Een authentieke akte is een akte die is opgemaakt door een daartoe bestemde ambtenaar, bijvoorbeeld een notaris. Een onderhandse akte is dus een tussen partijen opgemaakt en ondertekend schriftelijk stuk, dat bestemd is tot bewijs te dienen.
Een onderhandse akte is een overeenkomst of schriftelijke verklaring die wordt opgesteld en vervolgens ondertekend door twee partijen. Het is de tegenhanger van een authentieke akte, die meestal door een notaris wordt opgesteld. In dat laatste geval spreken we ook wel van een notariële akte.
Een onderhandse akte is een document waarin alleen verklaringen van de betrokken partijen worden vastgelegd, zoals een huurovereenkomst of een koopovereenkomst. Als er vervolgens onenigheid ontstaat tussen deze partijen, biedt de onderhandse akte in beginsel bewijs voor de partijverklaringen.
Authentieke aktes dienen als officieel bewijs van een overeenkomst, zoals een huwelijkscontract of de verkoopovereenkomst van een woning. Ze zijn opgesteld in een vaste vorm en bevatten altijd een aantal vaste elementen, zoals de identiteit van de betrokken partijen.
De onderhandse akte kan, naast het overzichtelijk maken van afspraken, een belangrijke rol spelen in een rechtszaak. Deze levert namelijk bewijs op van de overeengekomen voorwaarden, welke zo nodig afgedwongen kunnen worden bij de rechter.
Bij een onderhandse akte hebben alle partijen gelijke rechten en heeft er niemand een eerste voorrecht. Bij een notariële akte is dat anders, dat verschaft elke partij een executoriale titel, hetgeen inhoudt dat elke partij nakoming kan afdwingen.
De onderhandse akte kan bestaan uit een schriftelijk stuk met meerdere bladzijden. Het is dan gebruikelijk dat de partijen bij de overeenkomst de laatste bladzijde ondertekenen en de andere pagina's voorzien van een paraaf.
Het is de inschrijving van de notariële akte die een koper beschermd. Daarom is die notariële akte zo belangrijk. Enkel via een notariële akte kan de koper een bescherming genieten én de zekerheid hebben dat zijn koop tegenwerpelijk (verplicht erkend door derden) is.
De meest bekende authentieke aktes worden opgesteld door een notaris. Wanneer de rechter een vonnis wijst, is dit ook een authentieke akte. Maar ook een deurwaarder is bevoegd om authentieke aktes op te maken en te overhandigen.
Een onderhandse. » Meer over akte akte is een schriftelijk stuk dat niet is opgesteld door een notaris, maar door partijen.
Een onderhandse akte is een schriftelijk stuk dat niet is opgesteld door een notaris, maar door partijen onderling.
Het registreren van onderhandse akten is bij de Belastingdienst gratis.
In de openbare registers van het Kadaster zijn vooral eigendoms- en hypotheekakten te vinden. Maar we registreren ook splitsingsakten, verklaringen van erfrecht en akten waarin beslagen of erfdienstbaarheden (bijvoorbeeld recht van overpad) zijn geregeld.
De onderhandse verkoopovereenkomst
Deze overeenkomst, waarin de verkoper zich er toe verbindt om een goed tegen een bepaalde prijs over te dragen aan de koper, noemt men de "onderhandse verkoopovereenkomst" of het "compromis".
Welke akten zijn openbaar? In principe zijn notariële akten na 75 jaar openbaar. Er geldt dan nog wel een termijn van 10 jaar, waarbinnen de akten naar een archiefbewaarplaats moeten worden overgebracht. Bij het RAR zijn de akten aanwezig t/m 1935.
Dat zijn er 9.500 minder (ruim 10 procent) dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar is dat aantal stabiel gebleven op ongeveer 82.000 akten.
De beide notarissen verdelen dan de erelonen die de koper moet betalen onder elkaar. Het is nuttig de notaris al te raadplegen vooraleer je een compromis tekent. Hij kan de compromis opstellen of hij kan hem voor jou nalezen en wijzen op de eventuele nadelige bepalingen die erin staan.
procesrecht - kreet die in conclusies wordt gebruikt om een erkenning aan de zijde van de wederpartij of een eigen standpunt te benadrukken;slotregel onder de partijakte.
Authentieke akten zijn akten in de vereiste vorm en bevoegdelijk opgemaakt door ambtenaren, zoals notarissen en rechters.
Wat gebeurt er nog na het ondertekenen van de akte? Na de ondertekening van de akte stuurt de notaris een afschrift van de notariële akte naar het Kantoor Rechtszekerheid (het hypotheekkantoor) waar de notariële akte wordt overgeschreven. Die overschrijving is van het allergrootste belang.
De basisakte kan bijvoorbeeld gewijzigd worden wanneer de aandelen in gemeenschappelijke delen worden gewijzigd of wanneer de lasten worden gewijzigd. Een wijziging wordt door de algemene vergadering beslist of door de vrederechter (op verzoek van een mede-eigenaar).
In veel gevallen is een notariële akte dus niet verplicht bij een schenking. Je kan dan zelf een zogenaamde schenkingsovereenkomst opstellen. We noemen dat ook wel een onderhandse akte. Dit is bijvoorbeeld het geval als je wilt schenken aan een goed doel.
U kunt zelf een levenstestament of volmacht opstellen.Dat heet een onderhandse akte. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan waarnemen. Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris.
Het moet ook goed duidelijk zijn dat de volmacht bij het volle verstand en vrijwillig is afgegeven en ondertekend. Het document moet met datum door beide partijen ondertekend zijn om rechtskracht te hebben. Met uitzondering van de handtekening, hoeft een volmacht niet handgeschreven te zijn.