Trots heeft een hoge mate van weerspiegeling en reflectie op wat jij hebt gedaan, op wat je hebt verworven en op wie je bent. Je kunt ook trots zijn op de weg die je gegaan bent, hoe diep de weg ook was. Maar het zal altijd gaan over iets wat bij jou past.
Laten we beginnen met de positieve uitleg, trots op iemand zijn. Dat ben je bijvoorbeeld als iemand iets heeft bereikt. Daarmee geef je aan dat deze persoon iets goeds of moois heeft gedaan. Natuurlijk kun je ook trots op jezelf zijn, omdat je blij bent met wat je hebt bereikt.
Trots zijn betekent dat je erkent wat je hebt gedaan of wie je bent. Dat je iets overwonnen hebt en dat jij je daarvan bewust bent, bijvoorbeeld een stukje zelfontwikkeling of een ander helpen. Elke prestatie waarbij jij uit je comfortzone bent gekomen, is iets om trots op te zijn.
Het woord trots kan zowel positief als negatief zijn. Jij kunt voor jezelf bekijken of jij trots bent op jezelf, op je kinderen, enz. Je mag ook best trots zijn op jezelf als je door hard te werken een en ander hebt bereikt.
Misschien ben jij wel iemand die trots zijn moeilijk vindt. Dan is het extra belangrijk dat je inziet wat het belang van trots is. Allereerst is trots een pijler waar geluk op steunt. Wanneer je oprecht positief kunt aankijken naar wie je bent en wat je hebt bereikt, kun je je ook echt gelukkig voelen.
Al jaar en dag kennen psychologen de mensheid zes universele emoties toe: woede, walging, angst, verbazing, verdriet en geluk. Als enige positieve emotie zou de basis-emotie geluk alle andere prettige gevoelens omvatten. Maar trots is echt een aparte emotie, met eigen signalen, blijkt nu.
Trots is het gevoel van eigen waarde, dat degene bezit die fierheid heeft. Dikwijls wordt trots gebruikt voor een gevoel van eigenwaarde dat ongegrond is. Inbeelding is trots op eigenschappen of voorrechten, die men niet heeft, of in mindere mate heeft dan men zich voorstelt.
Zet je trots opzij door rustig te blijven en te vragen wat de ander dwarszit en wat hij of zij nodig heeft om die situatie te verbeteren. Heb je iets gezegd wat de ander kwetst of de situatie verstoort? Dat gebeurt iedereen weleens. Stel je kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig op en bied je excuses aan.
Wetenschappers maken onderscheid tussen authentieke trots en valse trots, oftewel hoogmoed. Terwijl de eerste wordt geassocieerd met competentie, gezag en bewondering, wordt de laatste vaak geassocieerd met arrogantie, achterdocht en bedrog. Bij hoogmoed gaat het om trots waar geen geleverde prestaties tegenover staan.
Zo hoor je vaak mensen zeggen dat ze trots zijn op iemand die zich niet neerlegt bij een ziekte, maar ertegen vecht en de ziekte uiteindelijk overwint (om even in de terminologie te blijven). Ook als die patiënt een wildvreemde is, kun je tegenwoordig heel wel zeggen dat je trots op hem of haar bent.
Onzekerheid en trots hebben veel met elkaar te maken, mensen die nooit trots op zichzelf zijn hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Te kritisch en trots op jezelf passen niet in één gedachte. Meer zelfvertrouwen zorgt voor meer tevredenheid en dankbaarheid waardoor je uiteindelijk trots op jezelf kunt zijn.
trots; groots; glorieus; fier; prat; flink; minachtend; kleinerend; uit de hoogte; hooghartig; neerbuigend; laatdunkend; geringschattend; indrukwekkend; aanzienlijk; majestueus; deftig; plechtig; parmant; nobel; statig; vorstelijk; parmantig; plechtstatig; arrogant; hoogmoedig; hovaardig; verwaand.
Betekenis en definitie
Wanneer je slagvaardig bent heb je de vaardigheid om je slag te slaan en om actief aan de slag te gaan met een thema of project.
hoogmoedig bijv. naamw. Uitspraak: [hox'mudəx] die zichzelf en zijn eigen kunnen overschat Voorbeelden: `hoogmoedig reageren op een vriendelijk verzoek`, `Wie hoogmoedig is, denkt dat hij geen fouten maakt.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. De kwaliteiten die je bezit zeggen vooral waar je goed in bent en HOE je dingen doet. Je kernwaarden verklaren WAAROM je dingen doet.
Je bent je kernwaarden
De reden dat we ze kernwaarden noemen in plaats van simpelweg 'waarden', is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen en zelfs wie je bent.
Kernwaarden zijn de belangrijkste waarden binnen een bedrijf. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar het bedrijf voor staat. Een bedrijf heeft bij voorkeur drie tot vijf heldere kernwaarden die de bedrijfscultuur in een keer duidelijk maken. Bijvoorbeeld: wij zijn nuchter, daadkrachtig en zorgvuldig.
“Vertel eens wat over jezelf”
De meeste hiring managers laten je eerst over jezelf en je carrière vertellen. Wat ze eigenlijk vragen is: “Wat voor soort collega ben je en wat kan je ons bedrijf brengen?” Dit is dé gelegenheid om de aandacht te vestigen op jouw sterke punten, skills en ervaring.
Wie heeft de grootste invloed gehad op het verloop van uw carrière? De interviewer wil inzicht krijgen in de mate waarin jij je eigen carrière hebt bestuurd en hoe je tot bepaalde keuzes bent gekomen. Je kunt de naam van een persoon noemen, maar dat hoeft niet per se.