Kleine ondernemingenEr hoeft geen jaarverslag geschreven te worden. Dit is het bestuursverslag waarin het bestuur verslag uitbrengt van financiële als niet financiële gegevens. Een beperkte toelichting op de jaarrekening is toegestaan.
BV Klein - enkelvoudig
Is je klant een kleine BV, dan moet je minimaal de inrichtingsstukken en publicatiestukken samenstellen. Ben je daarnaast accountant, dan moet je de inrichtingsstukken ook voorzien van een samenstellingsverklaring en je moet zorgen voor een deugdelijk opdrachtdossier.
Vrijgesteld van publicatieplicht zijn de: dochtermaatschappij waarvoor de moedermaatschappij een aansprakelijkheidsverklaring afgeeft (“403-verklaring”); pensioen- en stamrecht-B.V. in de klasse micro of klein, die geen winst beoogt (deponeren een accountantsverklaring).
Bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn voorbeelden van rechtsvormen die hun jaarrekening verplicht moeten deponeren. Voor eenmanszaken geldt deze verplichting niet. Lees hier meer over wel of niet deponeren.
Elke Nederlandse rechtspersoon (besloten vennootschap, naamloze vennootschap, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij, alsmede een stichtingen en een vereniging die een onderneming drijft) moet op grond van de wet jaarlijks een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Vennootschappen die geen jaarrekening moeten neerleggen:
Maatschap. Commanditaire vennootschap (CommV) en vennootschap onder firma (VOF) indien alle onbeperkt aansprakelijke vennoten natuurlijke personen zijn; of. indien deze worden aangemerkt als een kleine vennootschap.
Heb je een bv, nv, coöperatie of een onderlinge waarborgmaatschappij?Dan moet je ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.Dat is wettelijk verplicht.
Het niet of niet-tijdig deponeren van de jaarrekening geldt als een economisch delict, op welke overtreding een boete staat van maximaal € 22.000,00.
- Persoonlijke ondernemingen zijn niet verplicht hun jaarrekening te publiceren. Wel moet er een jaarrekening worden opgesteld voor de fiscus/ belastingdienst. hebben en hoe de balans er uit ziet.
Meestal maakt de accountant of boekhouder de jaarrekening voor u, maar u mag het ook zelf doen. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.
Zzp'ers hoeven geen jaarrekening bij de KVK te deponeren. Als eenmanszaak moet je aan het eind van het jaar wel een balans opstellen met een winst- en verliesrekening. Dat is dan meteen een jaarrekening, voor eigen administratie. Deze gegevens gebruik je bij je aangifte inkomstenbelasting.
Een kleine onderneming heeft tot 50 werknemers en een omzet of een balanstotaal van ten hoogste 10 miljoen EUR; Een micro-onderneming heeft tot 10 werknemers en een omzet of een balanstotaal van ten hoogste 2 miljoen EUR.
Een vereniging of stichting met een onderneming die in 2 opeenvolgende boekjaren minimaal € 6 miljoen per jaar omzet, is wel verplicht een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Voor een ANBI (een algemeen nut beogende instelling) geldt een publicatieplicht, geen deponeringsplicht.
Heeft u een BV of een NV, dan heeft u dus de verplichting tot het publiceren van een jaarrekening en balans bij de Kamer van Koophandel. Anderen kunnen deze stukken opvragen ter inzage. Ook coöperaties en andere bedrijfsvormen vallen onder deze regel.
Het openbaar maken van de jaarrekening houdt in: het deponeren van de jaarrekening bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De DGA is als bestuurder van de BV verplicht tot openbaarmaking van de jaarrekening binnen acht dagen na de vaststelling.
Als zelfstandige ben je niet alleen verantwoordelijk voor het vinden van klanten. Je moet ook sociale bijdragen en (vennootschaps)belastingen betalen, aansluiten bij een ziekenfonds en het btw-kantoor bezoeken.
Wanneer een ondernemer zelf de jaarrekening opstelt, zijn er geen kosten aan verbonden, tenzij het bedrijf extra voorwaarden heeft. Een grote onderneming moet soms zijn jaarrekening verplicht laten controleren door een accountant. Dit brengt wel kosten met zich mee.
Het niet tijdig deponeren van de jaarrekening is een economisch delict en kan leiden tot een boete die in hoogte kan variëren van enkele honderden euro's tot maximaal 21.750 euro. Naast deze boete kan het niet of te laat deponeren ook andere consequenties hebben.
Het tijdig deponeren van jaarrekeningen is een taak en verantwoordelijkheid van het bestuur.
De jaarrekening deponeren is voor veel bedrijven wettelijk verplicht. Hiermee komt de financiële informatie van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ondernemers in bedrijfsklasse micro, klein en middelgroot kunnen alleen nog digitaal deponeren.
Het bestuur moet de jaarrekening na vaststelling binnen 8 dagen openbaar maken. Dat gebeurt door deponering van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel.
Het hebben van een balans is niet voor niets verplicht: naast dat de Belastingdienst dan een overzicht heeft van jouw uitgaven en inkomsten, heb je zelf ook een goed overzicht.
Een winst- en verliesrekening bestaat uit alle baten en lasten van een onderneming. Dit zijn de binnengekomen omzet en de gemaakte kosten. De ondernemer noteert onder meer zijn netto omzet, ontvangen subsidies en kosten als salarissen, handelsgoederen en sociale lasten. Onderaan de streep staat het resultaat.