De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.
De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum.
Uitgerekende datum berekenen zonder bevruchtingsdag
Tel dan 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit doe je gemakkelijk door eerst 7 dagen op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarna tel je bij die datum 9 maanden op.
De daadwerkelijke zwangerschap ontstaat tijdens de bevruchting (conceptie) ongeveer 2 weken na je laatste menstruatie. Omdat de conceptiedatum voor de meeste mensen niet bekend is wordt geteld vanaf de laatste menstruatie waarvan meestal de datum wel bekend is.
Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
Artsen en verloskundigen kunnen zo bijvoorbeeld zien of je baby goed groeit en ontwikkelt. Ook geeft het een indicatie of de bevalling vroeg begint of juist lang op zich laat wachten.
12 weken zwanger (3 maanden)
Vier maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen. Het lijkt een beetje alsof er vlinders in je buik rondfladderen. Wat een fijn gevoel!
Van alle zwangerschappen eindigt ten minste één op de tien in een miskraam. Waarschijnlijk ligt het werkelijke percentage hoger, zo rond de 15%. Als u één miskraam hebt meegemaakt, is de kans op herhaling in een volgende zwangerschap niet of nauwelijks verhoogd.
Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd. Dit wordt ook serotien genoemd.
Vanaf 37 weken zwangerschap mag je officieel gaan bevallen. Echter bevallen de meeste vrouwen bij een eerste zwangerschap NA de uitgerekende datum, dus tussen de 40-42 weken zwangerschap.
Je baby in week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken).
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Ongeveer 40% van de bevruchte eicellen komt niet tot innesteling. En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen.
Drie maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: Het kan zijn dat je deze maand een klein buikje begint te krijgen en dat je borsten wat groter worden, al verschilt het per vrouw wanneer dit wat meer zichtbaar wordt.
Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmid- dels al behoorlijk gegroeid. Misschien is je navel eruit 'geplopt', waardoor er een bobbeltje op de plaats van je navel zit. Maak je geen zorgen, dit komt vanzelf weer goed na de bevalling.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Menstruatieachtige krampen vaak een goed teken
De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik. Deze pijn wordt veroorzaakt door de lange banden.
Zo is er ruimte voor je baarmoeder, die enorm groeit tijdens je zwangerschap. Alleen al in de eerste 12 weken wordt zij al 2x zo groot! Hierdoor komt je baarmoeder zo rond die 12 weken net boven het schaambeen uit. Als je plat op je rug gaat liggen, kun je dit (misschien!)
Als je zwanger bent, geeft de test BOVENDIEN aan hoelang je al zwanger bent; 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken (3+). De wekenindicator is 93% nauwkeurig in het vaststellen van de tijd die is verstreken sinds de bevruchting. Zo gevoelig dat je de test al kunt uitvoeren vanaf 5 dagen voor je gemiste menstruatie2.
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een verloskundige bellen en een afspraak plannen. Dat is fijn, want zo kun je al vrij snel met een heleboel van je vragen terecht bij een professional. Het eerste bezoek aan de verloskundige wordt meestal gepland tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap.
Meestal helpt een verloskundige je in je zwangerschap en bij je bevalling. Maak meteen een afspraak als je weet dat je zwanger bent. Het liefst voordat je 9 weken zwanger bent.