Laat nooit water in je gietijzeren pan staan. Dit kan zorgen snel, heel veel roest. Zet je pan nooit vies weg. Een gietijzeren pan niet schoonmaken na gebruik resulteert in roest!
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Een gietijzeren pan kun je het beste schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Als de pan erg vies is mag je een klein beetje zeep gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de pan goed naspoelt. Gebruik (het liefst) geen harde spons of agressieve zeep. Dit kan de natuurlijke anti-kleeflaag aantasten.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Inbranden zorgt ervoor dat er een dun laagje olie op de pan achterblijft. Hiermee voorkom je dat eten blijft plakken aan de pan door de natuurlijke antiaanbaklaag. Dankzij inbranden zorg je ervoor dat de pan minder snel roest. Onze Cast Iron pannen kun je zelf inbranden zo vaak als je wilt.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F ) gedurende ongeveer een uur.
En nu, waar ik het meest sceptisch over was: de kruidenspray. Om het helemaal duidelijk te maken: dit is een spuitbus met pure koolzaadolie. Probeer geen antiaanbaksprays zoals Pam te gebruiken om je gietijzeren koekenpan te kruiden, want die bevatten andere ingrediënten die niet goed zijn voor je pan .
Een gietijzeren pan zonder coating is het gezondst om mee te koken. Over het algemeen zijn deze pannen voorzien van een natuurlijke antiaanbaklaag. Hier zijn geen schadelijke stoffen aan toegevoegd die vrijkomen bij het koken.
Aardappeltjes of en eitje bakken is geen probleem met deze pan.
Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans. Zorg ervoor dat je het goed napoetst en de overtollige resten verwijdert.
Je koopt een gietijzeren pan namelijk niet met kant-en-klare anti-aanbaklaag in de winkel. Die laag creëer je zelf door meerdere malen op hoge temperatuur olie te laten hechten aan de pan. Dit kan je gewoon doen tijdens het bakken of door de pan in te branden. In het begin zul je dus wat meer olie nodig hebben.
Gietijzeren pan schoonmaken met zout
Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.
De conclusie? Het is veilig om tomaten- en wijnsauzen in gietijzer te koken , maar je moet de azijnachtige pansauzen bewaren voor roestvrijstalen pannen, of de azijn (of citrus) verdunnen met water of bouillon.
Seasoning is een proces dat vaak herhaald wordt als onderhoud, na gebruik of nadat gietijzer in aanraking is gekomen met vocht, bijvoorbeeld door schoonmaken. De beste olie voor het inbranden is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd).
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.
De niet-reactieve aard van roestvrij staal betekent ook dat het geen metalen in uw voedsel zal lekken, zelfs niet bij het koken van zure gerechten, waardoor zowel de gezondheid als de ware smaken van uw ingrediënten behouden blijven. Gietijzer heeft het potentieel om ijzer in uw voedsel te lekken.
Gietijzer zorgt voor een contantere warmte dan RVS en geleidt beter waardoor dit bij uitstek geschikt is om te grillen.
Bovendien kan uw pan barsten als deze warmer wordt dan de maximale temperatuur, hoewel dit waarschijnlijker is als u hem niet goed laat afkoelen voordat u hem wast. Andere algemene tekenen van schade zijn gaten, kromtrekken en roest, dus houd uw geliefde koekenpan in de gaten als u denkt dat deze niet goed is onderhouden.
Gietijzer geleidt warmte als geen ander materiaal en houdt de hitte goed vast. Als je in een skillet bakt, wordt de warmte goed verdeeld en alles gelijkmatig gegaard. Doordat het materiaal zo zwaar en dik is, verhit je het eten zelfs op hele hoge temperaturen, zonder dat het aanbrandt.
Als je een gietijzeren pan hebt met een laagje email, is baking soda de oplossing . Vul je pan met water, hoog genoeg om de verbrande of aangetaste plekken volledig onder te dompelen. Zet je brander op hoog en laat het water aan de kook komen. Giet er dan twee eetlepels baking soda bij.
Olie is van zichzelf erg vet, dus je hebt er tijdens het invetten slechts een klein beetje van nodig. Doordat olie vet is, lost het baksel makkelijk uit de vorm. Er zijn verschillende soorten olie je kunt gebruiken, namelijk:Olijfolie.
Levenslang goed - Een gietijzeren pan kan eigenlijk niet stuk gaan en zal generaties lang mee gaan. Wel moet je oppassen met temperatuur schokken en het laten vallen van de pan.