Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen. Vruchtbaarheid: Teven zijn na de sterilisatie direct onvruchtbaar.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Maak de eerste dagen geen lange wandelingen. Geef in principe geen voer de avond na de ingreep. Wel mag hij kleine beetjes drinken. Als hij wel wat wil eten, geef dan kleine beetjes en blijf in de buurt, dit voor het geval dat hij moet braken.
Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond komt, dit moet goed in de gaten gehouden worden. Indien nodig wordt een romper of een kraagje aanbevolen, die om moet blijven tot de wond geheel is genezen (meestal na 10 dagen). Tevens krijgt ze pijnstilling mee naar huis.
Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil. Als ze veel aan de wond likt, is een Pet-shirt bij ons verkrijgbaar.
Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen aangelijnd uit te laten. Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.
Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden.
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
Probeer uw hond te corrigeren indien deze hieraan wil gaan zitten. Lukt dit niet, dan adviseren wij dat u een jeukstillende zalf, hondenkap of Medical Pet Shirt komt halen. De hechtingen die wij gebruiken lossen vanzelf op. Na 10 dagen is de wond waterdicht.
Nazorg bij sterilisatie van uw kat
Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
Hoe lang je hond een medische romper of beschermend shirt nodig heeft na sterilisatie, hangt af van de wond en van je hond. Als de wond klein is en goed geneest, dan kan het beschermend shirt vaak met 2 tot 3 dagen al uit, tenzij je hond aan de wond likt of krabt.
U krijgt voor een paar dagen pijnstilling mee naar huis voor de poes. De kat moet na de sterilisatie minimaal 5 dagen binnen gehouden worden in verband met de wondgenezing en zodat ze goed in de gaten gehouden kan worden tijdens het herstel.
Nadelen van de plastic kap:
Slaapt niet echt comfortabel. De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk. De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen. Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang.
De eerste 10 dagen na de operatie moet uw dier rustig blijven voor een optimale wondgenezing. Laat uw hond aan de lijn uit en laat hem/haar geen balspelletjes doen, springen of zwemmen. Wij adviseren om uw kat deze periode binnen te houden. Mocht het nodig zijn, dan krijgt uw dier medicijnen mee.
Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn. Houdt uw huisdier in een rustige, comfortabele omgeving waar het niet te koud is.
Na sommige operaties is het belangrijk dat je hond de eerste dagen, of zelfs weken, zo min mogelijk beweegt. In deze gevallen wordt 'benchrust' voorgeschreven door de dierenarts. Door je hond in de bench te laten beperk je zijn bewegingsvrijheid en doet hij verplicht rustig aan.
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Als hij er echt aan zit, dan is het 10 dagen of totdat je op controle gaat bij je dierenarts. Als hij er niet aan zit, of je bent er zelf bij om te corrigeren dan mag hij af. Kap of kraag is niet leuk, maar je moet er even doorheen. Het is namelijk nog zieliger als de wond door het likken gaat ontsteken of open gaat.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
Vaak is dit erg lastig voor de hond en eigenaar. De kans op baarmoederontstekingen daalt enorm na de sterilisatie. Een baarmoederontsteking maakt de hond erg ziek en kan zelfs dodelijk zijn. De enige optie bij een baarmoederontsteking is een operatie waarbij alles weggehaald worden.
Situatie na narcose
Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn!
Een hondentong is schoner dan een vaatdoekje. Op een vaatdoekje zit meer dan een miljoen bacteriën op. Op een hondentong maar 5000. Een hondentong reinigt ook vanuit zichzelf, een vaatdoekje niet.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
Onoplosbare hechtingen, deze moeten over 10 dagen verwijderd worden. Oplosbare hechtingen, deze zitten aan de buitenzijde van de huid en zijn dus wel te zien. Deze hechtingen zullen vanzelf verdwijnen. Uw hond kan ze er met veelvuldig likken en bijten wel uit krijgen, let hier dus goed op.