Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Weet dus dat wanneer u uw glazen maatbekers in de vaatwasser legt, na enkele jaren, de markeringen kunnen vervagen en u weer nieuwe aan zult moeten schaffen.
Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt. Geen zin om altijd maar dat bakje schoon te maken na het verven?
Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen. Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd.
Het materiaal. De reden dat je plastic bakjes niet drogen in de vaatwasser, heeft te maken met het materiaal. Er bestaat hyrdofiel en hydrofoob materiaal. Terwijl hyrdofiel materiaal (zoals glas en keramiek) makkelijk al het water verspreid, is hydrofoob materiaal juist waterafstotend.
Maar check het van tevoren altijd even. Er zijn namelijk ook voorwerpen die er niet bestand tegen zijn. Als je deze wel in de vaatwasser doet kunnen ze verkleuren en vervormen. Plastic wegwerpverpakkingen kunnen sowieso nooit in de vaatwasser.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Aangebrand kookgereiAls de aardappelschotel een zwart laagje heeft achtergelaten op je ovenschaal (overkomt de beste), heeft het geen zin om de schaal in de vaatwasser te parkeren. Dit vereist wat serieus schrob- en boenwerk. Wat je nodig hebt is wat vet, zuiveringszout en opgestroopte mouwen.
Kurk heeft antibacteriële en antiallergeen stoffen vanuit de natuur. En ze zijn goed schoon te maken; u kunt ze afspoelen met lauw water of afnemen met een vochtige doek. Het wordt afgeraden om Qurkies uit te koken, of in de vaatwasser te stoppen. Kurk krimpt door heet water en dat heeft invloed op de passing.
Vaatwasser. Wat je zeker niet mag doen is de houten lepel in de vaatwasser steken. Die lijkt misschien beter te kunnen afwassen dan dat je het zelf doet met de hand, maar het is de warmte van de vaatwasser dat de houten pollepel beschadigt.
Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien.
Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Alle potten en pannen mogen in de vaatwasser, tenzij anders vermeld door de producent. Enkel vaat vervaardigd uit koper mag niet in de vaatwasser.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Conclusie: houten keukenspullen kun je niet in de vaatwasser afwassen, want het hout kan niet tegen de hitte van de machine. Koksmessen worden er bot in en goedkope bakvormen gaan roesten.
Omdat voorwerpen van deze materialen zo warm worden tijdens de wasbeurt, verdampt het grootste deel van het water dat aan ze blijft hangen ook snel. Plastic blijft daarentegen relatief koud, waardoor er veel druppels water op blijven liggen.
Onder in de vaatwasser zitten speciale zeolietkorrels. Als het water na het wassen wegspoelt, komt dit bij de korrels terecht die vervolgens opwarmen. De warmte die hier vanaf komt, gaat terug naar de binnenruimte zodat je vaat droogt. Plastic bakjes komen zo helemaal droog uit de vaatwasser.
Ook ideaal voor tomatensaus vlekken verwijderen in je vershoudbakjes! Doe een flinke scheut baking soda in je bakje en voeg een klein beetje warm water toe, zodat er een soort papje ontstaat. Pak er een harde schoonmaakborstel bij (of gewoon een oude tandenborstel) en schrobben maar!
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
In de huidige generatie potjes worden die stoffen niet meer gebruikt. Je moet er ook rekening mee houden dat de oude potjes uit de jaren 60 en 70 alleen geschikt zijn als vershouddozen. Ze mogen wel in de koelkast of diepvries, maar zijn niet geschikt om in de microgolfoven of oven te gebruiken.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Simpele scheikunde. Maar hoe werkt dit dan? Het is niet zo dat het propje aluminiumfolie het bestek daadwerkelijk poetst, want het zit vast in het bestekbakje. Daarnaast zou dat juist zorgen voor meer krassen en vlekken.