Uiteraard niet te vergeten: een zwemluier!En daarnaast een zwembroekje of badpakje. Tip! Neem een maxi-cosi mee en kleed eerst jezelf om en dan pas je kindje.
Allereerst heb je een zwemluier nodig. Doe deze luier echter pas om vlak voordat jullie het water in gaan. Zwemluiers absorberen niet zoals normale luiers, maar houden alleen ontlasting tegen. Zwemkleding voor je baby, zoals een zwembroekje of badpakje, is niet per se noodzakelijk.
Een 'zwempartij' mag niet langer dan een halfuur duren. 15 à 20 minuten in het water dobberen is lang genoeg. Haal je baby uit het water als je merkt dat hij het niet leuk meer vindt. Het is belangrijk dat hij water met plezier associeert.
Voor een baby jongen van een traditioneel zwemslipje tot een zwemboxer. En voor baby meisjes van een klassiek badpak tot mini bikini's. Welke zwemkleding de voorkeur ook heeft, belangrijk is dat je baby zwemkleding niet alleen leuk staat, maar het vooral fijn zit.
Waarom uv-werende kleding voor baby en kind? Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters.
Neonkleuren komen het beste uit de verf
Ondanks dat donkere kleuren in het zwembad nog wel te zien zijn, raden de onderzoekers dit toch af. Donkere kleuren kunnen namelijk al gauw worden aangezien voor schaduw, modder of bladeren. Neonkleuren zijn kortom de veiligste keuzes voor de zwemkleding van je kind.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Lekker warm water
Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
De algemene richtlijn is dat je één of twee keer per week met je baby kunt gaan zwemmen. Dit geeft je baby de kans om zich aan het water te wennen en tegelijkertijd spierkracht op te bouwen. Als je vaker wilt gaan, is dat prima, maar probeer het niet minder vaak dan twee keer per week te doen.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen.
De BabyFloat ® is geschikt voor baby's tussen de 3 maanden en 2 jaar oud. In principe kan jouw kindje deze nek zwemband gebruiken, als hij of zij tenminste 3 maanden oud is.
Als je een zwemband wil gebruiken dan raden wij zeker de rode Swimtainer aan. De Swimtrainer is een veilige opblaasbare zwemband waar je baby ontspannen op de buik op kan liggen. Er zit zelfs een veiligheidstuigje bij waardoor je baby er niet uit kan zakken.
Hoe lang kan je zwemmen? Over het algemeen wordt maximaal 30 minuten aangehouden voor babyzwemmen. Begin je net met babyzwemmen? Dan is 15 – 20 minuten zwemmen vaak al genoeg.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Hoe doen baby's het…
Tijdens hun eerste weken maken de baby's ritmische en gecoördineerde zwembewegingen en houden hun eigen ademhaling onder water tegen (ook wel slikreflex genoemd). Na ongeveer 6 maanden, wordt die reflex minder, wanneer ze controle krijgen over hun eigen ademhaling als ze onder water gaan.
Samen. Heb je een groot bad, dan kun je je baby ook meenemen in bad. Het liefst houd je dan je partner paraat op het droge, zodat die de baby vlot kan overnemen en in een warme handdoek kan wikkelen. Grote broers en zussen kunnen dit moment ook aangrijpen om de band met de nieuwe baby te versterken.
De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is. In een Tummy tub zit je baby rechtop. Hij kan zijn armpjes en beentjes bewegen, maar voelt ook de wanden.
De Baby Shower Glove geeft meer grip op je kindje tijdens het douchen. De Baby Shower Glove is een speciale handschoen/washand die je onderarm grotendeels bedekt. Zodra de washand nat wordt, plakt de speciale badstof van de handschoen aan je arm en wordt je hele onderarm stroef.
De zwembandjes van Flipper Swimsafe, zijn de ideale drijfhulp voor kinderen van 1 tot 6 jaar. Optimaal drijfvermogen dankzij de zachte en stevige schuimkern en luchtkamer met veiligheidsventiel.
Een gewone zwembroek, badpak of bikini leent zich hier perfect voor. Op het strand is dergelijke beschermende zwemkleding wél een goed plan, zeker wanneer de zonkracht erg hoog is.
Uv-werende kleding beschermt de huid het beste tegen uv-straling. Uv-kleding biedt namelijk een bescherming van rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt. Je bent zo extra goed beschermd. Uv-werende kleding is een belangrijke aanvulling op het smeren met zonnebrand en het opzoeken van de schaduw.