Om toegang te krijgen tot de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Tuinen, moet je gepast gekleed zijn. Bezoekers mogen geen mouwloze of laag uitgesneden kleding, korte broeken die boven de knie uitkomen, minirokjes en hoeden dragen.
Hoe lang duurt het bezoek aan het Vaticaan? Trek minstens 3-4 uur uit voor een volledige verkenning van de Vaticaanse Musea en ongeveer 1,5 uur voor een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek.
Vaticaanstad zelf is gratis om te bezoeken, je loopt zo naar binnen, er is geen zichtbare grens. Als toerist kun je slechts een aantal gebouwen bezoeken. Voor een aantal van die gebouwen moet je betalen. Vaticaanstad staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Toegang tot Vaticaanstad zelf is gratis, maar voor de Vaticaanse musea en tuinen moet je wel betalen. Ook als je de koepel van de Sint-Pietersbasiliek wil beklimmen zal dat je geld kosten. Voor de Sint-Pietersbasiliek zelf moet je niet betalen, maar dat resulteert wel in wachttijden van twee of meer uren.
Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar gebruikt wel de euro als betaalmiddel en mag eigen munten slaan.
Zowel mannen als vrouwen moeten hun knieën en bovenarmen bedekken. Het is verboden mouwloze topjes en laag uitgesneden shirts te dragen. Korte broeken of broekjes die boven de knie eindigen: Vrouwen, Als je een rok, jurk, of een korte broek draagt, zorg er dan voor dat deze minimaal onder de knie eindigt.
Tickets Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel
Een kaartje aan de kassa kopen is het goedkoopst. Dit kost 17 euro voor volwassenen, 8 euro voor kinderen van 6 t/m 17 jaar en is gratis voor kinderen t/m 5 jaar. Het is de entree alleen, dus geen tour. Het kan zijn dat je hier lang voor in de rij moet staan.
De Paus verblijft traditioneel in het Apostolisch Paleis. Franciscus heeft er echter voor gekozen om in het gastenverblijf in het Vaticaan te logeren. Elke zondag om 12 uur, behalve wanneer hij in het buitenland zieltjes aan het winnen is, geeft de Paus de verzamelde menigte op het Sint Pietersplein zijn zegen.
Voor toegang tot de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel moet je kaartjes kopen. De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is daarentegen gratis.
Het combi ticket voor de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek kost 44 euro voor volwassenen (18+) en 35 euro voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Je boekt het combi ticket eenvoudig online via de website van Tiqets.
Op zondagochtend 17 april 2022 in de Pauselijke Kapel op het Sint-Pietersplein in Vaticaan in Rome vanaf 10.00 uur zal de Heilige Vader voorgaan in de Eucharistieviering.
De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. De wachtrijen voor de basiliek zijn enorm, waardoor u langer dan een uur in de wachtrij zult staan. U kunt dit voorkomen door speciale skip the line-tickets te kopen voor de Sint Pietersbasiliek.
Vaticaanstad heeft naar schatting 1.000 (2019) inwoners. De bevolking van Vaticaanstad bestaat voornamelijk uit geestelijken, met inbegrip van priesters, zusters en de befaamde Zwitserse Garde. Er werken ongeveer 3.000 leken, maar deze wonen niet binnen het Vaticaan.
Helaas is het niet toegestaan om hier te fotograferen. Dit wordt tegengegaan door strenge bewaking te hanteren binnen de kamer. Gelukkig zijn er genoeg bezienswaardigheden waar je zo veel foto's mag maken als je maar wilt. Wist jij al dat het op deze plekken verboden was om te fotograferen?
De paus als opvolger van Petrus
De paus wordt door deze kerk gezien als leider van de wereldkerk en als de plaatsbekleder van Christus op aarde. Hij verenigt in zijn persoon de hoogste geestelijke macht, dit wil zeggen het hoogste leergezag, de opperste wetgevende en rechterlijke macht.
Tickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn ter plekke te koop, maar het is aan te raden om dit vooraf online te doen. Een standaardticket kost €17 (aanschuiven in de wachtrij). Tickets voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosten €8.
Vaticaanstad is het beste te bezoeken in het laagseizoen van november tot en met februari. In deze periode is het een stuk rustiger dan in de zomer. Op dinsdag en donderdag is het vaak rustiger dan op de andere dagen. Het is aan te raden om de Vaticaanse Musea rond openingstijd of na 15:00 te bezoeken.
Paus Franciscus blijft voorlopig eenvoudig wonen. Hij blijft in het hotel van het Vaticaan, ook al zijn de renovaties van het ruime en vorstelijke pauselijke appartement in Vaticaanstad inmiddels afgerond.
Aan het einde van de dag worden alle stembriefjes verzameld en verbrand in de Sixtijnse Kapel. Uit de schoorsteen komt dan zwarte rook. Zodra er wel een paus gekozen is, worden de stembriefjes met nat stro of een chemische stof verbrand. Er komt dan witte rook uit de schoorsteen.
Wat verdient een Paus? De Paus krijgt niet zoiets als een maandsalaris bruto. Het maandelijks bedrag laat zich danook niet uitdrukken in een concreet aanvangs- en vervolgsalaris. De Paus betaalt geen belasting omdat hij het staatshoofd is van Vaticaanstad.
Direct na het overlijden van de paus leggen alle hoofden van de Vaticaanse departementen en de kardinaal-staatsscretaris ('premier') hun functies neer. De enige uitzonderingen zijn, behalve de camerlengo, de groot-penitencier en de vicaris van het bisdom Rome.
Een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek is eigenlijk een verplicht nummer. Maar je kunt de koepel ook beklimmen, al doet lang niet iedereen dat. Misschien komt het omdat het 551 traptreden zijn. Al kun je een deel met de lift doen, zodat je een groot deel daarvan over slaat.
Bezoek hier zeker de Sint-Pietersbasiliek, één van de mooiste gebouwen van Rome gezien en ook hét symbool van het Vaticaan. Wandel ook de Vaticaanse Musea binnen waar je werken van onder andere Da Vinci, Rafael en Caravaggio kan bewonderen en aanschouw ook zeker het meesterwerk van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.
Natuurlijk hoef je niet altijd bedekt te zijn, maar als je een monument of kerk bezoekt zijn er vaak voorschriften. Het is het aan te raden om een lange broek, shirt met mouwen, geen hoed enz. te dragen als je hierheen gaat. Romeinen zijn hier heel streng in, omdat zij het zien als een vorm van repect.