Vereist het wasvoorschrift dat je het kledingstuk kletsnat moet laten drogen, dan mag je de was niet laten centrifugeren. Tip: Is de kleding geschikt voor de droger? Let dan op de verschillende droogniveaus.
Als een wasmachine niet centrifugeert kan de oorzaak zijn dat de machine de inhoud niet in balans krijgt. Er kan teveel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het gebeuren dat stukken wasgoed met elkaar in de knoop raken.
Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. Vind je dat nog te nat en ga je toch strijken dan mag je ook voor een hoger toerental kiezen. Wollen truien mag je meestal maar op 600 toeren centrifugeren. Alle andere kleding mag op 1200 toeren gecentrifugeerd worden.
Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat!
Controleer de belading van je wasmachine
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert.
Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren.
Foutmelding: centrifuge uit evenwicht
Deze melding komt voor als je de wasmachine te zwaar hebt beladen. Het is dus zaak om het programma tijdelijk te stoppen en wasgoed uit de trommel te verwijderen. In bijna alle gevallen zal de wasmachine daarna het programma kunnen hervatten.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Het is niet noodzakelijk om de sportkleding in de droger te stoppen. De kleding droogt door de samenstelling van de stof al snel, omdat de vezels geen vocht opnemen. Voor een sneller droogresultaat is het mogelijk de centrifugesnelheid van uw wasmachine hoger zetten.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Centrifugeren is het proces van de wasmachine waar de trommel heel snel rondjes draait. Een wasmachine doet dit aan het eind van een programma zodat de kleding niet kletsnat uit de wasmachine komt. Een wasmachine kan een toerental hebben van 1200, 1400 of 1600.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is dat de wasmachine niet op de juiste snelheid of helemaal niet centrifugeert.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Laat je sportkleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water en een flinke hoeveelheid azijn. Doe de kleding daarna in de wasmachine op een gewoon wasprogramma. Het is ook mogelijk om (natuur) azijn te gebruiken als verzachter. Voeg een beetje toe aan je was.
Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.
Hoe droog jij je wasgoed wilt hebben, bepaalt welk toerental je nodig hebt. Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Oorzaak: wasmachine bonkend geluid bij centrifugeren
Als een onderdeel dan versleten is en 'beweegt' heeft, kan het er ook voor zorgen dat de wasmachine van zijn plaats schuift of dat irritante bonkend geluid teweegbrengen. Ook defecte lagers, defecte schokbrekers of een defecte vering kan hieraan ten grondslag liggen.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
De wasmachine is gebouwd om een stootje tijdens het centrifugeren aan te kunnen. Deze zogenaamde schokbrekers en vering kunnen na verloop van tijd stukgaan. De wasmachine maakt dan enorm veel herrie. De wasmachine hoeft dan niet vervangen te worden, maar een nieuwe set schokbrekers kan het probleem eenvoudig oplossing.