Of het nu gaat om een nieuw dak of de renovatie van een dak met dakpannen, het is van groot belang om folie te gebruiken. Hoewel de folie niet direct isoleert, biedt deze bescherming tegen vocht en zorgt deze voor een beter leefklimaat en wordt de isolatiewaarde van de isolatie verhoogt..
Steenmarters onder de dakpannen kunnen voor veel overlast zorgen in en rondom huis. Het diersoort is bezig met een opmars in Nederland en dit is voor veel huishoudens te merken. Het gedrag van de dieren kan voor veel irritatie en overlast zorgen.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
Anti marterspray is een afdoend middel voor marters. Het doodt steenmarters niet, maar verdrijft ze van de plaats waar ze zich ophouden. Daardoor kunnen ze geen schade aan uw eigendommen aanbrengen. Anti marterspray is dus een goedkope maar effectieve manier om steenmarters te verjagen.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag hij niet als ongedierte worden beschouwd. Als een polis schade door ongedierte uitsluit, geldt dat dus niet voor schade door steenmarters. De schade die dit dier veroorzaakt, valt daarom gewoon onder de dekking.
TIP: Bij een steenmarter op je zolder hoor je een luid en duidelijk bonkend geluid. Sommigen beschrijven het als een inbreker op zolder. Vaak hoor je 's nachts ook luidkeels gekrijs van vechtende marters.
Vleermuizen onder het dak
Vleermuizen in huis zijn geen uitzondering, vaak merk je zelfs niet dat ze er zijn. Ze zoeken veilige schuilplaatsen met een kleine ingangsopening. Onder een dakpan is het ideaal voor een vleermuis, maar ook in spouwmuren, rolluikkasten en achter gevelplanken brengen ze graag de nacht door.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.
Toiletblok met sterke citroengeur
Hij verstopt sinds jaar en dag een citroengeurend WC-blokje onder de motorkap. Weg blijft de steenmarter, op voorwaarde dat je af en toe het geurblokje eens vervangt!
Het natuurlijke leefgebied van steenmarters is voornamelijk het loofwoud, aan de rand van bossen en op open rotsheuvels. De steenmarter heeft zich goed aangepast aan de mens en leeft daarom ook in bewoonde gebieden, waar hij schuilplaatsen maakt op zolders, in garages en in schuren.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Soms komen muizen en ratten via de ruimte onder de dakpannen het huis binnen. Indien de gaten niet al te groot zijn kunt u de Muis & Rat STOP onder de dakpannen verwerken. Wanneer de gaten erg groot zijn is het verstandig om eerst een vogelschroot te gebruiken en hierdoor de staalwol aan te brengen.
Veelal gebeurt dit op (oude) zolders waar steenmarters terecht komen via het dak. Veelal knagen ze een gat in het dakbeschot onder de dakpannen en dringen zo uw woning binnen.
Steenmarters zijn erg goede klimmers en kunnen zonder problemen 1,5 meter hoog springen. Ze klimmen ook moeiteloos rechte muren op en af vooral wanneer diepe voegen houvast bieden.
Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Een veel voorkomend geluid dat muizen maken is krabben. Als muizen over uw muren, plafond en zolders klimmen en kruipen, hoort u een krassend geluid. Ze krabben ook constant rond voor nestmateriaal.
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast. De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.
De rattensoort die je het meeste in plafonds tegen zult komen is de zwarte rat. Deze rat staat ook bekend als de dakrat of de zolderrat. Deze rat dankt zijn naam aan de hoge plaatsen waar je hem het meest zult tegenkomen: daken, zolders, goten, bomen en andere hoge plaatsen in en om huis.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren? Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
De oorzaak hiervan kan gevonden worden in het feit dat het bij automerken als Volkswagen, Opel, Renault en eigenlijk alle Aziatische merken makkelijker is voor de steenmarter om onder de motorkap te klimmen. Dure merken hebben de motoren en de motorkap vaak beter afgeschermd.
Omdat de kleine roofdieren uitgesproken speels en heel nieuwsgierig zijn, is niets wat ze in de motorruimte vinden, veilig voor hen. Bougiekabels, water- en remleidingen en plastic behuizingen worden gretig aangeknaagd of zelfs doorgebeten. Hier lopen vooral auto's gevaar die ver pendelen.
Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.