Het mooie is dat lief, beleefd, aardig, zorgzaam zijn of hoe je het ook wil noemen, jezelf ook een goed gevoel geeft. Onderschat niet het effect dat je op een vreemde hebt. Het is oké om een lief mens te zijn. Sterker nog: de wereld is op dit moment heel hard toe aan wat meer lieve mensen.
Het woord lief heeft een positieve lading, maar kan niet eenduidig worden gedefinieerd. Zo kan het woord dierbaar, aardig, gewenst, geliefd of sympathiek betekenen. Woorden die het vriendelijke karakter van iets of iemand beschrijven, kunnen over het algemeen een synoniem zijn van lief.
De term 'zachtmoedig' verwijst naar een karaktertrek die getuigt van vriendelijkheid en goeiigheid. Iemand die zachtmoedig is, heeft een vriendelijk karakter en is zacht van aard. Zachtmoedige personen zullen een ander nooit opzettelijk schade berokkenen, aangezien dat tegen hun zachtmoedige aard indruist.
Een sterk karakter bepaalt de kwaliteit van je leven. Wat zijn de kenmerken van een sterk karakter? Integriteit, optimisme, veerkracht, discipline, onafhankelijkheid, moed, zelfvertrouwen, initiatief en leiderschap.
Karakter of inborst is de combinatie van vaste innerlijke eigenschappen of karaktertrekken van een persoon. Deze combinatie bepaalt hoe een persoon met bepaalde dingen omgaat. Dit zijn relatief stabiele eigenschappen die moeilijk te veranderen zijn, dikwijls pas na intensieve en volgehouden training of therapie.
In de Antwerpse Kempen verwees “lief” vroeger enkel naar het meisje, de jongen was de “vrijer”. De woorden werden ook enkel gebruikt voor een ongehuwd koppel, in een buitenechtelijke relatie was het aanhouder/aanhoudster.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
Wanneer je elkaars handen vasthoudt is het niet alleen voor jullie, maar ook voor de rest van de wereld duidelijk: JULLIE ZIEN ELKAAR GRAAG EN DAT MAG IEDEREEN WETEN! Een man die zijn date of vriendin graag ziet, is trots op haar. De hele wereld mag zien dat jij bij hem hoort.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Ik hou van jou ligt op ieders lippen in Nederland, in Vlaanderen is het ik zie u/je graag/gaarne.
onvriendelijk (bn) : afwijzend, bars, bits, bitsig, bokkig, boos, grimmig, kattig, nors, onaangenaam, onaardig, onbereidwillig, onheus, onvoorkomend, onvriendschappelijk, scherp, stug, stuurs, vijandig, zuur.
Het verschil met karakter is dat persoonlijkheid door opvoeding en omgeving beïnvloed wordt en pas vorm krijgt tijdens de adolescentie, terwijl karakter vaak meer als de biologische aanleg, de (aangeboren, vrij onveranderlijke) aard van die persoon wordt beschouwd.
Een karakter is een combinatie van vaste innerlijke eigenschappen en de invloed die de omgeving op iemand heeft. Opvoeding speelt hierbij een belangrijke rol. We zien de dingen niet zoals ze zijn. We zien de dingen zoals wij zijn.
Jezus noemt Zichzelf ook zachtmoedig (Mat. 11:29) als Hij ieder uitnodigt zijn juk op zich te nemen en rust te vinden bij Hem. Zijn juk is zacht, omdat Hij hard is opgetreden tegen de zondelast, zodat wet en dood geen angst aanjagen.
Een term die niet alleen inhoudt dat recht wordt gedaan aan iemand die onrecht lijdt, maar ook aangeeft dat de boosdoeners worden gestraft. Gerechtigheid is verder een theologisch begrip: God spreekt de zondaars om Christus' wil vrij van schuld.
Poep(en) In Nederland wordt zich ontlasten gemeenzaam betiteld met het woord poepen. De Belg spreekt hier onder meer over kakken en – in kindertaal – kaka doen.
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing. Het is niet ongebruikelijk om deze woorden te herhalen of te laten volgen door zeg.