Wat doet WWF om de panda te beschermen? WWF helpt bij de oprichting van meer beschermd gebied en de aanleg van bamboebos om de versnipperde gebieden te verbinden. De beheerders van de reservaten krijgen advies hoe ze de mensen in de omgeving meer kunnen betrekken bij het beschermen van de panda.
We komen samen in actie voor de natuur – omdat we moeten zorgen voor de planeet waar we op mogen wonen. Onze grootste successen behalen we door nauw samen te werken met inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Samen bedenken we praktische manieren waarop mens én natuur kunnen opbloeien.
De bedreigingen voor de panda
Een groot probleem voor de panda's is dat er voor hen te weinig bossen met bamboe over zijn. De reservaten waarin ze leven, liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden. Het bos tussen de reservaten wordt steeds meer bedreigd door de bouw van bijvoorbeeld wegen, mijnen en dammen.
Panda's houden van rust
Naast bamboe, houden ze ook van rust. Daarom leven ze in het wild meestal in dichte bamboe bossen, waar niet alleen genoeg eten is maar ook niet te veel mensen en andere beesten komen. Helaas zijn er nog maar een paar bossen op de wereld waar de panda prettig kan leven.
De panda leeft, naast bamboe, ook van andere planten zoals gentiaan, lisse, grassen en andere bloeiende planten. Vroeger werd wel gedacht dat het dier zonder bamboe niet kon overleven, maar in gevangenschap kan de beer ook volledig omschakelen naar een dieet van sappige planten.
De prijslijst van de Fiat Panda begint bij 15.754 euro voor de Fiat Panda 1.0 hev life 51kW. In totaal levert Fiat 3 verschillende uitvoeringen van de Panda waarbij de meest dure variant een prijs kent van 19.754 euro. Wie de Fiat Panda zakelijk zal rijden moet rekening houden met 22% bijtelling.
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.864 reuzenpanda's in het wild leven.
De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) verteert maar twintig procent van de bamboe die hij eet. Een panda besteedt daarom gemiddeld 14 uur per dag aan eten, voor de rest slaapt het dier. Maar hoe de panda zijn tijd verdeelt tussen eten en slapen, was tot nu toe nauwelijks onderzocht.
Een reuzenpanda heeft maar weinig vijanden. Alleen als hij klein is, moet hij nog goed uitkijken voor sneeuwluipaarden en andere roofdieren zoals jakhalzen en marters. Als een panda wordt aangevallen, bijt hij flink van zich af.
Om het dier niet te laten uitsterven, zijn er fokprogramma's gestart. Zo'n 600 panda's leven daarom in gevangenschap, waarvan een paar in Nederland. Daar trekken ze veel bekijks van nieuwsgierige toeschouwers, die zich verheugen op spelende pandaatjes. Koprollen, handstanden, pirouettes draaien, ze kunnen het allemaal.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
Valt zo'n dier weg, dan stort het hele ecosysteem in." Als de panda verdwijnt, zullen er geen grote dingen veranderen in de voedselketen. Af en toe sterft een dier uit, dat is een natuurlijk proces. We kunnen ook prima leven zonder mammoet en sabeltandtijger.
Echter hebben panda's meer water nodig dan wat alleen bamboe kan leveren. Daarom drinken de panda's vers water uit rivieren en beken die worden gevoed door smeltende sneeuw op de top van de bergen. Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten bamboe die panda's eten.
Onze acties nemen verschillende vormen aan: je kan je steentje bijdragen voor meer biodiversiteit tijdens de WWF Action Days, onze petities tekenen, meedoen aan sportevenementen zoals de 20 km door Brussel of je kan zelf aan fondsenwerving doen om onze natuurbeschermingsprojecten te ondersteunen, maar ook meedoen aan ...
WWF zet zich in om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Daarvoor roepen we lokale en nationale overheden, bedrijven en burgers op om er alles aan te doen om het Klimaatakkoord van Parijs te respecteren en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C.
Als de kleine panda slaapt ligt hij lekker ineengerold op zijn zij in een vork van takken of in een boomholte. De dikke staart slaat hij als een warme deken over zijn kop en lijf of hij gebruikt hem als een zacht kussentje. Kleine panda's leven niet in een groep maar alleen. We noemen dit solitaire dieren.
Panda's lopen schommelend en zijn niet erg snel. Wel zijn ze goede zwemmers en kunnen gemakkelijk een boom inklimmen.
'Panda praat' Kleine panda's praten met elkaar door het maken van geluiden. Ze fluiten, piepen, tjilpen, proesten en blazen. Als ze belaagd worden hoor je een sissend, blazend of soms grommend geluid waarmee ze de belager proberen af te schrikken.
In China is Basi, de oudste panda ter wereld, op 37-jarige leeftijd gestorven. Het pandavrouwtje leefde daar in gevangenschap en lokte massa's bezoekers. Panda's worden gemiddeld 20 jaar oud. Maar in gevangenschap kunnen ze ouder worden.
Uniek in Nederland… Bewonder de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark! Betreed de mystieke wereld van het traditioneel Chinese gebouwde Pandasia en ervaar de Chinese sfeer.
In de oosterse cultuur is panda symbool van vrede en harmonieuze oplossing van conflicten. Ook door te zorgen voor een goede balans tussen vrouwelijke en mannelijke energieën (wit/zwart, yin/yang). Panda is een grote steun om vreedzaam lastige situaties op te lossen.
Om een pandabeer in het wild te kunnen zien moet u naar China af reizen. Het is het enige land waar deze dieren in het wild voorkomen. Echter leven zij in een, voor een mens onbegaanbaar gebied. Aangezien dit gebied zeer uitgestrekt is zal de kans zeer klein zijn dat je daadwerkelijk een pandabeer in het wild zal zien.
Door zijn dikke vacht kan het dier niet zo goed tegen de warme temperaturen overdag. Overdag zijn ze veel aan het rusten in de bomen. Rode panda's leven vrijwel alleen.