Dan is er een uitstekend alternatief: St.Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Ja, je leest het goed: de bieren van Sint-Bernardus zijn in wezen dezelfde als die van Westvleteren. Toch zijn er verschillen: het brouwwater is anders (en dat heeft invloed) en verder gebruiken de monniken een gist van Westmalle, terwijl Sint-Bernardus het oude Westvleteren-gist gebruikt.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
De Westvleteren XII is een voortreffelijk trappistenbier, gul en een machtige gemoute en gekarameliseerde smaak. De smaak is overweldigend vol en zacht zoet waarbij koffie, caramel en fruit subtiel aanwezig zijn. De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na.
Er zijn momenteel drie soorten Westvleteren bier. De Trappist Westvleteren Blond met groene kroonkurk, de Trappist Westvleteren 8 met blauwe kroonkurk, en de Trappist Westvleteren 12 met gouden kroonkurk. De blonde heeft 5,8% alcohol en heeft een verfrissende kruidige smaak.
Nadat Alfa al een prachtige award won als 'Country Winner' is het bier Alfa Edel Pils nu uitgeroepen tot het beste pils ter wereld tijdens de World Beer Awards 2021.
De bierprijs per kartonnen krat van 24 flessen (33 cl ℮), voor levering binnen België en zonder statiegeld van het leeggoed, bedraagt: Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol. % alc.) = € 72,20.
Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol. % alc.) = € 48,80.
Ontvangst. Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld.
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
De afdronk is moutig en de smaak bijft lang na. De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
Sint Bernardus is geen officieel abdijbier en voldoet zeker niet aan de eisen voor het Trappistenbieren predikaat. Maar dat de bieren overeenkomen is met deze gemeenschappelijke oorsprong vanzelfsprekend.
De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou. Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam 'Sixtus Abt 12' mee.
De kratten Trappist Westvleteren kunnen enkel gekocht worden door geregistreerde gebruikers via de webwinkel op de site www.trappistwestvleteren.be. Er zijn twee types van verkoop: verkoop met thuislevering. verkoop met afhaling aan de abdij.
Westvleteren 12 is een zwaar alcoholisch bier met een percentage van 10,2%. Het bier wordt ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd. De Westvleteren 12 heeft een complex smaakprofiel maar is toch eenvoudig door drinkbaar. Het bier bevat tonen van karamel en chocolade en is rozijnzoet en nootachtig.
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.
Dit kelkvormige glas is ideaal om een Westvleteren, maar ook andere trappisten, zoals een Rochefort, te proeven omdat u hiermee optimaal kunt genieten van de aromatische complexiteit van dergelijke bieren. Profiteer van een unieke ervaring met dit glas, een Westvleteren XII waardig.
Cisterciënzers volgen de Regel van Benedictus en danken hun naam aan het klooster van Cîteaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht. Momenteel telt de abdij van Westvleteren zo'n drieëntwintig monniken, tussen 35 en 99 jaar.