is decentrale balansventilatie de meest aangewezen oplossing.
De buitenkant condenseert voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitenlucht warmer is dan het glas. Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen.
Een goede verluchting is dus een hele snelle oplossing. Je kan je slaapkamer makkelijk ventileren door je ramen vaak genoeg open te zetten. Je kan daarnaast ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zal vochtige lucht afvoeren waardoor de luchtkwaliteit in je huis tegelijk ook beter wordt.
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid. Deze situatie ziet u vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar.
Zorg voor propere ramen, ook binnenin
Daarnaast hecht het vocht zich ook sneller op die vuildeeltjes waardoor je ramen sneller aandampen. Ga daarom met een propere, vochtige doek (eventueel met wat glasreiniger) over de binnenkant van je voorruit. Probeer geen strepen achter te laten.
OptiPlus Anti-condens spray:
De anti-fog spray is perfect brillenvloeistof die ervoor zorgt dat uw bril niet beslaat. Geschikt voor alle soorten brillenglas materialen en coating. De brillenglazen voelen super glad aan en zullen een paar uren niet beslaan en water- en vuil afstotend zijn.
Condensatie onder het dak kan een veelvoorkomend probleem zijn. Over het algemeen kan het weinig kwaad, maar op de lange termijn kan het wel schadelijk zijn voor de constructie van uw dak. We leggen hieronder graag uit wat condens precies is, hoe het veroorzaakt wordt en vooral hoe het opgelost moet worden.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze
De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Condensatie in dubbel glas kan vaak al worden opgevangen met een goede verluchting in uw huis. Daardoor zal zowel de luchtvochtigheid als de temperatuur op een gezond peil blijven, zodat er ook geen sprake kan zijn van extreem vochtige lucht die in uw ramen terecht komt.
Als uw dubbel glas eenmaal lek is valt het niet meer te repareren. Tussen de glasbladen bevindt zich een soort gas dat zorgt voor de isolatie. Als dat door lekkage weglekt, isoleert de ruit niet meer. De enige oplossing is het vervangen door een nieuwe ruit en soms is het zelfs nodig om ook kozijnen te vervangen.
Wat kost het vervangen van een lek raam? Het kost gemiddeld tussen de 60 en 110 euro per m2 om een lek raam te laten vervangen. De prijzen zijn vooral afhankelijk van de gekozen glassoort en de totale oppervlakte van de ramen die worden vervangen. Je herkent een lek raam aan condens tussen de glasplaten.
Ontwaseming is het "ontdampen" van de ramen; meestal met warme lucht.
Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje detergent/afwasmiddel of de Glowi-multireiniger. Vul een tweede emmer met alleen maar water. Zeep de ramen in met het zeepwater en een schone (microvezel)doek. Veeg ze direct schoon met een (microvezel)doek met enkel water die je goed uitgewrongen hebt.
Gebruik de recirculatiestand om de auto extra snel te koelen. De recirculatiestand (indien aanwezig) van uw luchtverversingssysteem kunt u actief gebruiken in combinatie met uw aircosysteem. Door deze in de zomer aan te zetten versnelt u, door vermindering van de te koelen hoeveelheid lucht, de temperatuursdaling.
Anti fog-spray
Met deze spray breng je handmatig een beschermlaagje aan op je glazen, waardoor ze niet meer kunnen beslaan. Je spuit de anti fog-spray op de binnenkant van je brillenglazen en spoelt je bril vervolgens af; een dun laagje hecht zich aan de glazen en voorkomt zo dat ze beslaan.
Ontdek Anti-Fog
Anti-Fog (AF) is een coating die speciaal is ontwikkeld voor de buitenste ruit om condensvorming te voorkomen.