Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Enkele groenten die goed samengaan met spinazie zijn champignons, tomaten, paprika, courgette, ui, knoflook, broccoli en wortelen. Deze groenten voegen verschillende smaken, texturen en voedingsstoffen toe aan spinaziegerechten.
Spinazie is snel klaar en kan je gebruiken in een stamppot, maar ook in een ovenschotel, taart, smoothie, pasta of salade. Of maak eens een soep van spinazie. Jonge spinazie is ideaal voor in een salade en wilde spinazie is wat steviger. Hierdoor is het perfect om mee te wokken.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
En dan is er nog slecht nieuws: "Oxalaten zijn kleine verbindingen die zich aan calcium binden en ervoor zorgen dat het niet meer wordt opgenomen", zegt Sara Haas, gediplomeerd diëtiste en woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Dat is gebleken uit analysegegevens van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de beoordeling hiervan door Bureau Risicobeoordeling & onderzoek in 2014. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren.
Eieren bieden hoogwaardige eiwitten en spinazie biedt een scala aan essentiële mineralen en vitaminen . Een ontbijt met eieren en spinazie kan een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en kan u helpen uw dagelijkse voedingsaanbevelingen te halen. Spinazie is rijk aan calcium, ijzer, magnesium en vitamine A.
Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Een andere mythe van de mythe dat spinazie een rijke bron van ijzer is, is dat spinazie niet met yoghurt gegeten moet worden. Er zijn veel mensen die spinazie niet met yoghurt eten, alleen om deze reden. Het is niet de yoghurt of melk die de opname van ijzer in spinazie verhindert .
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Nitraat zit vooral in sla en spinazie. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk. Tijdens de spijsvertering kan het echter worden omgezet in nitriet. Dit kan veranderen in nitrosamines als het in aanraking komt met eiwitten uit bijvoorbeeld vis.
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van gekookte spinazie en wortels – in vergelijking met rauwe – resulteert in veel hogere bloedspiegels van bètacaroteen, een antioxidant waarvan wordt gedacht dat het beschermt tegen hartziekten en longkanker.” Rauwe spinazie bevat ook oxaalzuur, een organische verbinding die voorkomt in veel bladgroene planten, waaronder spinazie.
Is spinazie gezond? Spinazie is zeker gezond!Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9). Vitamine A speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam.
Het eten van spinazie met wrongel in de zomer moet worden vermeden vanwege de oxalaten die in spinazie aanwezig zijn. Oxalaten kunnen de calciumopname uit wrongel verstoren, wat mogelijk kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
Welke groenten mogen niet samen worden gegeten? Groenten die veel zwavelverbindingen bevatten, zoals broccoli, spruitjes en kool , worden doorgaans niet samen gegeten in dit dieet. Wanneer deze groenten worden gecombineerd, kunnen ze bij sommige mensen overmatig gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat.Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk kruisbesmetting te vermijden. Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.