Is je badkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 200x10 = 2000 lumen nodig om je badkamer goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.Het ligt aan het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt.
Het aantal spots per m2 in de badkamer is afhankelijk van de grootte van de badkamer. Voor kleinere badkamers of voor die met lagere plafonds, raden we 3-4 spots aan. Dit zal voldoende licht geven zonder te overweldigend te zijn. Voor grotere badkamers of die met hogere plafonds, raden we 5-7 spots aan.
De badkamer goed verlichten
Afhankelijk van het aantal m2 van de badkamer, kun je meestal genoegen nemen met 4 spots. Boven de spiegel is het aan te raden om verlichting te gebruiken met een wit maar warm licht. Dit is makkelijk voor bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging en het aanbrengen van make-up.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.
Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Hoe ver spotjes uit elkaar plaatsen? De afstand tussen spotjes hangt af van verschillende factoren, zoals de afstand tussen vloer en plafond. In een keuken is bijvoorbeeld meer licht nodig dan in een huiskamer. Hoeveel graden de lichtstraal heeft speelt ook een rol in hoe ver de spotjes uit elkaar moeten staan.
Er zijn strenge veiligheidseisen aan verlichting gesteld en iedere badkamerlamp moet een zogenaamde IP-waarde hebben. Deze IP-waarde zijn de geldende norm wanneer men gebruikt maakt van verlichting in een vochtige ruimte. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen stof, vocht en water.
Gezellig sfeervol of functioneel: de badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Goede verlichting is dus een echte must-have. In het algemeen kan je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (dus Kelvin) van ongeveer 2700 Kelvin.
Voor rust en ontspanning zorgt de kleur blauw, die daarom naast warme kleurtonen uitermate geschikt is om een paradijselijke wellness-ervaring te bereiken. Een doordacht en fraai verlichtingsconcept in de badkamer loont beslist de moeite.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Een centrale inbouwspot in het plafond is de meest eenvoudige manier om een douche te verlichten. Bij grote inloopdouches heb je twee of meerdere spots nodig.
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
3000K, ook wel warm wit: warm wit is een wat feller, witter licht en wordt wel eens gebruikt in een hobbykamer of schuur. Deze kleur licht komt u ook tegen in klaslokalen of de wachtkamer van de dokter. 2700K, ook wel extra warm wit: extra warm wit wordt over het algemeen het vaakst gekozen.
Voor de badkamer gebruikt u armaturen en lampen met een IP44 of IP65 normering. IP44 is spatwaterdicht en IP65 is volledig waterdicht. IP44 is voldoende voor in de badkamer maar direct boven een douche kunt u beter IP65 gebruiken omdat de verlichting hier in direct contact kan komen met vocht.
Gebruik dan een inbouwspots met een aluminiumkleurig armatuur of een stalen armatuur. Wanneer de badkamer juist over geen vaan deze kleuren beschikt maar veelvuldig gebruik is gemaakt van wit, dan volstaat het om een inbouwspot met wit armatuur in de badkamer toe te passen.
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
Het lichtpunt aan het plafond in de wc is uitstekend geschikt voor de basisverlichting. U kunt denken aan een plafondlamp of hanglamp. Houdt u wel rekening met de hoogte van uw plafond want de heren staan regelmatig.
OPBOUWSPOTS
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.