Het klinkt niet zo aardig, maar een huisdier wordt door de wet gezien als een object. Bij een scheiding heeft een huisdier dus dezelfde positie als de andere objecten die verdeeld moeten worden, zoals de bank en de kast. Een huisdier heeft geen eigen wil en dus ook geen “stem” in de scheiding.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
De hond komt toe aan de eigenaar
Hetzelfde geldt als u op basis van huwelijkse voorwaarden bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden bent aangegaan. Indien uw ex-partner de hond niet wenst af te geven dan kan daarvoor een kort geding worden opgestart.
Gemeenschap van goederen: hond is van allebei
Ook kijkt de rechter naar het belang van het dier. Als één van de partners te weinig thuis is of een te kleine woning heeft, is de keuze vaak snel gemaakt. Stel, u krijgt de hond onder uw hoede, dan moet u de helft van de waarde van de hond aan uw ex-partner betalen.
De hond is uw eigendom, wat meebrengt dat u op basis van de wet bevoegd bent het dier op te eisen van de vinder. Er zal afgifte van uw hond moeten worden gevorderd en wanneer uw hond alsnog niet wordt afgegeven kan er om dwangsommen worden gevraagd.
Hoewel de hond vaak als familielid wordt gezien, is de situatie niet te vergelijken met het omgangsrecht met kinderen. Juridisch gezien is een hond een zaak, net als de bank of televisie, en heeft een hond -in tegenstelling tot kinderen- geen eigen rechten.
Bij dogsharing delen twee of meer mensen een hond terwijl ze niet samen in een huis wonen. Ze zorgen dus allebei een deel van de week voor de hond. Als de hondeneigenaar te weinig tijd voor zijn hond heeft, zorgt de dogsharing partner een aantal uren of zelfs dagen voor hem.
Huisdier is een object. Het klinkt niet zo aardig, maar een huisdier wordt door de wet gezien als een object. Bij een scheiding heeft een huisdier dus dezelfde positie als de andere objecten die verdeeld moeten worden, zoals de bank en de kast. Een huisdier heeft geen eigen wil en dus ook geen “stem” in de scheiding.
Er is dan altijd voldoende aandacht voor het dier, en de kinderen hoeven hun huisdier nooit te missen. Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Mensen kunnen op dit moment nog geen huwelijk aangaan met een dier, terwijl het homohuwelijk wél is toegestaan. Aan die ongelijkheid komt binnenkort een einde. Miljoenen Nederlanders hebben een jarenlange relatie met een (huis)dier, maar voor een eventueel huwelijk is wettelijk niets geregeld.
Artikel 2a
1. Dieren zijn geen zaken. 2. Bepalingen met betrekking tot zaken zijn op dieren van toepassing, met in achtneming van de op wettelijke voorschriften en regels van ongeschreven recht gegronde beperkingen, verplichtingen en rechtsbeginselen, alsmede de openbare orde en de goede zeden.
Een hond als roerende zaak
Het klinkt een beetje raar als een hond jouw beste maatje is, maar voor de wet is een huisdier een roerende zaak (een object). Juridisch gezien behoort een huisdier daarom tot de inboedel.
Wat nu? Je meldt dit via het noodnummer 101 of bij het dichtstbijzijnde commissariaat. Het is belangrijk om de gevonden hond zo goed mogelijk te beschrijven aan de hand van een aantal kenmerken (ras, kleur, geslacht, chip, halsband,...).
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De pijnappelklier is medeverantwoordelijk voor de manier waarop mens en hond tijd percipiëren. De pijnappelklier produceert een hormoon dat melatonine heet en het tijdsbesef van een hond beïnvloedt, aangezien het de dagelijkse, seizoensgebonden en zelfs seksuele activiteit stuurt.
De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk!
Dood huisdier
U kunt het dier laten ophalen door de dierenambulance. U kunt het laten begraven of cremeren. U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente. U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein.