De aanvallen van de ziekte van Menière en duizeligheidsmigraine (vestibulaire migraine) kunnen erg op elkaar lijken. Er wordt zelfs gedacht dat deze ziektes met elkaar te maken kunnen hebben. Bij mensen met de ziekte van Menière komt migraine namelijk veel vaker voor dan bij mensen zonder de ziekte van Menière.
Bij de ziekte van Ménière heeft u heftige aanvallen van draaiduizeligheid: U bent zo duizelig en misselijk dat u niets meer kunt doen. Vaak moet u ook overgeven. U kunt minder goed horen (vooral de lage tonen hoort u slecht).
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Oorzaken van duizeligheid zijn onder andere: ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, hartritmestoornissen, hyperventilatie en een lage bloeddruk. De behandeling van duizeligheid is afhankelijk van de oorzaak. Neem contact op met je huisarts wanneer je je plotseling duizelig voelt.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Gehoorverlies en oorsuizen zijn eerst tijdelijk, op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken.
Wat te doen bij een Ménière aanval
Vaak schrijft de arts geneesmiddelen voor om de duizeligheid, de misselijkheid en het braken tegen te gaan om zo de symptomen te bestrijden. Tijdens een aanval is het verstandig fel licht te vermijden. Ook tv kijken en lezen wordt afgeraden.
De behandeling van de ziekte van Ménière is gebaseerd op ervaring en niet op harde wetenschappelijke argumenten. Genezing is vaak (nog) niet mogelijk. Ook het toenemende gehoorverlies voorkomen, kan vaak (nog) niet.
Een brughoektumor kan klachten veroorzaken als gevolg van druk op de zenuwen die zich in de buurt van de tumor bevinden. In de meeste gevallen zijn dit evenwichtsklachten, een verminderd gehoor en oorsuizen aan de kant van de brughoektumor.
Oorproppen vormen zich onderin de gehoorgang, wat druk kan uitoefenen op een uiterst gevoelig membraan, het trommelvlies. Deze druk kan ook in het binnenoor, essentieel voor ons evenwicht, gevoeld worden en duizeligheid veroorzaken.
Wetenschappers hebben ontdekt dat oorsuizen, oftewel tinnitus, niet een gehooraandoening is, maar zich afspeelt in de hersenen.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
"In de meeste gevallen ligt de oorzaak van duizeligheid in het evenwichtsorgaan, niet in de hersenen. In heel sommige gevallen, is dat wél zo. Bijvoorbeeld bij een beroerte. Maar dan treden meestal ook andere klachten op, zoals een scheve mond, moeilijk praten of een verlamde arm of een verlamd been.
In het binnenoor zitten kleine kristallen die we nodig hebben voor het waarnemen van bepaalde bewegingen. Wanneer er kristallen losraken kunnen ze de werking van het evenwichtsorgaan verstoren waardoor er duizeligheid optreed.
Je licht in het hoofd voelen is een vorm van duizeligheid. Je voelt je draaierig, flauw en hebt soms het gevoel flauw te vallen. Soms wordt het zelfs even zwart voor je ogen of kun je daadwerkelijk flauwvallen. Er zijn veel uiteenlopende oorzaken voor een licht gevoel in het hoofd.
Het is dan ook geen 'ziekte', maar een overkoepelende term voor een 'mistige' situatie in je hoofd, waarbij je moeite hebt met het verwerken en onthouden van nieuwe informatie, concentratieproblemen ervaart, niet helder kunt denken, je gedesoriënteerd voelt, niet op woorden kunt komen, minder creatief en vermoeider ...
Medicijnen tegen de misselijkheid bij ziekte van Meniere
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
De symptomen van loszittende kristallen zijn plots opkomende, kortdurende aanvallen van duizeligheid (+- 30 seconden). Ze zijn uitlokbaar door bepaalde veranderingen van houding (bv. draaien op je zij in bed, naar boven kijken). Daarnaast kan je van deze loszittende kristallen ook een misselijk gevoel krijgen.