Ook voor een zogende teef is een compleet hondenvoer geschikt. De behoefte aan voedsel kan oplopen tot wel twee à drie keer de normale hoeveelheid, afhankelijk van het aantal pups. Geef de teef verdeeld over de dag meerdere porties te eten. Zorg steeds voor voldoende vers drinkwater en laat de teef regelmatig uit.
Na de bevalling zal de teef meer voer nodig hebben. Geef haar altijd vers drinkwater en een uitgebalanceerde en energierijke voeding verdeeld over 3-4 maaltijden per dag. In de 3e-4e week na de bevalling geeft de teef erg veel melk en is haar energiebehoefte erg groot, wel 4 keer zoveel dan normaal.
Als een teef een uitgebalanceerd dieet krijgt, zoals een compleet hondenvoer, hoeft ze de eerste vijf weken na de dekking niet extra gevoerd te worden. Na dag 35 heeft ze per week 10 tot 15% meer voer nodig tot aan de bevalling, rond dag 63. Dit betekent dat ze dan 50 tot 60% meer voer krijgt dan normaal.
In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om pups bij te voeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de moeder onvoldoende melkproductie heeft en de pups onvoldoende groeien. Je kunt de pups dan bijvoeren met kunstmelk, zoals de Royal Canin Babydog Milk Puppymelk of Vetoquinol Care Milkodog.
Hoeveel een teef tijdens de lactatie moet eten, hangt af van het aantal pups dat ze heeft. Als vuistregel geldt dat ze 2-3 keer meer moet eten dan normaal op het moment dat ze de meeste melk geeft, rond week 3-4. Hierna kun je haar geleidelijk aan kleinere porties geven.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten.Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.
Door je baby te voeden, moedig je je lichaam aan om meer moedermelk te produceren. Als jij je zorgen maakt dat je niet genoeg melk produceert, zul je je baby waarschijnlijk vaker voeden. Aangezien regelmatige borstvoeding helpt om de productie van moedermelk te stimuleren, kunnen je zorgen vanzelf verdwijnen.
Hoe weet ik of mijn hond genoeg eten krijgt? Als je wil weten of je hond wel genoeg te eten krijgt, dan is zijn gewicht een goede indicator. Zo zal een hond die te weinig eet, al snel ondergewicht ontwikkelen en andere gezondheidsproblemen zoals weinig energie, doffe huid en vachtverlies.
De zogende teef
Was steeds uw handen voor u in aanraking komt met de teef en/of haar pups. Verschoon de bodembedekking van de werpkist vaak. Het is normaal dat een teef tot drie weken na de bevalling blijft vloeien.
De eerste 5 weken van de zwangerschap hoeft ze niet extra gevoerd te worden, maar dit is wel nodig na de 35e dag. Het is dan verstandig langzaam over te stappen op puppyvoer. Ze mag dan 10-15% meer voer per week erbij krijgen tot aan de bevalling. We raden aan vlak voor de bevalling even minder voeding te geven.
Vanaf ongeveer 4 weken leeftijd zullen de pups langzaamaan ook wat vaste voeding gaan eten en zal de melkgift geleidelijk gaan afnemen. U kunt de teef dan steeds minder van de puppyvoeding aan gaan bieden totdat de melkgift is gestopt. Daarna mag ze haar eigen brokken weer krijgen.
Calcium lactaat, carbonaat of gluconaat: 30–100 mg/kg/dag per os vanaf de partus tot einde lactatie (FMVC). Voor schrale teven (die 'zich hebben weggegeven') en snel groeiende pups met een hoge (calcium) behoefte zijn aanvullende (versterkende) maatregelen nodig.
De bevalling van je hond verloopt waarschijnlijk soepel, maar het is goed om hulp bij de hand te hebben om haar kalm te houden en voor het geval er complicaties optreden.
Borstvoeding bestaat vooral uit water, je hebt per dag ongeveer 2,5 – 3 liter water nodig tijdens de borstvoeding. Als je de productie wilt stimuleren is het daarom ook heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Neem altijd een flesje water mee op pad om voldoende vocht binnen te krijgen.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken. er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer. je kunt niet veel melk afkolven. je hebt kleine borsten.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Dagelijks haver eten (havermout) of knoflook of gember met mate gebruiken, kan soms de melkproductie stimuleren.
Karwij. Karwij kan net zoals Venkel jouw melkproductie ondersteunen. Daarnaast kan karwij ook helpen bij winderigheid, een opgeblazen gevoel en krampen.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Rijst kan juist gistingsdiarree veroorzaken en moet dus zeker niet worden gebruikt bij een hond met diarree. Vroeger werd nog weleens geadviseerd om honden gekookte kip met rijst te geven bij diarree, omdat dit licht verteerbaar zou zijn.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.