Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
De teef moet vanaf week 4 van de zwangerschap puppyvoer worden bijgegeven De teef moet tot week 4 van de zwangerschap hoogwaardig voer voor volwassen honden worden gegeven. Na week 4 moet geleidelijk puppyvoer aan het voer worden toegevoegd. Royal Canin, Hill's of Eukanuba zijn gegarandeerd van hoogwaardige kwaliteit.
Bovendien moet ze in vorm zijn voor de bevalling. Heb je geen tijd om met haar te wandelen, zorg dan dat ze een grote plaats heeft waar ze rond kan lopen. Let er wel op dat je haar de laatste 3 weken niet mee uit wandelen neemt. Het is zeer belangrijk dat ze uit de buurt van andere honden blijft.
Ook voor een zogende teef is een compleet hondenvoer geschikt. De behoefte aan voedsel kan oplopen tot wel twee à drie keer de normale hoeveelheid, afhankelijk van het aantal pups. Geef de teef verdeeld over de dag meerdere porties te eten. Zorg steeds voor voldoende vers drinkwater en laat de teef regelmatig uit.
Hoelang duurt de dracht van je hond? Gemeten na de eerste dekking is de draagtijd van je hond gemiddeld 63 dagen, maar deze kan variëren tussen 57 en 72 dagen.
De eerste vijf weken heeft je teef geen extra voeding nodig. Na de 35e dag van de zwangerschap is dit wel nodig. De pups groeien dan snel en vragen steeds meer energie van hun moeder. Standaard krijgt een teef in deze fase iedere week 10% tot 15% voeding erbij, wat je verdeelt over 3 à 4 porties per dag.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
De gemiddelde kosten voor een echo bij een drachtige hond liggen rond de 70 euro. Vanaf ongeveer 28 dagen is het mogelijk om door middel van een echo dracht vast te stellen.
Re: Op de bodem van de werpkist
In de kist: kranten en daaroverheen een vetbed met ant-slip. De kranten niet tot de rand leggen want anders is het anti-slip effect weg. Ik had er 3 op maat en verschoonde 2x daags. Uitsoppen met Dettol en vetbedden op 90 graden wassen.
Symptomen van een drachtige hond
Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting. 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding. Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht. Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet.
De allereerste tekenen
Sommige honden hebben last van misselijkheid in de ochtend, dit kan voorkomen in de derde of vierde week in de zwangerschap. Dat komt door hormonale veranderingen. Soms moet je hond dan overgeven. Om je hond te helpen kan je haar eten over de hele dag verdelen.
Je ziet sterke weeën, gevolgd door een heldere vloeistof uit de vulva van je hond - binnen de volgende 20 à 30 minuten moet de eerste puppy worden geboren. Puppy's worden meestal binnen de 20 minuten na elkaar geboren, maar het is normaal dat een hond tijdens de bevalling even uitrust.
Het aantal puppy's in een buik is niet betrouwbaar vast te stellen met een echo. Met een echo kan wel gekeken worden of er levende pups aanwezig zijn door naar de hartjes te kijken. Maar het tellen van de pups is erg onbetrouwbaar; een pup kan makkelijk 2 keer geteld worden of helemaal niet geteld worden.
1 puppymelk. Deze is op basis van geitenmelk, wordt erg goed verdragen en is voedzamer dan gewone geitenmelk uit de winkel. Ze vinden het mega lekker en extra vocht hebben ze i.i.g. nodig tbv de melkproductie, de extra calcium is ook gelijk geleverd en eiwitten idem.
Je hond zal rond de 35e dag van de dracht toenemen in gewicht. Haar lichaamsgewicht zal geleidelijk aan toenemen tot maximaal 50 % boven haar normale gewicht. Vanaf de 40e dag zal ook haar buikomvang toenemen.
Het controleren of uw hond daadwerkelijk drachtig is kan op verschillende manieren gebeuren: door het aftasten van de buik tussen 24 en 32 dagen van de dracht. Op deze leeftijd zijn dan ampullen (waar de pup zich in de baarmoeder nestelt) te voelen door de dierenarts.
De symptomen van schijndracht bij de huishond
ze vertoont heel wisselend eetgedrag, weigert vaak te eten. ze verzamelt opeens van alles en nog wat (in haar mand) ze is onrustig, vertoont agressief gedrag. ze begint een soort nest te bouwen en gebruikt daar van alles voor: kleding, handdoeken en kleedjes.
Afhankelijk van het eindgewicht van de pups zijn de kosten variabel, je moet opgeteld rekenen op een bedrag uiteenlopend van 1000 – 3400 euro. Hierbij zijn erfelijkheidsonderzoeken en drachtdiagnose achterwege gelaten. Een nest pups fokken is duur en er gaat heel veel tijd in zitten.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
Algemeen wordt aangenomen dat de pup een overschot aan calcium weer via de ontlasting uitscheidt. Dit gebeurt echter alleen met calcium uit natuurlijke bronnen: rauwe vlees botten en groenten. Onnatuurlijke calcium uit supplementen en uit verhit beendermeel, bindt zich echter aan andere voedingsstoffen uit de voeding.
Na de bevalling wordt vaak nog uitvloeiing bij de teef gezien. De eerste 3 dagen mag deze roodbruin zijn, daarna mag het tot 10 dagen na de bevalling nog helder zijn. Op het moment dat de uitvloeiing troebel of stinkend wordt moet u contact opnemen met de dierenarts.
Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.