Behalve paracetamol verstrekt de eerstehulpverlener geen medicijnen. Verstrekken van paracetamol is volgens de bijsluiter en op aanwijzing van thuisarts.nl.
Het antwoord op deze vraag zal je wellicht verbazen: een BHV'er mag geen medicatie verstrekken, met uitzondering van Paracetamol. Het verstrekken van medicijnen valt namelijk niet onder eerste hulp. Het is zelfs zo dat het toedienen van medicijnen als BHV'er strafbaar is.
Vanuit de wet beroepen individuele gezondheidszorg (big)heeft de zorgmedewerker de verantwoordelijkheid om de eigen bekwaamheid op peil te houden. met deze leidraad kan de zorgmedewerker bepalen of zij2 bekwaam is om medicatie te mogen geven.
Iedereen die bekwaam is, mag medicatie verstrekken. Dus ook iemand met niveau 2 die voldoet aan de bekwaamheidseisen. Daar is nogal eens verwarring over. De organisatie waar je voor werkt, bepaalt uiteindelijk wie er medicatie mag verstrekken en of er onderscheid gemaakt wordt in handelingen.
Een helpende niveau 2 mag alleen niet-medische verzorgende, huishoudelijke en signalerende taken uitvoeren. Denk aan boodschappen doen, helpen met omkleden en afstoffen. Wat mag een helpende niveau 2 niet doen? Een helpende niveau 2 mag geen medische handelingen uitvoeren.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten. In tegenstelling tot de artikel 3-beroepen geldt er voor deze beroepsbeoefenaren geen verplichting tot registratie in het BIG-register en zijn ze ook niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht.
Je bent bevoegd als je een opleiding hebt gevolgd die vereist is voor de zorg en handelingen die je verricht. Je bent bekwaam wanneer je naast het juiste diploma of certificaat de handeling beheerst. Dit betekent dat je beschikt over zowel de vaardigheden als de bijbehorende kennis en attitude.
In de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is bepaald welke beroepsbeoefenaren bevoegd zijn om recepten voor UR-geneesmiddelen voor te schrijven. Van oudsher zijn dat drie beroepen: artsen, tandartsen en verloskundigen.
Paracetamol: mag dat? Als je voldoende weet van medicatieveiligheid, dan weet je het antwoord op de vraag of je de zorgvrager een paracetamol mag geven. Ja, dat mag, maar alleen als paracetamol op de toedienlijst staat. Medicijnen voorschrijven is een voorbehouden handeling die alleen een arts mag uitvoeren.
Is bhv verplicht? Ja, bhv is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met medewerkers (al bij 1 medewerker). Iedere werkgever heeft een algemene zorgplicht, in de zin dat hij moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers.
Mag ik paracetamol met andere medicijnen gebruiken? Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die paracetamol bevatten. Controleer altijd de samenstelling van middelen zonder recept. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol.
Wat doet paracetamol na drugsgebruik? Voor zover bekend zijn er geen risico's op gezondheidsproblemen als je paracetamol na drugs gebruikt. Andere pijnstillers (NSAID's en opiaten) kunnen wel problemen geven als je ze combineert met drugs.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? - als uw lever of nieren niet goed werken.- als u aan alcohol verslaafd bent. U dient dan extra voorzichtig te zijn met het gebruik van paracetamol.
Iedere zorgverlener is zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van zijn bekwaamheid en zijn of haar handelen. Daarnaast is het aan de organisatie waar jij werkt om te bepalen of jij nog bekwaam bent.
Omschrijving. Het inbrengen van een infuus in de vene mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling.
Verschillen tussen bevoegd en bekwaam
Bevoegd zijn voor een handeling is helder en concreet. Je hebt aantoonbaar de juiste papieren; Bekwaam zijn is minder concreet. Dit betekent dat je voor jezelf moet bepalen of je de handeling wel of niet kan uitvoeren.
Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland. De bevoegde zorgverlener bij wie u werkt kan u alle werkzaamheden laten verrichten die bij uw beroep horen. Hij of zij is daarvoor verantwoordelijk en hij of zij moet ook nagaan of u dat kunt.
Voor de meeste beroepen in de zorg is geen overheidsregister ingesteld en staan niet in het BIG-register. Sommigen beroepen, zoals bijvoorbeeld apothekersassistent, verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG'er), ergotherapeut en diëtist, hebben wel een beschermde opleidingstitel vanuit de Wet BIG.
Medicatie-incidenten kunnen in grote lijnen onderverdeeld worden in drie groepen: de drie 3 P's (Pil, Proces en Patiënt).
Ook kun je medicijnen oraal toedienen via een spuit in de wangzak. Dit wordt vaak gedaan om ervoor te zorgen dat het medicijn goed ingenomen wordt en niet uitgespuugd wordt, bijvoorbeeld bij ouderen en kinderen.
Door een medicijn te breken of te vermalen dat niet gemaald mag worden, maak je het mechanisme kapot dat de regulerende werking van het medicijn beheerst. Het risico hiervan is dat er teveel van een bepaald bestandsdeel vrij komt in één keer. In sommige gevallen kan het ernstige gevolgen hebben voor de patiënt.