In het kippenhok wil je gebruik maken van een bodembedekker welke het vocht en de ontlasting van de kippen goed opneemt. Een goede vocht opnemende bodembedekker zorgt er niet alleen voor dat het hok langer schoon blijft, het maakt het schoonmaken van het kippenhok ook een stuk makkelijker.
Gras is een prima ondergrond voor een kippenren, maar de kippen zullen er wel in gaan krabben. Dat is natuurlijk gedrag, zo zoeken ze naar voedsel. Of je nog wat gras overhoudt is afhankelijk van het aantal kippen en de omvang van de ren.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Daarnaast worden kippen blij van een humusrijke bodem, waar bladeren op vallen en kunnen verteren. Op deze manier hebben kippen wat te scharrelen. Kippen scharrelen het liefst los buiten. Om de dieren te beschermen tegen natuurlijke vijanden, zoals roofvogels en vossen, is het vaak genoeg om een nachthok aan te bieden.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Kies voor een zachte bodem welke zorgt dat de eitjes niet kapotvallen, hiernaast neemt het vocht op en dit zorgt ervoor dat de legkast langer schoon blijft. Enkele bedekkers voor het legnest zijn: houtkrullen, hennepvezel, zaagsel of stro voor de wintermaanden.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Heel eenvoudig kan dat door het hok op tegels te plaatsen, zodat ongedierte niet vanuit de grond bij de kippen kan komen. Strooi vervolgens over de tegels een laag zand. Fijn voor de kippen (kunnen hun favoriete zandbad nemen) en voor jou, want je kunt nu gemakkelijk met een hark het vieze zand verwijderen.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Kippen vinden het heerlijk om in de zon een zandbad te nemen, dit is ook nog gezond voor ze. Een bodem van zand is ideaal voor zowel het scharrelen als het badderen. Net zoals bij gras is het wel belangrijk om de nagels van de kippen in de gaten te houden.
Beukensnippers in het kippenhok of de kippenren.
Beukensnippers zijn geschikt voor in het kippenhok of in de kippenren. Het zorgt voor een schone bodem in het hok of de ren en neemt hierbij vocht op waardoor het langer schoon blijft.
Wat vinden kippen niet leuk? Kippen houden niet van stilzitten. Kippen die de hele dag in het hok zitten, zullen zich te pletter vervelen en erg vervelend worden, Ze gaan naar elkaar pikken, met alle gevolgen van dien.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm.
Wist je dat lavendel niet alleen veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten! Heb je slakken in de tuin dan kun je deze plant ook gewoon plaatsen. Slakken eten hier namelijk niet van.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.