De meeste kinderen kunnen aan de hand lopen tussen acht en vijftien maanden. Daarna gaan ze lopen zonder zich ergens aan vast te houden. De meeste kinderen doen dit rond achttien maanden. Vaak zitten er vier maanden tussen het moment dat kinderen langs de rand lopen en het moment dat ze zonder steun lopen.
Gemiddeld zet een kind zijn of haar eerste losse stapjes rond 14 à 15 maanden. De leeftijd waarop een kind zelfstandig begint te stappen, verschilt enorm. Het is niet abnormaal als je kind pas alleen loopt als hij of zij 18 maanden is.
Sommige peuters lopen al na 9 maanden, terwijl anderen het rond 17 maanden ontdekken. Als je peuter rond de 18 maanden nog niet loopt, kan het verstandig zijn om het consultatiebureau (NL) of Kind en Gezin (BE) te raadplegen.
Waarom zou je de hele dag in je parkje blijven liggen als er een hele wereld te ontdekken valt? Dat moet de Britse baby Xavier gedacht hebben toen hij van de ene op de andere dag begon rond te lopen op zijn eentje.
Help je baby leren lopen aan je handen. Eerst aan twee handen en ga na een tijdje over op één hand. Ga op gelijke hoogte zitten wanneer je kindje ergens staat en moedig aan, met open armen, om naar je toe te komen. Koop een houten wagentje of duwkar waar je kind achter kan lopen.
Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren. De meeste kinderen kunnen rond 18 maanden loslopen.
Gemiddeld zetten de meeste baby's hun eerste stapjes als ze tussen de 9 maanden en 12 maanden oud zijn. Eerst houden ze zich hierbij vast aan jou of aan de tafel, maar rond 14 maanden lopen de meeste kinderen helemaal los. Net als bij kruipen, praten en andere mijlpalen doet elk kind dit op z'n eigen tempo.
Ook in Nederland hebben we gevallen gehad van jonge moeders. In 2011 beviel in Groningen een 12-jarig meisje van een zoon. Het ging hier om kindermisbruik. De vader bleek in dit geval ook de opa te zijn.
Hoe vaak zwangerschappen op zo'n jonge leeftijd voorkomen, is niet bekend. De jongste moeder ooit was de Peruaanse Lina Medina. Zij was vijf jaar, zeven maanden en drie weken toen ze in 1939 met keizersnede een zoon van ruim vier pond op de wereld zette.
Van botsingen tot valpartijen: je kind leert het letterlijk met vallen en opstaan. Rond de leeftijd van 1 jaar heb je (volgens de meeste ouders) de zwaarste periode achter de rug: de babytijd.
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Rond de leeftijd van 1 jaar komen de eerste woordjes. Niet perfect, maar wel te begrijpen. Het eerste woordje van je baby is iets dat hij of zij waardevol vindt: choco, pop, papa, mama, auto, poes,… Je baby begrijpt al heel veel, bv.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Een erectie is voor jonge kinderen een natuurlijk reflex waarover het lichaam geen controle heeft. Deze fysieke reactie heeft dus nog weinig te maken met seksuele gevoelens.
Kinderen met een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen zich (veel) langzamer dan hun leeftijdsgenoten. Ze gaan bijvoorbeeld later rollen, zitten, staan, lopen of praten. Vaak zijn er vanaf de geboorte al (lichamelijke) klachten. Soms wordt een ontwikkelingsachterstand pas later duidelijk.
Daarop zijn drie vrouwen te zien; de oma van 29 jaar, de moeder van 15 jaar en de pasgeboren baby. De foto is op 18 september 2002 afgedrukt in Provinciaals Zeeuwse Courant (PZC) met als ondertiteling: "Jongste oma van Nederland is 29 jaar".
Patten was pas twaalf toen hij bij de 15-jarige Chantelle Steadman een kind zou hebben verwekt.
Het record van het grootste aantal nakomelingen en de grootste variatie in het aantal meerlingen is ongetwijfeld in handen van Margaretha, gravin van Hennenberg. In 1276 zou deze vrouw 350, 365, of zelfs 1.514 kinderen hebben gehad.
Hij wordt de jongste opa die Groot-Brittannië ooit heeft gekend, een 27-jarige man krijgt binnenkort een kleinkind. Kennismaken met zijn kleinkind wordt lastig: de man zit al 12 jaar in de gevangenis voor moord.
In 2011 werd de Roemeense Rifca Stanescu op slechts 23-jarige leeftijd de jongste oma ter wereld.
De Friese Geessink kwam in Nederland groot in het nieuws toen ze op haar 63ste voor het eerst moeder werd.
In de loop van de weken wordt je baby steeds zelfverzekerder en doelgerichter in zijn stapjes. Met ongeveer 12 maanden begint de cruise-fase van je baby. Maak je echter geen zorgen als je kleine nog geen zin heeft om stapjes te zetten. Iedere dreumes verschilt; sommigen zijn eerder zover dan anderen.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.