In sommige culturen is het luidkeels laten van een boer na het eten een teken van respect voor de gastheer of gastvrouw. In westerse landen daarentegen wordt het boeren meestal als zeer onbeleefd ervaren.
Maar in China is het helemaal anders: je bord helemaal leeg eten is daar erg onbeleefd, het lijkt alsof je niet genoeg te eten kreeg… En Chinezen (maar vermoedelijk niet allemaal) zijn daar dan ook uiterst gevoelig voor en kunnen echt beledigd zijn door een leeg bord. Zo zie je maar.
Een boer laten na het eten wordt in China als een positief teken gezien: het eten heeft gesmaakt,. In veel andere landen is boeren na het eten niet gewenst en wordt sms zelfs als een belediging beschouwd. Sommige mensen moeten vaak boeren na het eten. Een andere benaming voor een boer is een oprisping.
Een boer is het geluid dat je maakt als lucht van je maag via je slokdarm, naar boven komt en uit je mond komt. Maar waar komt die lucht dan vandaan? Die lucht ontstaat wanneer er bij de spijsvertering gassen ontstaan.
In België (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was. Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan.
In Ethiopië eten mensen met hun rechterhand. Bezawit (12) gaat met haar tante uit eten. "Als we gasten hebben, voeren we die een hapje. De bedoeling is dat ze het aannemen zonder met hun mond, lippen en tanden mijn hand te raken."
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is. Weet jij nog meer opmerkelijke tafelmanieren?
In het kort: Boeren is een normaal verschijnsel waarbij overmatige lucht in de maag vrijkomt via de slokdarm en de mond. Overmatig boeren laten wordt meestal veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel, rommelingen in de maag en maagpijn.
Het is misschien een beetje vies, maar het is de Australische Neville Sharp wel gelukt. Hij heeft het wereldrecord hardste boer laten te pakken. De record-boer was wel 112,4 decibel. Dat is net zo luid als het geluid van een drilboor.
BURP! Wist je dat in sommige landen het een compliment is als je boert tijdens het eten.
In sommige culturen is het luidkeels laten van een boer na het eten een teken van respect voor de gastheer of gastvrouw. In westerse landen daarentegen wordt het boeren meestal als zeer onbeleefd ervaren.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Marokkanen maken geen gebruik van bestek zoals wij. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Gewoonlijk gebruiken ze maar drie vingers om het eten op te scheppen. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater.
Of je schept nog een keer op, want je wilt geen eten weggooien. Op die manier eet je al snel te veel. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool ontdekten dat wie als kind heeft geleerd zijn bord leeg te eten, op latere leeftijd meestal moeilijk restjes kan laten liggen.
Eten met de handen
Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.
Er zijn namelijk honderdduizenden dollars te winnen. Voor een wereldrecord kun je bijvoorbeeld 100.000 dollar bijschrijven op je bankrekening. En zelfs als je achtste wordt, krijg je nog 4.000 dollar mee naar huis.
Meneer boert 18,1 seconden lang, dit is het nieuwe wereldrecord boeren! Meneer boert 18,1 seconden lang, dit is het nieuwe wereldrecord boeren!
Scheten laten doet ieder mens, zo'n 12 tot 25 per dag. Wist jij dit al over winden?
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
Bestek likken in Rusland
Lik jij altijd je bestek nog even af nadat je je bord hebt leeggegeten? Doe dat maar niet in Rusland. De Russen vinden het simpelweg onbeleefd wanneer je de laatste restjes van je mes en vork aflikt. Maakt niet uit hoe lekker het eten is!