Chroomerts is een stof dat ervoor zorgt dat glas een groene kleur krijgt. Om blauw glas te kunnen maken wordt er kobaltoxide toegevoegd. Kobalt is een andere naam voor de kleur blauw. Bruin glas wordt gemaakt door een scheikundige verbinding van ijzer en zwavel.
Ijzeroxiden in glas
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd.
Glas maken ze uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven.
Bij het glasproductieproces worden er in de glasoven grondstoffen toegevoegd die de kleur geven aan het glas. Het glas blijft wel doorzichtig maar dan met een tintje eraan. Hoe dikker het glas, des te intenser de kleur. Er zit in dikker glas ten slotte meer pigment dan in dunner glas.
Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. Alvorens deze samen te mengen, worden ze goed afgewogen. De juiste hoeveelheid van elke grondstof in de mengeling zorgt ervoor dat de beste beglazingen kunnen worden gemaakt.
Potas of soda zijn lang noodzakelijk geweest voor de productie van glas. Om van kwarts of zand glas te kunnen maken, moet het smeltpunt namenlijk aanzienlijk worden verlaagd. Dit kan door toevoeging van potas, soda of glauberzout.
Glas is uit zichzelf kleurloos. Het is doorzichtig en dat komt omdat het glas van alle kanten evenveel licht door laat.
Gekleurd glas (denk aan groen glas – rood glas of geel glas) wordt gemaakt door andere grondstoffen erin te verwerken. Om rood glas te maken heb je bijvoorbeeld goudkorrels nodig. Dat is ook meteen de duurste kleur glas om te kopen!
Rookglas is brons "in de massa gekleurd" glas. Het heeft een bruine gloed, is transparant en heeft geen coating maar is door en door gekleurd.
De oudste bekende glazen voorwerpen zijn in het Nabije Oosten gevonden en dateren van 5000 jaar voor Christus. Het zijn glasparels, die waarschijnlijk in de natuur zijn gevormd, of per toeval zijn ontstaan door verhitting van kwartskorreltjes in het zand.
Tegenwoordig gebruiken we ook glas uit de glasbak om nieuw glas te maken. Dat oude glas wordt vermalen en gemengd met zand. Dan kan het de oven in en komt er gekleurd glas uit.
Glas wordt gemaakt van zand!
Uraniumglas is glas waaraan als kleurstof een uraniumverbinding is toegevoegd, vaak uraniumdioxide of natriumdiuranaat. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden uranium (2%). Het glas heeft een groene of gele kleur die onder ultraviolette straling oplicht (fluoresceert).
Rode of roze glazen
Rood of roze glas vermindert vooral lichtschittering. Roze glazen in een zonnebril maken het zicht veel helderder en verhogen dus de zichtbaarheid en het contrast. Daarom zijn deze brillen ook aan te raden als je op een bewolkte dag op de skipiste staat.
Gekleurde glazen in één oogopslag:
Aangename kijkervaring dankzij toegenomen contrastwaarneming. Ideaal in het verkeer, bij het sporten, in de natuur of op het werk. Volledige bescherming tegen UV-A en UV-B straling en tegen verblinding. In uw sterkte verkrijgbaar.
Als u Tiffany glas wilt kopen dat op maat wordt gemaakt dan kunt u hiervoor uitstekend terecht bij Decorama Glas- & Graveerservice. Wij zijn sinds 1998 gespecialiseerd in allerlei soorten van glasbewerking. Maatwerk van glas in tiffany stijl is hier een voorbeeld van, net als glas-in-lood en randlood.
Getint glas, ook wel gerookt glas of gekleurd glas genoemd is glas dat in de massa gekleurd is. Gekleurd glas maakt men door toevoeging van grondstoffen voordat het smeltproces in de oven start. Elke grondstof geeft een bepaalde kleur aan het glas.
De meest effectieve manier van glas in lood isoleren, is de glas-in-loodruit tussen dubbelglas te zetten. Daarbij wordt de bestaande ruit in zijn geheel luchtdicht tussen twee glasplaten gezet. Om een bestaande glas-in-loodruit te isoleren is het noodzakelijk om deze in zijn geheel te renoveren.
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
De oudste glas-in-loodramen dateren uit de negende eeuw. Zij hadden vooral een religieuze betekenis en werden voornamelijk in kerken en kathedralen geplaatst. De Romeinen hebben het glas-in-lood op de kaart gezet. Zij verbonden stukjes gekleurd glas aan elkaar in een daarvoor speciaal vervaardigd kozijnraamwerk.
90% van het verpakkingsglas (potjes en flessen) wordt gescheiden ingezameld. Vuurvast glas, ruiten, kristal en keramiek horen niet in de glasbak omdat ze een andere samenstelling hebben. Glas is oneindig te recyclen. Deksels en kurken mogen in de glasbak.
Opletten geblazen als je de komende dagen de natuur in trekt. Een stukje glas is al genoeg om een natuurgebied in vlammen te doen op gaan. Een weggegooide drankfles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen, waarschuwt de brandweer.