Als de buikstoten, oftewel de greep van Heimlich, niet werkt, wissel dan nogmaals de klappen tussen de schouderbladen af met de buikstoten. Als het slachtoffer het bewustzijn verliest, bel dan meteen 112. Start ook met reanimeren als het slachtoffer niet meer ademt.
Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten. Doe verder niets. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.
Om het voorwerp eruit te krijgen moet je je vuist en je hand in je middenrif duwen.Gebruik hierbij een snelle j-vormige beweging, naar binnen en dan omhoog en herhaal dit meerdere keren. Lukt dit niet? Oefen dan meer kracht uit door gebruik te maken van een stoel, tafel of een aanrecht.
Ga NIET tussen de schouders slaan als de cliënt zich verslikt in drinken. Het slaan onderbreekt het hoestritme en dat is niet goed. Geef geen slokje water na het verslikken: dit maakt het alleen maar erger. De hoestprikkel kan dan weer uitgelokt worden.
Bel 112 als het slachtoffer het bewustzijn verliest en verleen onmiddellijk verder hulp: Leg hem of haar voorzichtig op de grond. Start de reanimatie. Laat iemand een AED halen als er een in de buurt is.
Onvoldoende zuurstof
Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol.-% is, treedt zonder voorsymptomen (duizeligheid) bewusteloosheid op. Al snel zal ook hersenletsel het gevolg zijn en kan binnen enkele minuten de dood intreden, tenzij er direct reanimatie plaatsvindt.
Een mogelijk gevolg van verslikking is longontsteking. Als je niet genoeg kracht hebt om te hoesten kan er voedsel of speeksel in de longen achterblijven. Dit komt vooral bij ouderen of mensen met slikproblemen voor. Een longontsteking door verslikking heet ook wel aspiratie-pneumonie.
Heimlich-greep (buikstoten)
Ga achter het slachtoffer staan, sla je armen om zijn middel en laat hem vooroverbuigen. Plaats je vuist boven de navel van het slachtoffer en pak met je andere hand deze vuist vast. Trek nu je vuist naar binnen en omhoog, alsof je hem probeert op te tillen.
Symptomen van eten in de longen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook 's nachts kan optreden.
Als u zich verslikt, moet u flink hoesten, dat is een reflex. Het eten of drinken komt in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Dat wat in de luchtpijp is gekomen, wordt door het hoesten daar als het ware weer 'uitgeblazen'.
Iedereen verslikt zich wel eens. Meestal is het na een paar klopjes op de rug wel over. Maar wat als dat niet zo is? Houd het slachtoffer bij de schouders goed vast en sla hem met vlakke hand en met behoorlijke kracht maximaal vijf maal tussen de schouderbladen.
Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem. Controleer regelmatig bewustzijn en ademhaling. Blijf bij het slachtoffer tot professionele hulp ter plaatse is.
Een stabiele zijligging is een positie waarin je een bewusteloos slachtoffer kunt leggen. Bij bewusteloosheid is iemand niet meer aanspreekbaar, maar heeft nog wel een normale ademhaling.
Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren als u: niet voelt dat er eten en drinken 'het verkeerde keelgat' in gaat; moeite heeft met hoesten of als u niet meer kunt hoesten.
Het is een erg vervelend gevoel wanneer eten blijft hangen in de keel of wanneer eten blijft hangen in de slokdarm. Neem daarom de tijd voor het eten en drinken en zorg voor een goede houding. Zit bij voorkeur rechtop in een stoel en aan tafel. Neem voldoende rust en praat niet tijdens het eten of drinken.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Bij een lichte verslikking kan het slachtoffer nog gewoon spreken, hoesten en ademen.Bij een ernstige verslikking kan hij dit allemaal niet.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut.
Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Bij het verslikken van vast voedsel probeert u het met de hand te verwijderen uit de keel. Probeer met één of twee vingers met een 'lepelende' beweging het voorwerp te pakken. Wanneer het slachtoffer niet hoest, probeer dan met vijf slagen tussen de schouderbladen het voorwerp los te laten schieten.
Beide benamingen zijn echter correct. Tijdens de Heimlichgreep voert u namelijk buikstoten uit om de luchtwegen van een andere persoon vrij te maken. De Heimlichgreep is dus niet van naam veranderd, maar de term “buikstoten” wordt gebruikt om te verwijzen naar de manoeuvre.