In de bevolkingspiramide zie je de bevolkingsopbouw van Nederland per jaar. Voor elke leeftijd staat links het aantal mannen en rechts het aantal vrouwen. De piramide heeft cijfers vanaf 1950, en geeft ook de prognose voor de komende decennia.
De goede benaming is "bevolkingsdiagram". De beide histogrammen tonen het aantal mannen (links) en het aantal vrouwen (rechts) van een bepaalde bevolking in leeftijdsgroepen van vijf jaar.
De CBS bevolkingspiramide is een leeftijdsgrafiek die een beeld geeft van de leeftijdsopbouw van de Nederlandse bevolking in de periode 1950-2060.
Bijna 17,8 miljoen inwoners
De Nederlandse bevolking groeide in 2022 t.o.v. 2021 met 220.619 inwoners.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders. Er woonden aan het begin van 2022 iets meer dan 1,2 miljoen buitenlanders, inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit, in Nederland.
Immigratie en emigratie zijn steeds bepalender geworden voor de bevolkingsontwikkeling. Momenteel wordt de bevolkingsgroei vooral veroorzaakt door een positief immigratiesaldo. De omvang van de migratie fluctueert sterk, wat de ontwikkeling van migratie een van de kernonzekerheden voor de toekomst maakt.
De natuurlijke bevolkingsgroei is eigenlijk het aantal mensen dat geboren wordt min het aantal mensen dat sterft. Als er meer mensen geboren worden dan er sterven is er een natuurlijke bevolkingsgroei. Je doet dus: natuurlijke bevolkingsgroei = geboortecijfer - sterftecijfer.
Eigenlijk zijn er op dit moment geen landen meer in de wereld die in fase 1 zitten, dus waarin dus het sterftecijfer nog heel erg hoog is. Fase 2: Hier begint de gezondheidszorg van een land te verbeteren. Daardoor zie je dat de groene lijn van het sterftecijfer snel omlaag gaat, door de betere gezondheidszorg.
De leeftijdsopbouw van een bevolking kan je aflezen aan een leeftijdsdiagram of een bevolkingspiramide. De linkerkant van het diagram wordt de leeftijdsopbouw van mannen weergegeven van een bepaalde bevolkingsgroep.
In de bevolkingspiramide zie je de bevolkingsopbouw van Nederland per jaar. Voor elke leeftijd staat links het aantal mannen en rechts het aantal vrouwen. De piramide heeft cijfers vanaf 1950, en geeft ook de prognose voor de komende decennia.
Gemiddeld zijn inwoners van Nederland 42,4 jaar oud. In 1975 was dat nog 33,2 jaar en in 1950 30,8 jaar. Ten opzichte van toen zijn er vooral meer ouderen en minder jongeren onder de twintig. Een grote groep bestaat uit mensen die geboren zijn tussen 1946 en 1970, de naoorlogse babyboom.
Verwachte ontwikkeling van de bevolking in de toekomst. De bevolking wordt onderscheiden naar geslacht en leeftijd.
Als er meer geboortes zijn dan sterfgevallen, dan is er sprake van een geboorteoverschot, waardoor de bevolking groeit. Je spreekt dan van natuurlijke bevolkingsgroei. Als het sterftecijfer hoger is dan het geboortecijfer, is er sprake van een sterfteoverschot.
Voorbeelden van demografische informatie zijn: leeftijd, etniciteit, burgerlijke staat, inkomen, opleiding en arbeidssituatie. Dit soort informatie verzamelt u heel eenvoudig en effectief met een demografische vragenlijst in de vorm van een enquête.
De bevolkingsontwikkeling wordt bepaald door de natuurlijke aanwas (geboorten minus sterfte) en het migratiesaldo (vestiging minus vertrek). Jarenlang kwam de bevolkingsgroei vooral door natuurlijke aanwas.
Fase 5: Post Modern
In deze fase is het sterftecijfer hoger dan het geboortecijfer, de bevolkingsomvang neemt dus af in deze fase. Welvarende landen zoals Japan bevinden zich in deze fase, waarin de bevolking aan het krimpen is.
Fase 2: Ook het geboortecijfer daalt door anticonceptie en het feit dat er minder kinderen nodig zijn. De bevolking groeit nog steeds, maar de snelheid van de groei neemt af. Voorbeelden van landen in deze fase is bijvoorbeeld China.
Fase 2 en 3 laten een snelle bevolkingsgroei zien. In fase 4 zitten sterftecijfer en geboortecijfer op een laag niveau en weer dicht bij elkaar. De bevolking neemt op de lange duur af.
De bevolkingsdichtheid reken je uit door het aantal inwoners te delen door de oppervlakte van een gebied. Een land heeft 4 000 000 inwoners. De totale oppervlakte van het land is 8 000 km². 4 000 000: 8 000 = 500 inwoners per km².
De bevolking van Nederland groeide in 2019 relatief snel.Er kwamen ruim 125 duizend inwoners bij, 25 duizend meer dan het jaar ervoor. Aan het eind van 2019 stonden er 17,4 miljoen mensen ingeschreven. De laatste keer dat er in een jaar tijd zoveel inwoners bijkwamen was rond de eeuwwisseling.
BBP per hoofd van de bevolking= Bruto Binnenlands Product/ Aantal inwoners. Het BBP wordt dan gedeeld door het aantal inwoners, zodat je kan zien hoeveel er gemiddeld per 1 inwoner van het land wordt verdiend.
De Nederlandse bevolking groeide in 2022 met 220 619 inwoners (inclusief correcties). Dat zijn 12,4 mensen per duizend inwoners. Aan het eind van 2022 telde de bevolking 17 811 291 mensen. De bevolking groeit als er meer immigranten dan emigranten zijn en als er meer kinderen geboren worden dan er mensen overlijden.
In een uitgebreid rapport schetsen de onderzoekers verschillende mogelijkheden, maar het is duidelijk dat de Nederlandse bevolking gaat veranderen. Nu wonen er nog 17,4 miljoen mensen in Nederland, in 2050 zijn dat er tussen de 17,1 en 21,6 miljoen. En daar zullen een stuk meer 65-plussers bij zitten dan nu.
Sinds de jaren 50 houdt de VN het aantal mensen per land bij en China is altijd koploper geweest. India haalt China niet alleen in doordat er meer Indiërs bij komen, maar de Chinese bevolking neemt na 60 jaar groei sinds vorig jaar af.