Huiskatten zullen zelden op jacht gaan voor voedsel. Hun instinct om te jagen is nog steeds aanwezig, maar ze zullen liever op hun prooi jagen dan hem werkelijk te vangen en te doden. Wanneer ze de prooi doden komt het spel immers ten einde.
Ze janken mogelijk om je aandacht te vestigen op een gevangen prooi of wanneer ze op zoek zijn naar een partner om mee te paren. Gecastreerde of gesteriliseerde katten zullen dus minder janken. Bij hen wijst het janken eerder op een noodsignaal.
Muizen, vogeltjes en soms zelfs kleine konijntjes, voor een kat een onweerstaanbare prooien! Dit gedrag zit in de genen van het dier. Het is aangeboren jachtinstinct en is dus bij iedere kat terug te zien. Maar naast het jagen is ook het meebrengen van dieren onderdeel van dit instinct.
Een bijzondere prooi van onze huiskatten is de spitsmuis. Spitsmuizen (Soricidae) komen uit de familie van zoogdieren, uit de orde mollen en spitsmuizen. Bij mollen en spitsmuizen scheiden de speekselklieren een giftige substantie uit. Dit is de reden dat mollen en spitsmuizen door katten meestal niet worden opgegeten!
De gemiddelde kat moet 8 tot 10 muizen vangen om in zijn of haar voedingsbehoefte te voorzien. Het vangen van muizen en andere dieren voorziet niet alleen in de voedingsbehoefte van de kat, maar ook in de jachtbehoefte.
Muizen ruiken katten en weten: waar een kat is, is onheil. Daarom zullen ze je huis liever mijden.
Een kat is een 'surplus'-jager, dat wil zeggen dat hij altijd zal jagen als hij de kans krijgt, hongerig of niet. Dat is vanuit de kat bekeken ook logisch. Je weet nooit wanneer er weer een muis langs komt. Dus ook al heeft de kat net zijn buikje rond gegeten, hij zal die prooi niet laten lopen.
Lokaas tegen ratten en muizen is ook giftig voor je kat of hond. Eet je huisdier een vergiftigde muis op, dan moet je snel ingrijpen.
Katten die buiten lopen, jagen op dieren zoals vogels en muizen en brengen dat vaak mee naar huis. Het is zonde om met deze informatie niets te doen, de Zoogdiervereniging kan uw hulp gebruiken! Door te melden wat uw kat thuis heeft gebracht, helpt u om de verspreiding van kleine zoogdieren in kaart te brengen.
Inderdaad zijn er katten die regelmatig bepaalde delen van de gevangen muis laten liggen. Dat kan de hele achterkant van de muis zijn inclusief het darmpakket, maar inderdaad ook losse organen als de lever met galblaas etc etc.
"Er zitten veel interessante geuren aan. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit. Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek."
Muizen zijn de belangrijkste buit en die zijn vooral actief op de momenten dat je kat graag jaagt. Kleinere prooien worden vaak niet direct met de tanden gevangen zodat je kat er meerdere keren op kan jagen. Het kan dus goed zijn dat ze wel jaagt, maar haar prooi weer laat ontsnappen.
Wanneer een kat een speelgoedmuis in het voerbakje legt tijdens het eten, houdt hij zichzelf eigenlijk een beetje voor de gek. Hij wilt heel graag geloven dat hij een echte muis heeft gevangen. In het wild nemen katachtigen hun prooi mee naar een veilige plek, zoals hun voederplaats.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Dat is in veel gevallen géén uitnodiging om die buik aan te raken. Zeker onbekende katten ervaren dat als ongewenste intimiteiten. Op de rug rollen kan een uitdaging tot spel zijn, of een manier om te laten zien dat de kat zich ontspannen voelt.
Als je kat aan je handen, gezicht of oren likt, wees niet boos. Ze ziet je graag en bootst na hoe haar moeder met haar omging. Je bent dus deel van de familie!
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Katten brengen een dode vogel of muis
Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen. Omdat de kat zoveel van ons houdt dat ze ons cadeautjes wil geven, is het mee naar huis nemen van de prooi een goede theorie, maar wel gebaseerd op mensen.
Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over. Na het verorberen van een vogel resten slechts veren, de snavel en de pootjes. Eerst rukt de kat de grotere, onverteerbare, veertjes los.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis. Katten zien de beestjes als een speeltje of als een lekkere snack.
Tijdens deze reis brachten ze hun geliefde katten mee die het eten beschermden tegen de ratten. In de Siberische bossen ontwikkelde het ras zich tot een geweldige jager met een dikke, waterdichte vacht, perfect aangepast aan het koude en barre klimaat.