In een reflectieverslag laat je zien wat je van je ervaringen hebt geleerd en wat voor invloed dat heeft op je denken en handelen. Je bespreekt je sterke en zwakke eigenschappen en je eigen ontwikkeling. Voor veel opleidingen schrijf je regelmatig een reflectieverslag; meestal na een stage of voor een assessment.
Reflectievragen om terug te blikken
Wat was het mooiste moment van afgelopen periode?Hoe heb je jezelf de afgelopen periode gevoeld?Welke successen heb je geboekt?Wat maakte dat het een succes was?
Eenvoudige reflectie
Een reflectie waarmee je net onder de waterspiegel komt. Het is bijna papagaaien, je verwoordt de reflectie net iets anders dan dat de ander het zei. Deze is het gemakkelijkst om te oefenen. Alle andere vormen van reflecties noemen we ook wel 'complexe reflecties'.
Het is een proces van bewustwording. Vaak vindt reflectie plaats na een bepaalde ervaring. Je leert van ervaringen als je erover reflecteert. Door reflectie bekijk je of je aannames, vooronderstellingen en zienswijzen de juiste zijn of dat je zaken ook anders kunt zien, waardoor deze zaken veranderen.
Een vaardigheid betekent dat je reflecteren op jezelf kan leren. Door regelmatig te reflecteren op je eigen handelen (en daar ook acties aan te koppelen!) ben je in staat om jezelf te ontwikkelen en je gedrag en prestaties te verbeteren.
Wil je meer, en steviger inzichten, dan is een braindump in een notitieboek niet voldoende. We zitten te vast in ons denken. Voor goede zelfreflectie is lenigheid in je hoofd noodzakelijk, en die hebben we niet altijd.We zijn geneigd om ons vast te klampen aan de ideeën over onszelf, ons handelen en onze omgeving.
Het is een hulpmiddel waarmee je diepgaand en in stappen terugkijkt op een ervaring of handeling. Het model van Korthagen geeft weer dat je in een cirkel de volgende fases doorloopt: Handelen en ervaring: Omschrijf de situatie. Wat wilde je bereiken?
Je sluit de reflectie af met een conclusie in het verslag waarin je vertelt wat je hebt geleerd en wat je nieuwe leerdoel is. Je hoeft niet op specifieke momenten in te gaan, maar geeft een algemene reflectie op je ontwikkeling in de afgelopen tijd.
Wat zegt het protocol/ het plan over deze situatie? Welke afspraken zijn in het team gemaakt over deze situatie? Welke theorie heb je toegepast in deze situatie? Welke visie heeft de instelling / bedrijf hierop?
Hoe oefent u met de STARR-methode
Taak: Wat was uw taak en welke rol speelde u? Actie: Hoe heeft u het aangepakt en wat heeft u gedaan? Resultaat: Wat was het resultaat en hoe werd daarop gereageerd? Reflectie: Was u tevreden en zou u het nu anders doen?
Dit formulier helpt je om kritisch te kijken naar je vaardigheden als bestuurder van een voertuig. Je vult het formulier Zelfreflectie in na je praktijkrit en geeft het aan je examinator. Nadat de examinator jou de uitslag heeft gegeven van het examen, bekijkt hij je antwoorden en bespreekt deze met jou.
Reflecterende
Vraag waarin een indruk wordt samengevat, om te toetsen of men het goed begrepen heeft.
Evalueren is toetsend, taakgericht; het gaat erom of de doelstellingen zijn gehaald.Reflecteren is ontwikkelingsgericht. Je leert jezelf te ontwikkelen vanuit opgedane ervaringen. Je kijkt specifiek naar je eigen bijdrage, en bekijkt of je achteraf gezien anders had kunnen handelen.
De metareflectie is een algemene reflectie over alle reflecties die gedaan zijn tijdens het afstuderen. Hierdoor kunnen ontwikkeldoelen bepaald worden en kan een persoon goed over zichzelf vertellen wat zijn of haar krachtpunten zijn of waren tijdens het afstuderen.
reflecteren, spiegelen, terugkaatsen, terugspiegelen, weerkaatsen, weerschijnen. bezinnen (ww) : beraden, nadenken, overdenken, overpeinzen, reflecteren.
Met kritische reflectie wordt de stap gemaakt van eersteoredeobservaties naar tweedeordeobrvaties. Met kritische reflectie wordt inzicht gekregen in de overtuigingen en beweegredenen van belanghebbenden.
Een reflectieverslag is gemiddeld tussen de 3 en 7 pagina's, afhankelijk van de duur van de periode waarop je reflecteert en de eisen van jouw opleiding.
Reflectie of weerkaatsing (Latijn reflexio‚ terugbuiging, van reflectere, terugbuigen) van elektromagnetische straling (zoals licht) is het terugkaatsen van straling bij de overgang naar een stof met een afwijkende impedantie voor deze straling. De gerichte weerkaatsing van licht wordt een spiegeling genoemd.
Bij reflecties fotograferen kun je het effect van een reflectie versterken door een polarisatiefilter te gebruiken. Normaal gesproken gebruik je een polarisatiefilter om schitteringen en reflecties te verminderen. Bij het versterken van de reflectie draai je het filter in tegengestelde richting.