Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Kippenhok inrichten – de bodembedekking
Op de bodem van het nachthok kan je bodemmateriaal leggen wat goed absorbeert. Twee goede voorbeelden van bodembedekking zijn hennepvezel of Zaagsel. Tip is om hier tabakstelen en nestkruiden in te vermengen. In de ren kan je gras, aarde of zand leggen, zolang deze maar droog is.
Bouw de legnesten allemaal op dezelfde hoogte, best zo'n 10 tot 30 cm van de grond. Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Een legnest moet zich in een donkere hoek van het hok bevinden. Plaats een legnest altijd lager dan de zitstokken. Een legnest moet van afmeting 30x30 cm zijn, voor krielkippen mag het legnest kleiner zijn. Maak 1 legnest voor 3 hennen.
De norm is een nest voor 6-8 kippen van ca 25 cm breed en 40 cm diep (individueel nest). Bij een gemeenschappelijk nest is de norm 120 kippen per vierkante meter legnest. Voor 4 hennen is 1 (individueel) nest te weinig. Dit zullen er minimaal 2 moeten zijn, om problemen met bijvoorbeeld een dominante hen te voorkomen.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Uitrolfunctie: Een handige functie van sommige legnesten is het laten wegrollen van het ei. Doordat zo'n legnest een scheve bodem en een apart vak heeft waar de eieren in kunnen rollen, is er een kleine kans dat eieren kapot worden gemaakt door de volgende kip die gaat broeden.
Een broedse hen
Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren. Kook koolsoorten voordat je ze aan je hoenders geeft, daarmee voorkom je gasvorming in hun maagdarmstelsel. Liefst geef je je kippen aanvullende ruwvoeding als stro, maïskuil, wortels en gerst of erwten.
's Winters eten loslopende kippen graag onkruiden als straatgrasjes (vooral de zaden vinden ze geweldig) en kleine veldkers – dat spaart jou een pak wiedwerk uit in de lente. Als je een moestuin hebt, moet je wel opletten, kippen lusten namelijk graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel en aardbeien.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Re: Water en voer in het nachthok? Kunt beter in het nachthok voer en water geven als er buiten. Voer kan buiten nat worden; is nooit goed.
Normale ontlasting is stevig, droog, meestal bruin van kleur met daarop een grijswitte punt. Een keer per dag leegt de kip de blinde darm.
Karnemelk is goed voor de darmen van de kip. Het zure van de melk herstelt de darmflora. Als de darmen weer gezond zijn, dan kan er ook (weer) een ei geproduceerd worden.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is.
De Brahma kip als huisdier
Het is wel erg belangrijk dat er in de huisvesting van deze kippen rekening wordt gehouden met een aantal factoren. Zo moet het kippenhok natuurlijk voldoende ruimte bieden voor dit grote kippenras. Per Brahma kip wordt een uitloop ruimte geadviseerd van minimaal 1 á 1,5 m2.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Re: Hoe laat gaan jullie kippen op stok? Buffy een half uur voor zonsondergang, de rest vlak voor de zon ondergaat. Soms iets eerder, soms iets later, maar je kunt er je klok redelijk op gelijk zetten.
Die hebben te korte tenen en die kunnen nog niet zo goed klemmen. Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen.