Uitzonderingen op de regel
planten die kunnen 'bloeden'. Denk aan een druif, kiwi, berk, noot en esdoorn. Als je in de verkeerde periode snoeit, kan de plant of boom zelfs doodbloeden. Test de plant eerst: knip een kleine tak weg en kijk na een half uur of er nog vocht uit de snoeiwond komt.
Snoeien in november
De appelboom mag worden gesnoeid! Ook knotwilgen kunnen nu geknot worden. Zolang het niet vriest kunnen ook heesters en bomen gesnoeid worden. Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld de hortensia, juist bescherming hebben aan de uitgebloeide bloemen en zo minder bevriezingsgevaar lopen.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Wat kun je in oktober in de moestuin zaaien? Witte kool, savooie kool en kropsla kunnen deze maand nog in de kas gezaaid worden. Daarnaast kun je deze maand knoflook in de grond poten!
Oktober is de perfecte maand om witte uien, bieslook, erwten en bonen te zaaien en wortelen, selder, prinsessenboontjes, broccoli en spruitjes te oogsten. Net zoals in een tuin, valt hier heel wat voor te bereiden. Je kan snoeien, de bodem vrij maken en bemesten. Wat ga jij deze maand planten?
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
1. Vlinderstruik laag snoeien. De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Lente, zomer, herfst en winter: dit kun je het hele jaar door snoeien. Het is belangrijk te weten wanneer je welke planten moet snoeien. Doe je dat op het verkeerde moment, dan knip je zomaar alle bloeipotentieel weg! Maar met de goede snede op het juiste moment houd je jouw planten mooi en productief.
Als je wilt dat de buddleja gedurende een langere tijd bloeit, dan zul je iedere dag in de maanden augustus, september en oktober uitgebloeide bloemen moeten wegknippen. Een vlinderstruik snoeien in oktober doe je dus alleen om ervoor te zorgen dat de planten in jouw tuin langer blijven bloeien.
Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden.
De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
Omdat het nog wat langer warm is gebleven is november dit jaar de ideale maand om bomen, heesters en hagen te planten. De vuistregel hierbij is: “als de bladeren zijn gevallen, dan kan er geplant worden”. Dit geldt overigens niet voor planten, bomen en hagen die in een pot of kuip staan.