Zoals eerder beschreven kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes rijden om de dominatie vast te leggen. Wanneer allebei de konijnen dominant willen zijn, zullen ze zich verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen, of gaan bijten.
Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren. Om dit te voorkomen kunnen konijnen het best gesteriliseerd of gecastreerd worden vlak voor of vlak na hun seksuele volwassenheid.
Konijnen rennen achter elkaar als onderdeel van seksueel gedrag. Daarbij staat de staart vaak omhoog. Er kan ook onenigheid tussen twee individuen zijn. Daarnaast kunnen ze dit ook voor de lol doen.
Soms kan een konijn rondjes om zijn baas heen rennen, vaak zoemend en knorrend en uiteindelijk in zijn voeten bijten. Dit rondjes rennen is seksueel gedrag, het konijn probeert indruk te maken en raakt gefrustreerd als er geen reactie komt.
Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is. In het wild bestaat een groep meestal uit 1 mannetje samen met 1 tot 5 vrouwtjes. Een gecastreerd mannetje aan een vrouwtje koppelen is dan ook de beste optie. Twee vrouwtjes aan elkaar koppelen kan ook, maar gaat niet altijd goed.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Meestal begint het met snuffelen, en daarna proberen ze op elkaar te rijden om de rangorde te bepalen. Rijdt het ene konijn op het hoofd van de ander, duw deze er dan wel af omdat het onderste konijn dan kan bijten. De konijnen gaan hierbij vaak ook om elkaar heen cirkelen, wat 'vlinderen' wordt genoemd.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
Rangorde bepalen
De meest duidelijke manier is het op elkaar rijden. Dit heeft dus niets met paren te maken. Een dominante voedster zal ook op een rammetje rijden tijdens een koppeling. Wanneer het ene konijn aan het rijden is en het andere konijn laat dat toe, dan is er geen reden om ze uit elkaar te halen.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Konijnen hebben een hekel aan de geur van rauwe eieren, hoewel ze er na verloop van tijd wel aan kunnen wennen. Schud het ei in een spuitfles met een brede spuitmond en sproei het op je planten of rond je gazon.
Enthousiasme. Te herkennen aan: Met zijn oren schudden, gevolgd door een kleine hups of sprong. Wat betekent het? Je konijn wil graag met je spelen of is ergens erg enthousiast over, bijvoorbeeld als je hem bijna gaat voeren.
Konijn stampt om aandacht
Als je konijn stampt omdat hij aandacht wil of opgewonden is, bijvoorbeeld omdat hij weet dat hij iets lekkers krijgt, zal hij ook een andere lichaamstaal tonen. Hij zit dan (nieuwsgierig/enthousiast) met de oren naar voren en de ogen zijn niet vergroot.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Het klassieke waarschuwingssignaal is een stamp met een achterpoot om andere leden van de groep te waarschuwen voor gevaar. Een konijn dat zich bedreigd voelt en boos genoeg is om aan te vallen kan een serie grommende of knorrende geluiden maken.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Spelen met je konijn
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan. Toch kun je dan beter stoppen met aaien en weglopen, want anders zal je konijn steeds blijven bijten om ervoor te zorgen dat jij door gaat met aaien!
Relatie mens-konijn
Jouw hand die hem aait voldoet prima hoor. Ze duwen hun kopje helemaal onder je hand in als ze knuffeltjes verlangen. Soms leggen ze hun kopje ook helemaal plat alsof ze willen zeggen: “aai mij nu”. Maar sommige konijnen komen jou ook spontaan likken, gewoon omdat ze je graag zien.