Denk aan bedrijven als Kromkommer, The Ketchup Project, De Verspillingsfabriek, Twisted Jams, Coco Conserven en vele anderen. Ook deze bedrijven pakken voedselverspilling op een positieve manier aan door te laten zien dat het ook anders kan. Zo ontwikkelen ze mooie producten van voedsel dat anders verspild zou worden.
Bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen kunnen gebruik maken van de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling. Doel van de voucherregeling is om bedrijven te stimuleren voedselverspilling te voorkomen of reduceren en reststromen optimaal te verwaarden.
In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen.
In plaats van andere eiwitbronnen te gebruiken, kan voedselafval worden hergebruikt in voedsel. Aan de andere kant kan voedselafval ook worden gerecycleerd tot biogas of compost dat vervolgens kan worden gebruikt voor energie of als meststof.
Sindsdien heeft het internationale winkelbedrijf meer dan 138.490 maaltijden gered. In 2019 hebben ze dankzij Too Good To Go 74.744 maaltijden gered in hun Carrefour megastores en hun ketens Carrefour City, Carrefour Market, Carrefour Bio, Carrefour Express, Carrefour Contact, Proxi, Carrefour Montagne, en Huit à 8.
Op een kaartje zien zij het aanbod in de buurt. Een Magic Box kost zo'n €3 tot €5 en bevat driemaal die waarde. Supermarkten die meedoen betalen een fee op dat bedrag. In Nederland werken bedrijven als Ekoplaza, Stach, Spar City, AH Utrecht en het Vlaams Broodhuys al met de app.
Te goed om weg te gooien dus, Too Good To Go. Je betaalt voor de Magic box (meestal) ongeveer ⅓ van de normale prijs van de producten, maar de waarde en inhoud van de boxen kunnen per keer en locatie echt nog wel eens verschillen.
Jaarlijks gooit de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton aan voedsel weg. Dat zijn ongeveer 80 miljoen borden. Dit gebeurt zowel in de keuken als bij de gast. Grootste boosdoener is nog altijd de (te) grote porties die veel restaurateurs aan hun gasten serveren.
Jaarlijks verdwijnt volgens het Voedingscentrum zo'n 180.000 ton voedsel in de prullenbak van de supermarkten. En de gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo'n 41 kilo eten weg.
Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).
Boodschappenlijstje met hoeveelheden
Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, koop je minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje doe je ook minder snel impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
Jonas Mallisse is oprichter en bezieler van twee succesvolle sociale ondernemingen, Fair and Square en Too Good To Go. Deze laatste werd in 2018 uitgeroepen tot één van de meest beloftevolle start-ups in België. Mallisse is pas 27 en heeft zich al meer dan bewezen als sociaal ondernemer.
De prijzen liggen tussen de € 3,95 en € 4,95 per tas. In 2018 kondigde Albert Heijn een samenwerking aan met Too Good To Go, waarbij zij producten van AH to go, veelal stationslocaties, aan gingen bieden op dit platform.
Met Too Good To Go kunnen consumenten een 'magic box' aanschaffen. Hierin vinden ze een aantal producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten, maar nog wel goed genoeg zijn voor consumptie. Een winkel mag deze producten niet meer in het schap leggen, en dus blijven deze goederen vaak over.
Met de landelijke aanpak van “Verspil Mij Niet” bieden we producten op de laatste dag van houdbaarheid aan voor slechts 25 of 50 cent. Het concept, dat we eerder hebben getest, weten klanten goed te waarderen. Bovendien past het concept goed bij Lidl.
Vooral supermarkten en restaurants gooien veel eten weg waar helemaal niets mis mee is. Een van onze cliënten wees ons onlangs op de app; 'Too Good To Go'. Dit is een gratis app (beschikbaar voor zowel Apple als Android) die op een goedkope manier een oplossing biedt om voedselverspilling tegen te gaan.
Swipen, of ook wel vegen genoemd in het Nederlands, is de manier waarop je onder meer door documenten kunt gaan op bijvoorbeeld mobiele apparaten. Het gebeurd vooral op je touchscreen. In de online dating wereld refereert het echter naar nog iets meer. Namelijk naar het wel of niet selecteren van, meestal, een foto.
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Het is een derde deel van al het geproduceerde voedsel. Door de hele voedselproductie- en consumptieketen, kortweg de voedselketen, vindt verspilling plaats.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.