Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
De eerste stap is je bewust worden van jouw emoties en ermee in contact leren zijn, of je ze nu als positief of negatief beoordeeld. Je kunt pas invloed uitoefenen als je je ervan bewust bent. Emoties komen en gaan als golven: ze dienen zich aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Een plek waar je kan letterlijk en figuurlijk kan 'thuiskomen', een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, je veilig voelt, waar je muziek kan luisteren of gewoon even kan ontspannen. Die plek kan van alles zijn: Je slaapkamer. Zetel met een tafeltje met al je favoriete boeken ernaast.
Net als bij overspannenheid of burn-out is er niet één oorzaak aan te wijzen als je niet lekker in je vel zit. Vaak is het een opeenstapeling van of opeenvolging van gebeurtenissen waardoor je niet lekker in je vel zit.
Mensen denken vaak veel te veel na over wat er eventueel in de toekomst gaat gebeuren of blijven te veel hangen in het verleden. De toekomst kan je niet voorspellen en aan het verleden kan je helaas niets meer doen. Dus zorg er voor dat je je er niet teveel door laat leiden.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Slow living betekent in Nederland natuurlijk letterlijk: langzaam leven. Maar wat kun je je daarbij voorstellen? Het gaat vooral om leven met meer aandacht, meer in het nu en met minder haast (ofwel: vertraging inzetten). Niet meer elke minuut vol plannen, omdat je altijd productief moet zijn.