Konijnen doen hun behoeft graag waar het zacht is.In de natuur zoeken ze ook altijd een zacht hoop grond/zand op. Door extra veel (absorberend) bodembedekker in het toiletje toe doen en heel weinig in het hok dan is de keuze van het konijn om op het toilet te zitten, omdat het daar zacht is.
Bodembedekking in het konijnentoilet
Veelgebruikte bodembedekkers voor in een toiletbak zijn: strokorrels, geperste houtkorrels, geperste papierkorrels, hennepvezel en vlas. Het is aan te raden om hooi in of in de buurt van de toiletbak te leggen of hangen.
Een handig hulpmiddel is het konijnentoilet. Dit zorgt ervoor dat uw konijn snel en gemakkelijk zindelijk wordt, zodat het niet zijn/haar behoefte overal in het hok doet en u niet iedere keer het hok in het geheel schoon hoeft te maken. Het advies is om het konijnentoilet twee tot drie keer in de week schoon te maken.
Training. Het is belangrijk dat u zelf heel consequent bent als u uw konijn zindelijk wilt krijgen. Elke keutel die naast de bak gaat, moet u zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn.
Tip 1: De locatie van de toiletbakken: Zet de bak in het begin neer op de plek waar je konijn (het meeste van)zijn behoefte doet. Kiest je konijn er ineens voor om hier een andere plek voor uit te kiezen dan verplaats je de bak met hem mee of zet je daar een tweede toiletbak neer.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Vaak is dit in een hoek, waar het konijn voor zijn gevoel veiliger zit dan in een open ruimte. Dit is de plek waar je het toilet gaat plaatsen, jouw konijn heeft namelijk bepaald dat dit de toiletruimte wordt. Belangrijk is dat de bedekking in de toilet afwijkt van de bodembedekker in het hok.
Er kunnen verschillende redenen zijn. - Lichamelijke kwaal. Wanneer je konijn altijd zindelijk was, en ineens begint naast de wc te plassen zou je het eerst kunnen denken aan een gezondheidsprobleem zoals een infectie aan de urinewegen, blaasgruis, blaasstenen of een nierziekte.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Het konijnenhok schoonmaken
Het algemene advies is om de vieze plekken dagelijks schoon te maken en al het vieze stro en hooi te vervangen door schoon stro en hooi. Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten.
Haal met een steekmes of een blik de resten van de bodembedekking uit de hoekjes. Hierna spoel je het hok schoon met warm water en een niet giftig schoonmaakmiddel. Dit kan bijvoorbeeld soda of schoonmaakazijn zijn.
De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden is door het gebruik van stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Ook tijdens warme periodes kun je gewoon stro gebruiken. Verhoog in de koude periodes de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft jouw konijn een warme Kerst!
Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen. Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn.
De slaaphouding kan per konijn verschillen (net als bij mensen toch?) Veel konijnen liggen op hun zij, maar er zijn er inderdaad ook die echt op hun rug met de pootjes omhoog in de meest ontspannen houdingen liggen te slapen.
Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook de verzorger van de dieren loopt risico. Ook voor paarden is zaagsel matig geschikt als bodembedekker.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Waarschijnlijk duurt het gemiddeld een paar weken totdat je konijn zindelijk is. Vooral belangrijk is dat je zo lang mogelijk door blijft zetten, en niet na een dag al stopt omdat je denkt dat het niet meer gaat lukken. Wees dus niet ongeduldig, want geen enkel konijn is van de ene op de andere dag zindelijk.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Een konijnenhok is niet snel te groot voor een konijn. Let wel op wanneer u meerdere konijnen in een konijnenhok gaat houden. Elk konijn heeft minimaal 1 vierkante meter nodig, maar dat is eigenlijk al heel erg weinig. Het is beter om minimaal 2 vierkante meter per konijn aan te houden, maar liefst nog wat groter.
Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg ervoor dat je een lekkere beloning in jouw hand hebt. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje zijn werk doen. Ga met je hand voor het neusje van je knager en begeleid jouw hand geleidelijk naar jouw schoot.