Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Rijbewijs BE
Voor het trekkende voertuig geldt een toegestane maximum massa van 3.500 kg. Ook voor de aanhanger geldt sinds januari 2013 een maximum gewicht van 3.500 kg. Je moet je wel altijd aan deze maximaal toegestane gewichten houden.
Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.
Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen); onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).
een aanhanger van maximaal 3.500 kilo toegestane maximum massa (TMM). Met rijbewijscategorie B+ (code 96) mag u met een auto trekken: iedere aanhanger als de auto en aanhanger samen niet boven de 4.250 kg toegestane maximum massa (TMM)) uitkomen. De auto (trekkend voertuig) mag niet meer dan 3.500 kilo wegen.
Antwoord. Personen- en bestelauto's met een aanhangwagen mogen op autosnelwegen en autowegen 90 kilometer per uur rijden als het totaal toegestaan gewicht van de combinatie lager is dan 3500 kilo. Als het voertuig zwaarder is, is de maximumsnelheid 80 km per uur.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
De maximale lengte voor een aanhangwagen is 12 meter. Dit is gemeten vanaf hart koppeling tot achterzijde aanhangwagen. De totale combinatie mag echter niet langer zijn dan 18 meter. Deze maximale lengte staat vast voor een auto met aanhangwagen.
Bij vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg ben je verplicht om in het bezit te zijn van rijbewijs C. Voor 'lichte' vrachtwagens waarbij de toegestane maximummassa tussen de 3.500 kg en 7.500 kg ligt is rijbewijs C1 voldoende.
Heeft u rijbewijs C of C1? Dan mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan uw vrachtwagen koppelen. Het gaat dan om de maximummassa.
In de praktijk geldt een waarschuwing bij overbelading tot en met 5%. In de overige Europese landen gaat men verschillend om met de marges bij overbelading. De kans op een bekeuring of de eis om lading te lossen kan in het buitenland aanmerkelijk groter zijn.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Een BE-trekker heeft alleen een cabine en een koppelschotel om een aanhangwagen (BE-trailer) aan te koppelen. In de praktijk worden deze voertuigen ingezet voor het transport van goederen.
Met een rijbewijs B + code 96 mag je met een voertuig categorie B een aanhangwagen trekken met een MTM van meer dan 750 kg, indien de MTM van het samenstel niet meer bedraagt dan 4250 kg.
Prijs: 8 uren les gevolgd door examenbegeleiding = € 850 (incl. BTW). 12 uren les met slaaggarantie* gevolgd door examenbegeleiding = € 1190 (incl BTW).
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kg en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Voor bussen zwaarder dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) respectievelijk busrijbewijs (rijbewijs D) nodig.
U moet in het bezit zijn van een rijbewijs B.
Sinds maandag 16 maart 2020 is op alle Nederlandse snelwegen de maximumsnelheid overdag (tussen 06.00 en 19.00 uur ) 100 km/u. 's Avonds en 's nachts (tussen 19.00 tot 06.00 uur) mag op veel snelwegen nog 120 dan wel 130 km/u worden gereden.
Het rijbewijs B met code 96 volstaat indien de MTM van je trekkend voertuig en aanhangwagen samen niet meer dan 4.250 kg bedraagt. Overschrijdt de MTM van het trekkend voertuig plus je aanhangwagen de 4.250 kg, dan dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs BE.
Als je een occasion als trekauto in wilt zetten kies dan voor een Micra van de huidige generatie, die sinds 2017 wordt gebouwd. Ook de daarin eerder toegepaste 0,9 liter IG-T-motor van 90 pk is in staat tot 1.200 kg geremd gewicht te trekken. Je betaalt er zo'n 10.000 tot 15.000 euro voor.
Wat een auto wettelijk maximaal mag trekken staat op de kentekencard. Het maximaal trekgewicht is online op te vragen bij de RDW of door je kenteken in te vullen: De caravan mag in werkelijkheid nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat staat bij Techn.