De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Ondergoed: niet drogen, niet strijken
De meeste onderbroekenmerken zijn helder: niet in de droger, niet strijken. Ondergoed blijft het langste mooi als je het niet droogt in de droger, maar gewoon aan de waslijn. Hang boxershorts netjes op, dan kunnen ze de volgende dag zo de onderbroekenlade weer in.
Ja, dat kan. Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Na het wassen wil je de trui het liefst aan de lucht laten drogen. Vermijd de droger. Leg de trui horizontaal neer om te drogen. Dat voorkomt dat de trui uitrekt of op een andere manier zijn vorm verliest.
In principe kan zo goed als alle kleding in een warmtepompdroger, maar er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen. Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes.
Het wassymbool met de wasvoorschriften om je kleding te wassen kan je herkennen als de vorm van een wasteil met een watergolfje erin. Het waslabel met een kruis er doorheen geeft aan dat je dit kledingstuk beter niet kunt wassen, in dit geval moet je de kleding meestal stomen. Zie je een hand op het symbool staan?
Er zijn doorgaans drie opties om handdoeken te laten drogen: in de droger, op een rekje of buiten aan de waslijn: Buiten aan de waslijn is het beste voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden deze niet zo stijf.
Wij adviseren dat je de legging na het wassen ophangt om te drogen zo voorkom je dat de stof beschadigd en of zijn zachtheid en stretch verliest. Mocht je toch liever een droogtrommel willen gebruiken, zet je droger dan op de laagste temperatuur stand voor delicate was.
Droog de joggingbroek in een droger of aan de waslijn.
Heb je geen droger bij de hand, hang de broek dan aan de waslijn. Anders is het een goed idee om de joggingbroek in de heetste stand te drogen, om voor nog meer krimping te zorgen.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Eenvoudig drogen
- Vermijd wasknijpers die het kledingstuk kunnen uitrekken, vervormen of markeren. - Jouw polo houdt niet van de wasdroger. Verban deze voor hem én de planeet.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.